Previous Next

U Ilijašu premijerno prikazan dokumentarni film „Ilijaš - Od Patriotske lige do 126. Ilijaške brigade“

U organizaciji Patriotske lige ‘91 Ilijaš u kinu Ilijaš premijerno je održana projekcija dokumentarnog filma „Ilijaš - Od Patriotske lige do 126. Ilijaške brigade“ autora Semira Spahića. Film je dio programa Manifestacije kulture i sporta „Ilijaški dani 2022“.

Predsjednik Udruženja Patriotska liga ’91 Ilijaš Šerif Ćatić kazao je za Rado Ilijaš da je izuzetno ponosan na ovaj projekat čija realizacija je trajala tri godine.

-Prije svega, film je nastao zahvaljujući kompletnom timu koji je sa mnom radio, jer bez timskog rada ništa od ovoga ne bi bilo moguće, Semir Spahić i Upravni odbor Udruženja. Ovo nije film koji govori o Patriotskoj ligi, nego o detaljima u periodu od Patriotske lige do formiranja 126. Ilijaške brigade, o ljudskim sudbinama. Ja sam zaista sretan i zadovoljan što smo uradili ovaj film i zahvaljujem se na podršci načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i ministru za boračka pitanja KS Omeru Osmanoviću, kao i prije njega Ismiru Juski koji nam je prvi putem ministarstva obezbjedio sredstva za kupovinu opreme za rad, istaknuo je Ćatić.

Autor filma Semir Spahić ističe da će se prava vrijednost ovog filma znati tek nakon njegove premijere i prvih reakcija publike, ali i da će film za sve zainteresirane uskoro biti dostupan i na internetu.

–Film je vrijedan u smislu podsjećanja na ono što se zbivalo prije 30 godina, ovo je osvrt na ono što je tada bilo i što nam se, prema nekim najavama, ponovo sprema. Film obuhvata najkritičniji period po Bosnu i Hercegovinu- 92. i 93. godina, početku agresije na našu domovinu Ilijaš, organizovanju otpora i strašnim zločinima koji su ovdje počinjeni. Film nije o ratnom putu 126. Ilijaške brigade, o tome će se snimati neki drugi filmovi. U pripremi filma korišteni su arhivski materijali 126. Ilijaške brigade, Patriotske lige, materijali sa interneta, materijali koje sam sam snimao pripremajući film. Najveća vrijednost ovog filma je istinitost, on iznosi činjenice, ne optužuje ali govori jasno ko je šta uradio, ono što je dokazano. Mi kasnimo i sa izdavanjem monografija i sa snimanjem filma jer je prošlo puno vremena, ali možda je bolje što je tako kako bismo bili objektivniji i realniji jer film nema pristrasnih navijačkih tenzija i optuživanja i cilj je da o tom vremnu govori mladim generacijama koje o tome ne mogu učiti u školama, pojasnio je Spahić.

Čestitke autoru i Udruženju na ovom projektu iskazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazavši da poruke istine i pravde koje iznosi ovaj dokumentarni film su upravo ono što nam danas treba, te da su to principi koju pružaju nadu u bolju budućnost, a čestitkama se pridružio i bivši general Armije RBiH Nedžad Ajnadžić.

O važnosti dokumentovanja događaja, bilo kroz pisanje knjiga, snimanje filmova, ulozi Ilijašana i Ilijašanki u tim prvim vremenima ratnih prijetnji i odgovoru na njih govorio je predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš i jedan od prvih pokretača i osnivača Patriotske lige Ilijaš Vejsil Šehić poručivši da je njegova generacija branila Bosnu i Hercegovinu, a da je mladima ostavljen amanet da čuvaju njenu cjelovitost i dalje se bore protiv njenih neprijatelja.

U ime Udruženja Patriotska liga ‘91 ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice načelniku Fazliću, ratnom načelniku Općine Breza Salki Opačinu koji je prihvatio prognanike iz Ilijaša u svoj grad, kao i Vejsilu Šehiću.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba