• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Svečani prijem za 238 prvačića u ilijaškim osnovnim školama – odjeljenje više nego u prošloj godini Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 01 Ruj 2021 13:08

Prvi školski dan za prvačiće u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. U četiri javne i jednu privatnu osnovnu školu na području općine Ilijaš u školskoj 2021/2022. godini upisano 238 prvačića ili jedno odjeljenje (24 učenika) više nego prethodne godine.

Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović,  i pomoćnica općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli  sretan i uspješan početak nove 2021/22. školske godine. Općina Ilijaš je, kao i protekle godine, obezbijedila prvačićima ruksake i školski pribor.

prijem prvacica os hasim spahic

OŠ "Hašim Spahić"

Ove godine u OŠ „Hašim Spahić“ upisano je 71 prvačić, a svečanom prijemu prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Muminović – Hota.

„Drago mi je što smo otvorili vrata naših škola i što su učenici u školskim klupama. Zadovoljstvo mi je što sam danas u Ilijašu, ovo je jedna od škola koju sam izabrala da skupa provedemo svečane trenutke za mnogu djecu i roditelje. Poručujem nastavnicima da posvete veliku pažnju blagostanju učenika. Ocjenjivanje je tu da bismo formirali znanje, tako da očekujem da ćemo u ovom procesu učenja i podučavanja uživati, a znam da naši nastavnici imaju za to sluha. Oni su heroji ove pandemiji i iznijeli su velike promjene na svojim plećima i idemo dalje sa novim znanjima. Svim đacima, a naročito prvačićima želim sreću, zadovoljstvo i lijepo druženje, da kreiraju lijepa sjećanja, da bude puno smijeha i učenja, a sve drugo će biti uredu“, poručila je ministrica Muminović – Hota.

prijem prvacica os hasim spahic 1Direktor OŠ „Hašim Spahić“  Nihad Salkić izrazio je zadovoljstvo upisom najvećeg broja prvačića u posljednjih pet godina.

„Čast i zadovoljstvo mi je danas dočekati 71 prvačića. Ove školske godine upisujemo najveći broj prvačića u posljednjih pet godina. Možda je to i razlog što ove školske godine po prvi put imamo produženi boravak za djecu. Imao tri odjeljenja: prvo odjeljenje vodi kolegica Hurić Edina, drugo Alić Samira i treće kolegica Velić Ermina. Vjerujem da će naši učenici biti sretni, te da će puno toga naučiti od naših učiteljica i da će steći nova prijateljstva. Od roditelja očekujem korektnu saradnju, jer naš je cilj obrazovanje učenika. Čast nam je ugostiti i ministricu obrazovanja Naidu Muminović – Hota. Koristim priliku da se zahvalim našem načelniku Akifu Fazliću jer je prošle i ove godine Općina Ilijaš obezbijedila ruksake i pribor za prvačiće, što je zaista lijep gest“, kazao je direktor Salkić.

OŠ "Srednje"

Uzbuđenje i radost zbog početka nove školske godine vladalo je i u OŠ „Srednje“, a ove godine upisano je 19 učenika. Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo kazala je da je ovo poseban dan sa posebnim emocijama za đake, roditelje i nastavnike u Srednjem.

prijem prvacica os srednje„Ovo je poseban dan s posebnim emocijama i uzbuđenjem, poslije pandemije sretni dočekujemo naše učenike u novoj školskoj godini. Ove godine upisujemo 19 učenika u našu školu, danas će biti svečani prijem, podjela ruksaka, uz osnovne informacije o nastavku školovanja. Sretni smo da su naše učionice spremne i da sve učenike možemo primiti i krenuti ka novim znanjima u nove pobjede“, kazala je direktorica Čehajić – Kulo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašava da je obrazovanje ključna oblast u koju treba ulagati, a posebno ga raduje da su ruksacima sa opremom i ove godine obradovani učenici i u Srednjem.

prijem prvacica os srednje 1„Drugu godinu zaredom Općina Ilijaš obezbjeđuje za sve prvačiće ruksake i pribor. To je poruka lokalne zajednice i našeg opredjeljenja da je obrazovanje jedna od ključnih i prioritetnih oblasti. Generalno ulažemo u sferu obrazovanja kako kroz finansijsku podršku projektima naših škola, tako i kroz one projekte koji znače direktnu pomoć učenicima, studentima. Želimo da podjelom ruksaka uputimo čestitke djeci, roditeljima, zaželimo im uspješan  proces obrazovanja. Ovaj dan je poseban u životima djece, želimo i mi da budemo sudionici tog radosnog dana za djecu i porodice. Posebne čestitke menadžmentu i uposlenicima ove škole koji su napravili  jedan prekrasan ambijent za organizaciju ove prekrasne  manifestacije“ poručuje načelnik Fazlić.

OŠ „Stari Ilijaš“

U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 učenika, a direktor Adem Alić zaželio je sretnu i uspješnu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima, ali i roditeljima.

prijem prvacica os stari ilijas"Želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima i roditeljima. U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 prvačića koji su raspoređeni u pet odjeljenja odnosno dva odjeljenja u centralnu školu i tri odjeljenja u područne škole kao kombinovana odjeljenja.  Želim da se zahvalim općinskom načelniku Akifu Fazliću, Službi za društvene djelatnosti i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koji su i ove godine obezbjedili ruksake i školski pribor za sve prvačiće na području općine Ilijaš“, kazao je direktor Alić.

OŠ „Podlugovi“

Ove godine u OŠ „Podlugovi“  upisano je 54 prvačića podijeljenih u dva odjeljenja.

prijem prvacica os podlugovi„Ove godine u OŠ „Podlugovi“ imamo 54 prvačića. U centralnu školu je upisano dva odjeljenja po 20 učenika. Prijem je upriličen prema preporukama Ministarstva obrazovanja KS. Zahvaljujem  se Načelniku općine Ilijaš i predsjedavajućoj kao i Općinskom vijeću Ilijaš na doniranim ruksacima i priboru za prvačiće. Nadam se da će se nastavni proces odvijati normalno i da ne prelazimo na online nastavu. Svim prvačićima na općini Ilijaš, kolegama i kolegicama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu”, kazao je direktor Admir Abadžija.

OŠ "Đulistan"

OŠ „Đulistan“ ove godine broji 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica. Direktorica Alma Zahirović se zahvalila predstavnicima Općine Ilijaš na poklonima za prvačiće ističući da je upravo to najljepša uspomena koja ostaje urezana u njihova sjećanja.

prijem prvacica os djulistan„U OŠ „Đulistan“ ove godine je upisano 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica koji su raspoređeni u dva odjeljenja, po 14 učenika. Od srca se zahvaljujem načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koja je danas bila prisutna na svečanom prijemu. Sretna sam što predstavnici naše Općine prate i daju pažnju, koja našim učenicima mnogo znači. Kada ih prvi dan škole dočeka poklon jedna je od najljepših uspomena koja ostane urezana u njihova sjećanja“, istakla je direktorica Zahirović.

 
Počelo polaganje prvog sloja asfalta na dionici puta Stari Ilijaš – Malešići Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 01 Ruj 2021 11:41

Radovi na rekonstrukciji regionalne ceste Malešići (od mosta) – Stari Ilijaš (do skretanja za Luku) napreduju. Počelo je polaganje prvog sloja asfalta na ovoj dionici.

malesici asfaltiranje 1Zbog izvođenja radova u narednim danima očekuju se kratkotrajne gužve. Molimo učesnike u saobraćaju koji koriste ovu dionicu puta da imaju strpljenja i da poštuju postavljenu signalizaciju.

Ugovor je potpisan između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo i izvođača radova firme MGBH d.o.o. Sarajevo. Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za kanton Sarajevo.

Gradi se moderna saobraćajnica sa svim pratećim sadržajima, što podrazumijeva širinu saobraćajne trake 2 x 3,50 i obostrane asfaltne trotoare širine 2 x 1,50 m.

Nadzor nad radovima izvodit će stručni predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva.

 
Održana osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 31 Kol 2021 14:22

Nakon ljetne pauze, u utorak 31. augusta 2021. godine, održana je osma redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš, uz prisustvo 24 vijećnika. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu našlo se 10 tačaka.

8 sjednica vijeca 2Vijećnica Anela Subašić, koja je ranije istupila iz kluba SDP, od ove sjednice je vijećnica u klubu SDA.

Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj sa prethodne sjednice. Potom je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obrazložio izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu.

Izmjenama i dopunama utvrđeni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 15.753.750 KM, što je 10,62 posto u odnosu na postojeći Plan. Tekući transferi izmjenama i dopunama su planirani u iznosu od 3.095.400, odnosno 9,65 posto više u odnosu na aktuelni plan. Kapitalni transferi i izdaci su izmjenama i dopunama Budžeta planirani u iznosu od 9.062.00 KM, što predstavlja povećanje u odnosu na aktuelni plan za 13,66 posto.

U konačnici su vijećnici većinom glasova usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu.

Potom je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. - 30.06.2021. godine. Budžet Općine Ilijaš u navedenom periodu bilježi 7.198.401,00 KM ostvarenih prihoda, što je 51 posto od planiranih prihoda u Budžetu za 2021. godinu. Sa druge strane, ostvarni su izdaci u iznosu od 4.210.916,00 KM, što predstavlja 30 posto od planiranih izdataka u Budžetu za 2021. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 2.987.485,00 KM.

Vijeće je podržalo i Odluku kojom se povjerava na upravljanje i korištenje objekat novoizgrađensog sistema vodosnabdjevanja šireg područja Gajeva i Nišičke visoravni sa izvorišta Vrutak i postojeća lokalna vodovodna infrastruktura u naseljima MZ Gajevi (Gajevi, Gornji Čevljanovići, Donje Selo, Vrutci i Vukasovići) JKP "Vodostan" Ilijaš.

8 sjednica vijeca 1Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za zaključivanje i potpisivanje ugovora o prodaji. Također je i usvojena i Odluka kojom se utvrđuje ostalo građevinsko zemljište za izgradnju u funkciji razvoja lokalne zajednice.

Vijeće je podržalo i Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Regulacionog plana "Junakovac", Nacrt Odluke RP "Junakovac" i Nacrt Odluke o provođenju RP "Junakovac".

Javni uvid na Nacrt RP "Junakovac", Nacrt Odluke RP "Junakovac" i Nacrt Odluke o provođenju RP "Junakovac" održat će se u periodu od 1. septembra do 30. septembra 2021. godine u Općini Ilijaš, na II spratu, u kancelariji broj 25.

Javna rasprava planirana je u petak, 1. oktobra 2021. godine, u velikoj sali Općine Ilijaš sa početkom u 14:30 sati.

Potom je usvojen Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain", Nacrt Odluke o usvajanju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain" i Nacrt Odluke o provođenju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain".

Javni uvid na Nacrt Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain", Nacrt Odluke o usvajanju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain" i Nacrt Odluke o provođenju Plana parcelacije "Apartmansko naselje Alain" održat će se u periodu od 1. do 15. septembra 2021. godine. u Općini Ilijaš, na II spratu, u kancelariji broj 25.

Javna rasprava je planirana u petak, 17. septembra 2021. godine, u velikoj sali Općine Ilijaš sa početkom u 14:30 sati.

8 sjednica vijeca 3Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika OV-a dostavljaju se u općinsku Službu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koja organizuje i sprovodi javne rasprave.

Pomenuta Služba je dužna nakon sprovedene javne rasprave podnijeti izvještaj Općinskom vijeću Ilijaš o rezultatima javne rasprave koji sadrže primjedbe, prijedloge, mišljenja kao i da obrazloži razloge zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćeni.

Na kraju je usvojeno Rješenje u kojem se mijenja i dopunjuje tačka I, koje je doneseno protekle godine, a kojim je utvrđeno da je od javnog interesa izvođenje radova za rekonstrukciju postojeće trase magistralne cesate M18 u svrhu izgradnje trake za spora vozila na dionici Olovo – Semizovac, poddionica Čevljanovići – Nišići.

 
Saopćenje za javnost: Cyber napad na informacioni sistem Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 31 Kol 2021 12:32

Poštovani,

Ovom prilikom Vas upozoravamo da je otkriven cyber napad i "upad" u informacioni sistem Općine Ilijaš. Prema dosadašnjim analizama napad se odrazio na e-mail account-e. O svemu navedenom su obavještene nadležne sigurnosne institucije, sa svim relevantnim podacima.

Upozoravamo Vas da u narednom periodu više obratite pažnju na e-mail poruke koje dobijete sa domena-e "ilijas.ba", te svaku sumnjivu provjerite ili prijavite IT osoblju Općine Ilijaš na broj telefona +387 33 580 630.

U narednom periodu će se svakako vršiti i detaljnija analiza i provjere, vršiti dodatne zaštite sistema, a o svim novim informacijama ćemo se svakako javno oglasiti putem web stranice.

 
U Ilijašu na Trgu Alije Izetbegovića obilježen Međunarodni dan nestalih osoba Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 30 Kol 2021 09:55

U organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i Crvenog križa Ilijaš na Trgu Alije Izetbegovića obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba. Prisutni su poslali poruku „Govorite, šutnja je bol duše“ i pitanje „Gdje je?“. Na području općine Ilijaš još uvijek se traga za 46 osoba, među kojima je i pet žena.

DSC 1406Predsjednica Udruženja nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović jedna je od mnogobrojnih majki koje neumorno rade na pronalasku svojih najmilijih i tragaju za istinom.

“Mi tragamo za našom djecom, majkama i očevima, sestrama i braćom i tražimo da se proces ubrza. Sigurna sam da vlasti u Bosni i Hercegovini to mogu uraditi ako žele, jer negdje u nekim arhivama postoje potrebni podaci. Nestale osobe zapravo nisu nestale, već prislino odvedene, ubijene i sakrivene. Nevino su stradali u proteklom ratu, a i danas se o tome šuti, zato je naš slogan „Govorite, šutnja je bol duše“. Porodice nestalih žele da nakon 29 godina napokon nađu smiraj i ovo je nešto što se ne smije nikad zaboraviti”, kazala je Zekija Avdibegović.

612cad837a42cObilježavanju Međunarodnog dana nestalih prisustvovao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je kazao kako je važno da institucije kontinuirano rade na pronalasku nestalih osoba, a da građani vrše pritisak kako bi se što veći broj nestalih osoba pronašao.

"Ovo je pretužan dan za nas Ilijašne. Još uvijek ne znamo gdje je 46 naših sugrađana. Najviše boli činjenica da kako vrijeme prolazi sve je manje osjećaja moralne odgovornosti. Prije svega tu mislim mislim na institucije koje trebaju da rade na pronalasku nestalih osoba. Također mislim i na one koji imaju određene informacije, a nisu ih još podijelili i u konačnici na sve nas koji moramo dolaziti na obilježavanja ovakvih datuma vršeći pritisak. U tom smislu čestitam našem Udruženju porodica nestalih općine Ilijaš i Međunarodnom Crvenom krstu koji obilježavaju ovaj datum kao stalni poziv da nam pronalazak nestalih osoba ostane moralna i najvažnija obaveza u našem radu", rekao je Fazlić.

DSC 1401U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za preko sedam hiljada osoba. Ovaj datum se obilježava kao svjetski godišnji događaj u kome se svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihova sudbina i mjesto ukopa su nepoznati.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1418
mod_vvisit_counterJuče1357
mod_vvisit_counterOva sedmica1418
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32494