„Dani Preporoda“ Ilijaš: Održana Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

Književnom večeri „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“ večeras je u prepunom Biznis centru Ilijaš počela kluturna Manifestacija „Dani Preporoda“ u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš.  Gost predavač bio je direktor Direkcije Preporoda u BiH profesor Nermin Hodžić, a prisutni su imali priliku pogledati Dokumentarni film, djelo učenika Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.  Moderatorica je bila profesorica Aida Krhan.

Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković zahvalio se na početku prisutnima i gostima te predstavio program Manifestacije „Dani Preporoda“ kazavši da će se „Preporod“ truditi i dalje raditi na njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka.

Manifestaciju smo ove godine objedinili u „Dane Preporoda“ u oktobru. Uz ovo književno veče, sjećanje na Nedžada Ibrišimovića,  imat ćemo tribinu povodom godišnjice smrti predsjednika RBiH Alije Izetbegovića u kino sali. Također, imat ćemo i izložbu maketa ilijaških džamija autora mr. Almira Pušine uz promociju brošure i kratkog dokumentarnog filma. Pozivam da posjetite sadržaje i zahvaljujem se na večerašnjoj posjeti, naveo je Duraković.

Program se tradicionalno realizira u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nedžad Ibrišimović“, koji se svake godine trude obogatiti večer zanimljivim, novim i  vrijednim sadržajima, tako da su ove godine realizirali Dokumentarni film  iz predmeta Bosanski jezik i književnost uz mentorstvo profesorice Aide Krhan.  Film je oduševio prisutne jer otkriva novu stranu umjetnika i književnika, te u njemu govore prve komšije, prijatelji i poznanici o susretu sa Nedžadom Ibrišimovićem i upečatljivim, običnim, a opet,  nezaboravinim crticama iz života.

Ovaj film je ujedno moj ogledni čas. Pripremili su to, uglavnom,  učenici IVb Gimnazije u saradnji  sa Dramsko-recitatorskom sekcijom, koju ja vodim. Film možda jeste amaterski jer mi nemamo profesionalnu opremu, ali učenici su sa zadovoljstvom pristupili prikupljanju podataka i saznali nešto novo o Nedžadu Ibrišimoviću. To je ujedno i uvertira u obradu lektire „Ugursuz“ koju imaju u drugom polugodištu četvrtog razreda. U večerašnjem programu učenici Dramsko-recitatorske sekcije izvest će i Ibrišimovićevo „Sijelo mudraca“. Ovo je znakovit susret jer je oktobar i mjesec knjige. Sam Ibrišimović toliko je insistirao na čitanju smatrajući i da je čitalac važniji od samog pisca.  Želimo poslati poruku ljubavi prema čovjeku, Bogu, domovini jer su to naše vodilje kroz život i bez tih stvari život gubi svaki smisao, kazala je profesorica Krhan za Radio Ilijaš.

Profesor Nermin Hodžić kazao je da su u Preporodu ponosni na činjenicu da je rahmetli Nedžad Ibrišimović kad je bilo najteže bio uz Preporod.

Ponosni smo da BZK Preporod Ilijaš njeguje sjećanje na lik i djelo Nedžada Ibrišimovića, a  jedan od strateških ciljeva Preporoda BiH je njegovanje kulture sjećanja i pamćenja. Drago mi je da je jedno tako veliko ime, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag i odigrao nezamjenjivu ulogu u novijoj kulturnoj historiji bošnjačkog naroda i države BiH živio upravo u Popovićima u Ilijašu. On je bio jedan od velikana umjetnosti u mnogo širim okvirima nego što je to Bosna i bošnjački narod, o tome svjedoči tek poneki prijevod njegovih djela na neke od svjetskih jezika koji su naišle na zanimljivu recepciju. Mi se ne možemo pohvaliti ličnošću sa tako širokim spektrom darovitosti, bio je  ingeniozan vajar, slikar, pisac, čovjek riječi  i kao što jednom reče Abdulah Sidran Ibrišimović je jedan od savremenih graditelja bosanskog jezika, kao kuće našeg bitka, jer čovjek je biće jezika. Večeras se sjećamo rahmetli Nedžada Ibrišimovića kao književnika, umjetnika, ali i kao čovjeka koji je zadužio našu kulturu, nas kao narod i BiH kao državu. Jer ne znate šta je snažnije u u toj osebujnoj ličnosti –umjetnički dar, jačina njegove riječe, njegove skulpture, cjeloživotna igra sjena, njegovo bosanstvo i bošnjaštvo. I kada bismo pravili prototip Bošnjaka našeg vremena, a to ne treba i nećemo činiti, mogli bismo se poistovjetiti sa Nedžadom Ibrišimovićem i nadamo se da će vremena koja dolaze donijeti neke snažne ličnosti sa tolikom darovitošću i utjecaju na ljude oko sebe više nego što je Nedžad imao ambiciju, nego što je htio i želio, pojasnio je profesor Hodžić.

O samom nastanku dokumentarnog filma i novim saznanjima o umjetniku, te ponosu što pohađa baš tu školu govorila je učenica SŠC “Nedžad Ibrišimović” govorila je učenica Lejla Mešanović.  U filmu su naratori Emina Pusina i Sendin Pašović, snimatelj Anes Bektić, Istražili i osmislili učenici IVb, posebne zaluge Fadila Begić – podatke uobličila u književnoumjetnički tekst, montaža – bivši učenik Amar Fazlić. Dramska sekcija u sastavu: Amna Opačin, Meryem Čović, Adla Matoruga, Amila Mešetović i Ismail Bajramović svojim nastupom dodatno su začinili ovu književnu večer.

I ove su godine dodijeljene nagrade pobjednicima Literarnog konkursa „Operi noge u rijekama…“ koje je organizirao „Preporod“ a dobitnici su: treće mjesto Nedžmina Čutura-OŠ „Hašim Spahić“ , drugo mjesto  Melina Durmo-OŠ „Stari Ilijaš“  i  prvo  mjesto Ahmed Kulo iz OŠ „Srednje“.

Uručena je poklon slika inspirisana djelom Nedžada Ibrišimovića njegovoj supruzi dr. Nihadi Ibrišimović koju je naslikala Emina Muratović.

Večer je divnim izvođenjem sevdalinki uljepšala Adna Dervišević.

Na kraju programa direktor Srednjoškolsko0g centra „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo čestitavši BZK „Preporod“ na organizaciji ove književne večeri najavio je da će se projekat kulture sjećanja nastaviti  projektom „Bosna je ćilimom zastrta“ ocrtavanja školske zgrade inspirisan ovim Ibrišimovićevim stihom.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba