Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

vijeceDanas je u sali Općine Ilijaš održana 23. sjednica Općinskog vijeća. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na dnevni red planiran za ovu sjednicu.
Na trećoj tačci vijećnicima je predložen Zaključak o ponovnom vraćanju tačke na dnevni red prije isteka roka od šest mjeseci - Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Ugovora o korištenju Gradskog nogometnog stadiona u Ilijašu koji je razmatran i nije dobio potrebnu većinu na 20. sjednici Općinskog vijeća Ilijaš koja je održana 26.06.2014. godine, da se ponovo stavi na dnevni red za sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš koja će se održati u mjesecu novembru 2014.godine.
Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana ''Alića gaj'' donijelo je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj 31.10.2013. godine. Cilj izrade Plana je urbano uređenje ovog pretežno neizgrađenog prostora koje će lokalnom stanovništvu omogućiti kvalitetniji život, i obezbijediti opremanje saobraćajnom, komunalnom i društvenom infrastrukturom.
Na današnjoj sjednici potrebnu većinu dobio je prijedlog Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alića gaj" kao i prijedlog Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alića gaj". Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi korišćenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora i način provođenja Regulacionog plana "Alića gaj", a naročito granice prostorne cjeline, urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju građevina, uslovi za uređenje građevinskog zemljišta, uređenje zelenih i slobodnih površina, te odnosi prema postojećim objektima. U sklopu obuhvata ovog Plana definisane su zone sa sljedećim namjenama:
Zona individualnog stanovanja
Zona kolektivnog stanovanja
Stambeno-poslovna zona
Zona sporta, rekreacije i zelenila
Zona saobraćajne infrastrukture.

Pozitivno mišljene vijećnika Općinskog vijeća dobila je Šumskoprivredna osnova za ŠPP
„Gornjebosansko“-dio.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta, k.č.br. 265/9 po kulturi njiva u površini od 775 m2 i
k.č.br. 265/10 po kulturi njiva u površini od 896 m2 sve upisane u državno vlasništvo sa upisanim nosiocem prava raspolaganja u korist Općine Ilijaš. Prodaja će se vršiti neposrednom pogodbom neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju poslovnih prostora P-30, P-29 koji se nalaze u obuhvatu Industrijske zone "Luka" u Ilijašu. Naknada na ime neizgrađenog građevinskog zemljišta utvrđena je u iznosu od 25,00 KM/1m2 zemljišta.
Razrješen je dužnosti člana, a time i zamjenika predsjednika Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju Armin Matoruga, predstavnik Bosanskohercegovčke patriotske stranke – Sefer Halilović, i na ovo mjesto imenovan je Mirzet Ličina, predstavnik Bosanskohercegovčke patriotske stranke – Sefer Halilović.
Razrješen je dužnosti član Komisije za boračka pitanja Jasmin Kurdija, predstavnik Bosanskohercegovčke patriotske stranke – Sefer Halilović, te je na ovo mjesto imenovan Rusmir Alikadić, predstavnik Bosanskohercegovčke patriotske stranke – Sefer Halilović. Za člana Komisije za mlade i obrazovanje izabrana je Melisa Korjenić, predstavnik Stranke za Srednje.
Na 9 tačci naša se prijedlog Zaključka kojim se utvrđuje javni interes za Općinu Ilijaš izgradnja kompleksa proizvodnih objekata farme za tov pilića. Općinski načelnik je dao pojašnjenje vijećnicima vezano za ovu tačku: "Firma "Tref" d.o.o. Visoko  obratila se, Općini Ilijaš, sa pismom namjere, za izgradnju kompleksa objekata farme za tov pilića  čiji kapacitet u prvoj fazi izgradnje  bi se sastojao od dva objekta ukupnog kapaciteta 100 000 komada / turnusu. Investitor planira,  ukoliko krene sa realizacijom namjeravane izgradnje, proširiti farmu do broja od ukupno šest proizvodnih objekata, a u narednom periodu izgraditi i proizvodnu halu za preradu mesa. Objekte prve faze bi  gradio u Ljubnićima.  Gabariti objekata bi bili (80,0x25,0)m, spratnosti P+Pt. Lociranje objekta je planirano na  neizgrađenom lokalitetu, izvan urbanog naselja.
 Lokalitet na kojem se traži izgradnja je u obuhvatu Prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023.godine  u zoni šume i šumskog zemljišta, dijelom na uslovno-stabilnom terenu. Zavod za planiranje razvoja kantona Sarajevo je mišljenja da  zahtjev treba rješavati kroz izradu Urbanističkog projekta u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju (“Sl.novine Kantona Sarajevo” br. 7/05), po predhodno utvrđenom interesu općine za izgradnju predmetnog kompleksa. Nakon razgovora s potencijalnim investitorom, ukoliko Zaključak dobije potrebnu većinu investitor će pristupiti izradi Urbanističkog projekta, a po tome poktretanju procedure za građevinsku dozvolu” rekao je Općinski načelnik.
I ovaj Zaključak je dobio potrebnu većinu.

Na 23 sjednici Općinskog vijeća usvojena su i pojedina rješenja iz imovinsko-pravne oblasti kao i Informacija o uspjehu i odgoju učenika u osnovnim i srednjim školama, na području Općine Ilijaš primljena je k znanju.


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba