U Općini Ilijaš održana Javna rasprava na Nacrt Zakona o prostornom uređenju KS

JavnaRasprava1Danas je u sali općine Ilijaš održana javna rasprava na Nacrt Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, kojoj su prisustvovali Ministar Prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić sa saradnicima, načelnici općina Vogošća, Hadžići i Trnovo, te predstavnici Svjetske banke kao i načelnik, vijećnici i uposlenici općine Ilijaš. Javna rasprava o ovom Nacrtu trajat će 60 dana u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, te naučnim i stručnim ustanovama.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Ilijaš Meliha Avdibegović kazala je kako su se desile određene promjene u ovom Zakonu, te da je novina organizovanje Centra za pružanje informacija građanima u okviru Općina.

”Općina Ilijaš je shodno Zaključku Skupštine KS od 19. oktobra organizovala javnu raspravu na Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevo. Predstavnici Svjetske banke i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izložit će Nacrt plana, te otvoriti javnu raspravu. Desile su se određene novine u Zakonu o prostornom uređenju KS, prije svega u dijelu prostorno-planske dokumentacije, gdje imamo jedan novi plan, tzv. zoning plan kao i plan parcelacije. U dijelu urbanističko-građevinske dokumentacije, odnosno izdavanja urbanističkih saglasnosti i dozvola ovim zakonom je predviđeno da se sve saglasnosti i mišljenja eksternih učesnika u ovim postupcima pribavljaju po službenoj dužnosti. Novina je također, da se u okviru Općina organizuje Centar za pružanje informacija”, istakla je Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Ilijaš Meliha Avdibegović.

JavnaRasprava2Ministar Prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić istakao je kako će se ovim Zakonom poboljšati ambijent za investitore, te je naveo kako očekuje značajan napredak u narednim koracima.

”Ja ne mogu da prejudiciram šta će se sve naći u Prijedlogu i Rješenju ovog zakona ali ističem da je sve rađeno sa ciljem poboljšanja ambijenta za sve korisnike i investitore, kako na prostoru općine Ilijaš tako i na području čitavog Kantona Sarajevo. Zakon je u tom smislu u ovom trenutku i sačinjen. Vlada Kantona Sarajevo je po osnovu ugovora o konsultacijama sa grupacijom Svjetske banke, koja učestvuje u ovoj izradi zajedno sa nama, krenula sa izradom niza dokumenata. Smatramo da će ovaj Zakon napraviti najznačajnije korake, ali naravno i svi ostali Zakoni će doprinijeti tome da u narednom periodu Kanton Sarajevo ali i Bosna i Hercegovina budu ocjenjeni daleko bolje nego što je to bilo u prethodnom periodu kada smo bili pri kraju liste na određenim mjestima. Već smo napravili jedan određen korak ka povoljnijem položaju, a sa donošenjem ovog Zakona očekujemo da ćemo značajno napredovati. Zakon će donijeti neke novine koje su za sada u nekoj fazi pojašnjavanja, ali u svakom slučaju će biti korisne za sve one koji koriste ove usluge”, naglasio je Ministar Prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.
Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave, koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja, kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćeni u Pripremi Prijedloga zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba