Previous Next

U Ilijašu održana Akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu sinoć je održana Akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Organizacioni odbor Manifestacije "Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine" već 19 godina organizuje Akademiju, koja je postala prepoznatljiva i koja okupi građane Ilijaša u zajedničkom cilju, a to je podsjećanje na najveći zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Učesnici Akademije bili su dr.sc. Zilha Mastalić Košuta sa Instituta za istraživanje ratnih zločina UNSA i prof. dr. Sead Turčalo dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i profesor na odsjeku za sigurnosne i mirovne studije.

Načelnik Općine Ilijaš i predsjednik OO Manifestacije "Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine" Akif Fazlić je kazao da nakon najmračnijeg perioda u životima Bošnjaka, a posebno naroda Istočne Bosne, općina Ilijaš je mjesto gdje su hiljade ranjenih duša pronašli svoje utočište, te nastavio: "Manifestacija "Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine" traje četiri dana. Sinoć smo organizovali ovdje na Trgu ispraćaj 112 učesnika "Marša mira Nezuk – Potočari" iz Ilijaša. Večerašnjom Akademijom evociramo uspomene, odajemo počast, dodjeljujemo plakete ljudima koji promovišu istinu o Srebrenici. Srebrenica je ljudska obaveza. Ilijaš ima obavezu prema Srebrenici i cijeli svijet ima obavezu prema Srebrenici. Hvala Bogu da civilizirani svijet staje iza istine o genocidu, a naša je obaveza da osim odavanja počasti, gradimo život u Srebrenici i otvaramo perspektive kako bi se iz Srebrenice slale civilizacijske poruke u svijet."

Genocid u Srebrenici trajna je lekcija i opomena čovječanstvu, kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i dodao: "Istovremeno sam tužan, ali i radostan. Radostan zbog ljudi koji su ovdje i koji su preživjeli genocid i svih nas koji smo preživjeli golgote tokom agresije na našu državu. Moramo njegovati kulturu sjećanja i drago mi je što Općina Ilijaš već dugi niz godina na ovaj način obilježava Srebrenicu. Mi Srebrenicu moramo obilježavati na hiljadu i jedan način, a jedan od najznačajnijih načina je i nedavno usvojena UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja je jedan od najproaktivnijih koraka u borbi protiv relativizma i raznih neistina koje dolaze sa istočne i zapadne nam strane. "

Prvi put godišnjica genocida, i to 29., obilježava se nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom komemoriranja i sjećanja na genocid u Srebrenici. O značaju Rezolucije govorio je prof. dr. Sead Turčalo. "Rezolucijom je genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice postao dijelom globalnog sjećanja i obaveza međunarodne zajednice i UN-a da svake godine 11. juli posvete Danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Ako pogledamo cjelokupnu rezoluciju uz niz njenih tačaka koje se odnose na osudu glorifikacije ratnih zločina, osudu negiranja genocida, to je najznačajniji aspekt i sa pozicije žrtava, ali i onih koji su počinili genocid i koji su ga nastavili negirati. Oni koji su pokušali osporiti usvajanje Rezolucije su se zapravo u najvećoj mjeri bojali upravo tog dijela, gdje će svake godine Međunarodna zajednica obilježavati 11. juli i gdje postoji ogroman potencijal da genocid u Srebrenici bude sadržaj udžbenika u cijelom euroatlantskom području, a to bi značilo potpuno urušavanje njihovog revizionističkog narativa, da se u Srebrenici nije desilo ništa", istakao je prof. Turčalo.

Ovom prilikom dodijeljena su priznanja za doprinos u obilježavanju Manifestacije "Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine" Hasibu Suljiću i Sabitu Cvrku. Priznanja, u formi plakete, članovima porodica dobitnika uručio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Umjetnički dio programa izveli su glumac Nusmir Muharemović i grupa Rejjan. Voditeljica akademije bila je Dalila Omerović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba