Obilježen Dan 126. Ilijaške brigade

12625Prvi juli je dan kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Ratne 1993. godine , 01. jula na slobodnim ilijaškim teritorijama oformljena je 126. Ilijaška brigada. Od tada pa do 1995. godine bila je konstantno izložena jakim napadima Karadžićeve fašističke armade. Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski ljiljani sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj. Iz tog razloga je danas, kao i svake prethodne godine, obilježen Dan 126. Ilijaške brigade. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito.
Više o programu obilježavanja govorio je predsjednik mjesne organizacije Unija veterana općine Ilijaš i jedan od organizatora Sidik Bećirević.
,, Danas obilježavamo 23 godine od formiranja 126. Ilijaške brigade. Ovo obilježavanje trajat će tri dana. Danas smo obišli mezarja u Crnoj Rijeci, Solunu, Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, te dva šehidska mezarja u Brezi kao i katoličko groblje. Moram isto naglasiti da je i jutros u katoličkoj crkvi održana Misa zadušnica za poginule borce katolike. Današnjim polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju Ilijaš i programom završavamo za danas s tim da program obilježavanja nastavljamo u petak u gradskoj džamiji u Ilijašu gdje će biti proučen tevhid šehidima 126. Ilijaške brigade“.
Oni se nisu borili samo puškama, u teškim i nepreglednim planinskim područjima, oni su svoj dan započinjali pjesmom i borili su se svojim optimizmom. Sliku sa ratnih bojišta pobliže nam je objasnio prvi ratni komadant 126. Ilijaške brigade Enes Durak.
,, Mi smo imali zonu odgovornosti na koju su četnici atakovali sve vrijeme rata. Da nije bilo onih koji su dali svoje živote, koji su dali svoje dijelove tijela i onih koji su danas ovdje živi, mi ne bismo danas ovdje stajali, jer njihov koncept je bio po planu “Ram“, da se dio muslimana i onih koji su voljeli i osjećali BiH svojom državom pobije, dio raseli , “zelenom transferzalom“ kako su je oni nazivali, za Tursku i dio posrbi. Zahvaljujući nama to se nije dogodilo i zahvaljujući nama smo mi i danas ovdje. Svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade sretan Dan brigade“.
U ime Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo obratio se pomoćnik ministra Osman Smajlović. On je i sam bio pripadnik 126. Ilijaške brigade i rado se prisjeća dana kada se formirala.
,, S ponosom se sjećamo ovih događaja formiranja 126. brigade i svima nam je cilj da dostignemo krajnji rezultat, a to je da očuvamo lik i djelo naših boraca i da sačuvamo naše tekovine koje smo zaslužno izborili u prethodnoj agresiji”.
Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Danu obilježavanja 126. Ilijaške brigade su prisustovala i druga boračka udruženja koja su položila cvijeće i odala počast, te vijećnici i porodice poginulih boraca.
Pripadnici i borci 126. Ilijaške brigade su se zakleli da će braniti nezavisnot i suverenost Republike Bosne i Hercegovine i to su i uradili i baš zbog tog razloga ćemo ih veličati uvijek i odavati im počast kao što to radimo svake godine. Nadamo se da će im sljedeće godine odati počast veći broj ljudi, jer oni to zaslužuju.

 

piše : Edita Dahalić

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba