Previous Next

Uposlenicima Općine Ilijaš predstavljen Projekt općinskog okolišnog upravljanja i dokument Plan integriteta

U sali Općinskog vijeća održan je sastanak za uposlenike Općine Ilijaš kako bi se upoznali sa dokumetom Plan integriteta Općine Ilijaš i Projektom općinskog okolišnog upravljanja (MEG II).

Radna grupa za izradu Plana integriteta Općine Ilijaš, koju čine koordinator Nedžad Masnopita i članovi Muvedeta Fazlić, Ilda Kahriman i Edin Osmanović, su u skladu sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo od petog mjeseca ove godine radili na kreiranju sveobuhvatnog dokumenta Plan integriteta Općine Ilijaš.

Općina Ilijaš je među prvim općinama u Kantonu Sarajevo koje su pristupile implementaciji Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS i trenutno je u završnoj fazi izrade Plana integriteta.

Plan integriteta predstavljaja preventivnu antikorupcijsku mjeru u vidu dokumenta koji nastaje kao rezultat samoprocjene izloženosti institucije rizicima za nastanak i razvoj korupcije, kao i izloženosti etički i profesionalno neprihvatljivim postupcima. Cilj donošenja Plana integriteta je jačanje integriteta institucije Općine Ilijaš.

Jačanje integriteta Općine Ilijaš dovodi do smanjenja rizika da se javna ovlašćenja obavljaju suprotno svrsi zbog kojih su ustanovljena, što doprinosi poboljšanju kvaliteta rada institucije, a time i povećanju povjeranja javnosti u njihov rad.

Druga faza MEG projekta (MEG II, 2021-2025. godine) koju finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Republike Češke, za opšti cilj ima doprinos daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini kao i uvođenju efikasnijih i efektivnijih javnih usluga za građane i građanke. U skladu s tim, jedna od značajnih aktivnosti se odnosi na podršku uravnoteženom sistemu zaštite integriteta u svim partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba