Obilježena 22. godišnjica gnusnog zločina u Sokolini

sokolina9U subotu 14. juna  obilježena je godišnjica masakra u naselju Sokolina, gdje je prije 22 godine u autobusu svirepo ubijeno 48 osoba iz sela Ahatovići. Nakon 12-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac dovezeni su u blizinu naselja Sokolina gdje su na zvjerski način likvidirani.

Masakr u Sokolinama je jedan od niza ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Oko 20.00 sati  14. juna 1992. godine 55 mještana Ahatovića su ukrcani u autobus. Zločinci su ih onda počeli da voze u pravcu Olova. Kad je autobus došao do mjesta Sokolina, u općini Ilijaš, srpski vojnici su zaustavili autobus i napustili ga. Odmah nakon toga odjeknule su razorne eksplozije. Autobus je najprije pogođen s tri projektila ispaljena iz ručnih bacača, onda je u njega ubačeno desetak ručnih bombi. Nakon bombi zločinci su pucali u autobus iz pješadijskog oružja. Osmoro mještana Ahatovića su preživjeli masakr i stigli do Olova.

Ubijene Ahatovićane u masovnu grobnicu su sahranili mještani okolnih sela, odakle su ekshumirani 1996. godine i sahranjeni u mezarju Ahatovićima.

-Sudbina je htjela žive svjedoke ovog nezapamćenog zločina nad mještanima Ahatovića. Nadamo se da se ovakvo zlo više nikada neće dogoditi. Ne učimo nikoga da mrzi, ali učimo istini i vrijednostima slobode i jednakosti. Kao civilizirani ljudi, a mi smo u najvećim iskušenjima pokazali da to jesmo, pamtimo naše žrtve i tražimo pravdu", još jednom su poručili preživjeli ovog gnusnog zločina.

Tog tragičnog 14. juna 1992. godine svirepo su ubijeni: Meho Bašić, Salem Bečić, Ahmilo Bečković, Fadil Bečković, Nusret Bečković, Edin Bešić, Šućrija Bešić, Ibro Boloban, Amir Duraković, Juso Džuho, Alija Gačanović, Ćazim Gačanović, Mufid Gačanović, Mujo Gačanović, Mustafa Gačanović, Nedžib Gačanović, Samir Hrustanović, Ejub Kalkan, Ale Mehmedović, Nedžad Mešanović, Midhat Muharemović, Armin Mujkić, Edmir Mujkić, Eldin Mujkić, Fikret Mujkić, Hemed Mujkić, Mirsad Mujkić, Muhamed Mujkić, Refik Mujkić, Salem Mujkić, Šačir Mujkić, Uzeir Mujkić, Zijad Mujkić, Nazif Mujkić, Ramiz Novalija, Ramiz Peljto, Ismet Rizvanović, Izet Rizvanović, Mehmed Rizvanović, Nedžad Rizvanović, Sulejman Rizvanović, Enes Suljić, Enver Suljić, Muhamed Suljić, Salih Suljić, Suad Suljić i Ramiz Ušto.

Pored delegacije Kantona Sarajevo, na mjesto masakra danas su cvijeće položile, te učenjem fatihe i minutom šutnje ubijenim počast odale i delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Općine Ilijaš, Savjeta Mjesne zajednice Srednje, te predstavnici boračkih udruženja i Udruženja logoraša Novi Grad, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije ubijenih.        

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba