Učenici devetih razreda Osnovne škole ,,Hašim Spahić” u posjeti Tunelu D-B

Tunel spasa 002Općina Ilijaš u saradnji sa Fondom memorijala Kanton Sarajevo je i ove godine organizovala posjetu ,,Spomeničkom kompleksu Tunel D–B“ , za sve učenike devetih razreda ilijaških osnovnih škola.

Danas su u pola devet sa platoa Kulturno sportskog centra učenici devetih razreda Osnovne škole ,,Hašim Spahić“ krenuli u obilazak Tunela spasa. Školski psiholog Osnovne škole ,,Hašim Spahić“ , Atlić Jasmina je ukazala na cilj i značaj ove posjete, koji je od krucijalne važnosti za učenike.

 

,, Danas djeca, devetog razreda idu u Sarajevski tunel, odnosno Tunel spasa, koji je povezivao Dobrinju i Butmir, koji je izgrađen 1993. godine. Ovaj tunel je itekako važan za našu djecu, jer djeca treba da se upoznaju sa bližom historijom i mislim da ovakvih sadržaja treba djeci što više, jer ne treba da se zaboravi i djeca treba da budu što bolje upoznata sa prethodnim ratnim periodom“.

 

Edukovani i informisani učenici Osnovne škole Hašim Spahić su pokazali svoje poznavanje historije BiH i objasnili nam razlog svoje posjetu Tunelu spasa.

,, U Tunel spasa idemo kako bismo se prisjetili šta se dešavalo u toku rata i da ne zaboravimo značaj tog tunela, a značaj ovog tunela je u tome što je to bio spas za sav narod koji se nalazio u ratu. Pomoću tunela se dovozila hrana koja je bila spas za ljude koji su se nalazili ovdje i jedini oslonac je bio taj tunel. Mi koji se sada nalazimo ovdje i koji nismo bili u ratu treba da održavamo sjećanje na taj tunel i treba da poštujemo“ – poručila je Lina Suljić učenica devetog razreda OŠ Hašim Spahić.

 

Sarajevski ratni tunel je naziv za tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorije koje je držala Armija Republike Bosne i Hercegovine (Dobrinju  i Butmir) pa se tako i tunel zvao "Tunel D-B". Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 m dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer pomoću tunela u Sarajevo su stizali: hrana, oružje, cigarete itd. Danas je Tunel spasa jedna od najposjećenijih destinacija u BiH. Bosansko čudo otpora posjećuju turisti iz raznih zemalja širom svijeta.

piše:Edita Dahalić

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba