Previous Next

Obilježen Dan Patriotske lige ‘91. Ilijaš

Delegacija Općine Ilijaš predvođena predsjedavajućom Općinskog vijeća Almom Omerović učestvovala je na obilježavanju 31. godišnjice formiranja Patriotske lige u Ilijašu.

U okviru programa obilježavanja održana je Svečana sjednica  Skupštine Udruženja u Kino sali Ilijaš, nakon čega je položeno cvijeće i odana počast  šehidima i poginulim borcima kod Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Na samom početku, prisutnima su se kratko obratili predsjednik Upravnog odbora Patriotske lige ’91. Ilijaš Šerif ef. Ćatić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević. 
 
Predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš i jedan od prvih pokretača i osnivača Patriotske lige Ilijaš Vejsil Šehić kazao je da se tek sada prepoznaje prava uloga i historijska vrijednost ovog udruženja te da je ono nastalo  iz ogromnog patriotizma koji je vladao među stanovništvom Bosne i Hercegovine. „U junu 1991. godine osnovali smo Patriotsku ligu u općini Ilijaš, nakon što je 10. juna u Sarajevu donesena odluka da to bude krilo Stranke demokratske akcije. Patriotska liga, kako u općini Ilijaš, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine je podnijela prvi udar, odnosno teret odbrane od agresora. Želim spomenuti tri pojma koja su važna, a to su: patriotizam, nacionalizam i materijalizam. Naime, devedesetih godina kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, patriotizam je bio na najvećem nivou, dok su materijalizam i nacionalizam bili minimalno zastupljeni. Naš zadatak je očuvamo patriotizam kako bi spasili Bosnu i Hercegovinu, te da ona ostane država patriota i građana, pa tek onda ljudi koji pripadaju nekom narodu“, poručio je Vejsil Šehić.
 
Osman Herco, zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja „Patriotska liga`91.“ istakao je da je Liga nastala iz ljubavi prema Bosni i Hercegovini, te da bi svaki čovjek trebao da voli i brani domovinu. „Danas bi svaki čovjek trebao da zaviri u sebe i vidi šta nosi u srcu, koliko voli domovinu, koliko živi za nju ili protiv nje. Mi smo jako voljeli svoju domovinu, i danas je volimo, i spremni smo da branimo i čuvamo Bosnu i Hercegovinu. Iz Patriotske lige se rodila i Armija RBiH. Liga je svoj najveći doprinos dala `91. i `92. godine“,  kazao je Osman Herco.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba