Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića

SHan1Program obilježavanja 20. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 7. jula 2017. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u Mektebu Salkanov Han proučen Tevhid šehidima. Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je Memorijalni turnir ”Tufo Alić”.
 
Prošlo je 20 godina od odbrane Popovića i Salkanovog Hana od agresije. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima koje je svečano otvoreno prošle godine. Jedinstvo, ponos te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.
 
SHan2Na samom početku obilježavanja “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije i komandir jedinice „Popovići“ Kozić Mehmed – Mede, koji je pozdravio prisutne rekavši da sa ovom Manifestacijom te izgradnjom spomen ploče žele da sačuvaju od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.
 
Svoj doprinos odbrani dala je samostalna četa Popovići, koja je imala svoj ratni put od 92-95. godine. Ova prvobitno samostalna četa stasavanjem Armije BiH prelazi u odred Tale. Formiranjem brigada i korpusa četa Popovići prelazi u sastav 304. Brigade drugi bataljon, gdje svoj doprinos daje do kraja rata. O 304. Brigadi govorio je komandant Mirsad Begić.
 
‘‘Želio bih u ovih par minuta da osvježim sjećanje na dešavanja na ovom području. Sa nadolazećom agresijom, patriote sa ovog područja su prepoznali tu opasnost, uspješno se organizovali, branili i odbranili. Bili su odlučni da ne napuste svoje domove, da brane Salkanov Han i Popoviće i želio bih neke od vas podsjetiti na ratne slike ovog područja. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih SHan3dejstava. Prolazeći danas ovdje vidim opet vrijedne ljude koji su ovdje obnovili život i infrastrukturu. Jednako tako vidim i njihovu namjeru čuvanja sjećanja na te događaje. U vojnom smislu ovo područje je bilo veoma značajno, bilo je izloženo žestokim borbenim dejstvima sa namjerom da se ovlada desnom obalom rijeke Misoče koja je bila jedna prirodna greda. Imam obavezu da pomenem borce koji su bili najzaslužniji za odbranu ovoga područja, želim također istaći da smo se u ratu suočavali sa različitim izazovima, poput gladi i nedostatka municije i svega onoga što je bilo nužno da se borimo na odgovarajući način. Treba odati priznanje i ljudima koji su sačuvali ovo područje, koji su izdržali četiri godine i nisu predali nijedan pedalj zemlje neprijatelju. Koristim priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje”, naglasio je komandant Mirsad Begić.
 
Uspjeli smo se odbraniti samo zato što smo imali hrabre i odlučne borce, pripadnike Armije RBiH i MUP-a, koji su imali vjeru i snagu da se suprostave neprijatelju i odbrane svoja ognjišta, porodice te svoju državu. O važnosti čuvanja uspomene kazao je Mahir Dević, Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš.
 
Koristim priliku da vas toplo poselamim i pozdravim, i da vam se zahvalim što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u proteklom ratu. U to ime prenosim vam i selame općinskog načelnika Akifa Fazlića i općinskog vijeća Ilijaš, želim vam puno sportskog uspjeha i da u narednom periodu i Ministarstvo za boračka pitanja KS, općina Ilijaš, Savjet MZ Mrakovo, direkcija ”Sarajevo-šume” i Organizacioni odbor nastave udruženim snagama da se sjećaju naših šehida, a ovom prigodom i našeg Tufe Alića čije ime svi znamo i poštujemo”, istakao je Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević.
 
SHan4Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, podsjetio je prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.
 
”Iza nas se nalazi Spomen obilježje herojima, borcima, onima koji nisu dozvolili zločincima i agresorima da zauzmu ovaj dio i da počine one što su naumili. Danas smo kroz naš Ilijaš ispratili konvoj sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, a toliko konvoja imamo i u Trnopolju, Prijedoru, Žepi i svim mjestima računajući i Sarajevo gdje je bilo preko 11 hiljada žrtava. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti. Naravno, prošlo je četvrt vijeka, ostalo je dosta neriješenih stvari, ostala je naša velika briga za šehidima i šehidskom djecom, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima. Bez obzira na to šta se bude dešavalo na političkom i globalnom planu, ne smijemo prestati da brinemo. Posebno poručujem mladim ljudima, nastavite tradiciju sjajne generacije, generacije koju je ova zemlja čekala pet stotina godina, a sve to kako bi sačuvali jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.
 
Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Kozić Mehmed – Mede uručio je zahvalnice ministru za boračka pitanja KS Muharemu Fiši, općinskom načelniku Akifu Fazliću, Predsjedniku savjeta MZ Mrakovo, kao i veteranima Salkanu Koziću i Ćosić Asimu, te firmi ”Bilal d.o.o” iz Misoče. Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Popovića i Salkanovog Hana, program obilježavanja ”Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana” nastavljen je odigravanjem drugog kruga utakmica Memorijalnog turnira „Tufo Alić“.
 
 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba