• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Javni oglas za imenovanje jednog člana izborne komisije Ilijaš Ispis Email
Autor web admin   
Utorak, 15 Lip 2021 00:00

Javni oglas za imenovanje jednog člana izborne komisije Ilijaš

607c593037e23


alt

 
Obilježena 29. godišnjica masakra nad stanovnicima Ahatovića u Sokolini Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 14 Lip 2021 13:19

U Sokolini je obilježena još jedna tužna godišnjica otkad je agresor, prije 29 godina u autobusu svirepo ubio 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu. Nakon 12-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac dovezeni su u blizinu naselja Sokolina gdje su na zvjerski način likvidirani.

Obilježavanju je prisustvovala i delegacija Općine Ilijaš, prevođena načelnikom Akifom Fazlićem, koja je položila cvijeće na mjestu masakra i odala počast žrtvama.

sokolina opcinailijas

Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, svakog 14. juna dođe na mjesto stradanja. Kaže da je teško, svake godine iznova doživljavati ono što se prije 29 godina dogodilo njemu i njegovim komšijama.

–Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli, a poginule borce dostojanstveno ukopali, kazao je Jahić.

O izvlačenju ranjenika i preživjelih i situaciji koju su zatekli u Sokolii prisutne je upoznao Džafer Herić, član Ratnog štaba u Srednjem.

-Nekoliko ranjenika uz brdo i šumu dopuzali su u Vukasoviće i obavijestili o svemu što se desilo. Mi smo u noći oko dva sata noći i došli iz Gojanovića u Vukasoviće gdje su nas informisali o svemu. Održali smo sastanak sa načelnikom Štaba rahmetli Hrustemom Mališevićem i razmotrili kako da organizujemo evakuaciju i ukop. Jedan je predložio da se sve snimi kamerom i snimak je poslat u Olovo, odakle je o ovom događaju upoznat cijeli svijet. Pokušavao sam tri puta da uđem u autobus ali nisam mogao, potresne slike i zločin ne mogu se shvatiti niti opisati. Pored autobusa bio je kanister benzina ili nafte, imali su namjeru da zapale autobus. U magli i kiši organizovali smo izvlačenje, pripadnici policije, civilne zaštite u muku su uz suze niz lice obavili evakuaciju tijela i obavljen je ukup u Ravnama, a ranjenici evakuisani. Od ovog mjesta Mokro i Ilijaš udaljeni su pola sata, nad nama je također mogao biti izvršen masakr, ali tada o tome nismo razmišljali, prisjetio se Herić.

sokolina 22

14. juna 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu, gdje su ih na najsvirepiji način ubili. Nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, gdje su proživljavali ono što ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od zarobljenih Bošnjaka, nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od agresora „da ih vode na razmjenu“ biti posljednja vožnja – vožnja u smrt.

 
Održan sastanak načelnika Fazlića i ministra Osmanovića Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 14 Lip 2021 12:04

U Općini Ilijaš održan je sastanak općinskog načelnika Akifa Fazlića sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem te predsjednikom Udruženja RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralemom Hodžićem, posvećen rješavanju statusa ratnih vojnih invalida – kvadriplegičara. Na sastanku je bilo govora i o realiziranim i planiranim projektima Općine Ilijaš na očuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata i s tim u vezi o saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, kao što je izgradnja Spomen sobe 126 ilijaške brigade, te podrške Općine Ilijaš u organizaciji Manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2021”.

DSC 0822

“Na području Kantona Sarajevo imamo tri najteža slučaja ratnih vojih invalida - kvadriplegičara, od kojih je jedan u Ilijašu. Situacija u kojoj se oni nalaze iziskuje još jednu dodatnu njegu, jer osobe koje paze na njih nisu u mogućnosti da zasnuju radni odnos. Općinski načelnik Akif Fazlić pružio nam je podršku u ovom projektu te ćemo u narednom periodu omogućiti finansijska sredstva za dodatnu njegu”, rekao je ministar Osmanović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je također iskazao spremnost za kontinuiranu saradnju i konstantnu komunikaciju sa Ministarstvom za boračka pitanja KS na svim projektima koji su od interesa za boračku populaciju.

“Naša obaveza je da podržimo sve aktivnosti i projekte koje se tiču boračke populacije, kao što smo to radili i do sada. Općina Ilijaš podržat će i ovaj pilot projekat obezbjeđivanja dodatne njege za RVI kvadriplegičara, odnosno našeg sugrađanina koji se nalazi u ovoj kategoriji i kojem je adekvatna njega izuzetno važna”, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0824

 
OBAVIJEST POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA: Otvoren poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 14 Lip 2021 08:00

Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Ilijaš da su Odlukom o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu ustanovljene mjere u vidu novčane podrške za ostvarenu proizvodnju, kao i investicijske projekte. Uslov za podnošenje zahtjeva za novčani podsticaj je predhodan upis prizvođača u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata.

Yellow and Orange Light Bulb Vector College Poster

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 31.08.2021. godine i vrši se na propisanim obrascima, koji se mogu preuzeti na info pultu Općine Ilijaš.

Prilikom podnošenja zahtjeva, na protokolu općine, za ostvarivanje podsticaja iz oblasti animalne proizvodnje poljoprivrednici su obavezni priložiti ovjerene kopije potvrda o veterinarskom nadzoru stoke koju izdaje ovlaštena Veterinarska organizacija, kopiju transakcijskog računa i Zapisnik o ostvarenoj proizvodnji sačinjen od strane Stručne službe Ministarstva privrede KS. Ukoliko nadležna Veterinarska organizacija konstatuje da životinja ima zaraznu bolest, kandidat ne može ostvariti pravo na novčani podsticaj.

Zahtjevi poslije navedenog roka neće se uzimati u razmatranje. Za više informacija obratite se u Službu za privredu i finansije općine Ilijaš, kanc.br.13.

Informacije o kriterijima, mjerama i načinima dodjele možete pronaći u Odluci:


alt

 
Obilježena 29. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 10 Lip 2021 12:59

U mjesnoj zajednici Ljubina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svim šehidima i poginulim borcima, upriličeno je obilježavanje 29. godišnjice granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića. U prisustvu predstavnika boračkih organizacija , predstavnika Općine Ilijaš, mještana i drugih posjetilaca na dostojanstven način obilježen je ovaj važan dan u cilju njegovanja kulture sjećanja.

Sokolina

Nijaz Spahić pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Ilijaš istakao je da su Solakovići bili posebno mjesto s obzirom na to da se nalazi uz saobraćajnicu Semizovac-Srednje a ta je saobraćajnica za agresora bila itekako važna zato što je Vogošća i Ilijaš jedinu vezu za Sokocem i Palama imala kroz ovo naselje.

„Agresor je koristio ovu putnu komunikaciju vezano i za dešavanja u Sarajevu, Ilijašu i Vogošći. Tako da je je pratktično ovaj dio bio neodbranjiv. Oni su to uradili nanačin da su etnički očistili sve što je nesrpsko, stanovništvo su protjerali i ubili sve što su mogli ali i porušili sve što im je smetalo uz tu komunikaciju da bi bezbjedno fukncionisali, dovlačili tehniku, vojsku i naoružanje koje su koristili u opsadi Sarajeva i akcijama koje su se dešavale u općini Ilijaš. Stanovnici Solakovića su prihvatili prognano stanovništvo Svraka, Tihovića i drugih mjesta gdje su im pružili prvo utočište, pružilo prvi otpor i platilo cijen davanjem prvih šehida. Od mlade voditeljice programa smo čuli vrlo bitnu priču, a to je da omladina gaji kulturu sjećanja na dešavanja koja su bila u Solakovićima. Važno je da se posjećuju ovakva mjesta zbog mladih generacija koje dolaze i pijeteta prema žrtvama”, kazao je Spahić.

sokolina 2

Azrudin Halilović predsjednik Organizacionog odbora i brat šehida Azmira Halilovića kazao je da je i nakon 29 godina bol ista za izgubljenim životima i da se nikada ne smije prepustiti zaboravu njihova žrtva u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Iako su epidemiološke mjere još na snazi, nismo dozvolili da se ne desi obilježavanje 29. godišnjice stradanja stanovnika Solakovića. Cilj nam je da odamo počast našim šehidima koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine. U subotu smo planirali da održimo memorijalni turnir koji će biti upriličen u Sportskoj dvorani u Ilijašu sa početkom u 10 sati kada će se ekipe prijaviti, a u 11 počinjemo sa utakmicama“, kazao je Azrudin.

Organizatori ističu da će memorijalni turnir biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas719
mod_vvisit_counterJuče1124
mod_vvisit_counterOva sedmica3081
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38890