Previous Next

Upriličen program "Šehidima Luke": Sjećanje na 21 šehida ovog ilijaškog naselja

U Luci kod Ilijaša na spomen obilježju šehidima protekle nedjelje upriličen je program "Šehidima Luke" sjećanje na 21 šehida ovog naselja koji su u julu 1992. godine odvedeni u smrt, pod prijetnjom oružjem.

Iako razrušena u toku rata, Luka je danas obnovljena, sa novim stadionom, džamijom, puna dječije igre i graje, okrenuta ka budućnosti, ali ne zaboravljajući svoje heroje i sinove. To je naglasio i predsjednik Organizacionog odbora i MZ Luka Elmin Brkić.

– Ovo je najvažniji dan u godini za nas Lučane. Naselje Luka imalo je 70 bošnjačkih domaćinstava, a svo muško stanovništvo odvedeno je u logore u školu "27. juli" i Policijsku stanicu Ilijaš, zadržani su 30 dana. Poslije 30 dana jedna grupa od 18 ljudi je odvojena i odvedeni su u nepoznatom pravcu. Na brdu Žerovanj našli smo u masovnoj grobnici 1996. godini šest posmrtnih ostataka naših domaćina, koji su ukopani zajedno sa stanovnicima Bioče i Bratunca. Za 10 naših domaćina još tragamo. Za zločin u Luci niko nije odgovarao, ali mi se nećemo umoriti u traganju i nikada zločin nad njima nećemo zaboraviti, kazao je Brkić.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić kazao je da je dužnost i obaveza sjećati se šehida i svih boraca koji su život dali za BiH.

– Dvadeset jedan šehid naseljenog mjesta Luka jeste velika žrtva i prevelika cijena koje je ovo mjesto platilo tokom odbrane od agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Činjenica da više od pola njih još nije pronađeno daje nam obavezu da uputimo jasnu poruku nadležnim institucijama da i dalje rade svoj posao i pronađu nestale. Mnoge majke i očevi, supruge su umrle nadajući se uzalud tome. Općina Ilijaš nastavit će podržavati sve manifestacije kojima se njeguje kultura pamćenja, kao i podržavati sve projekte kojima se dokumentuju događaji iz odbrambeno oslobodilačkog rata, rekao je Spahić zahvalivši svima prisutnima na dolasku.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, rođeni Lučanin Mahir Dević 1992. godine imao je 12 godina i sjeća se tog kobnog dana između 4. i 5. jula 1992. godine kada su iz Luke odvedeni svi muškarci u ilijaške logore.

– U toj noći naši sugrađani su odvedeni, mučki ubijeni, sjećam se te kolone koja je odavde krenula pod bijelom zastavom i kazali su jednu rečenicu koja je duboko ostala urezana u mom sjećanji. Kazali su „Osvetite nas“. Način na koji to možemo uraditi jeste da se svake godine u što većem broju skupimo ovdje, da odamo počast, proučimo kelime i tevhid, njima je džennet zagarantovan, ali to je potrebno nama da nikada ne zaboravimo kako se novim generacijama to nikad ne bi ponovilo. Tada 1992. godine kada sam se kretao ovuda ni sanjao nisam da ćemo 32 godine poslije imati ovdje spomen obilježje i sjećati se stradanja tih ljudi, podsjetio je Dević.

Napominje i da je spomen obilježje u Luci jedno od prvih izgrađenih u Ilijašu koje je bilo preteča izgradnji i obilježavanju ove vrste događaja i u drugim mjesnim zajednicama, jedno vrijeme je obilježavanje Dana šehida Luke pridruženo centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana nestalih, ali je od ove godine ponovo oživljena ta tradicija i događaj vraćen u MZ.

U nastavku programa rad o stradanju Lučana, ali i o pobjedi života pročitala je Ajša Udovčić Beširević, a prisutne delegacije položile su cvijeće. U džamiji u Luci nakon toga proučen je tevhid za šehide.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba