Vijesti
Program obilježavanja 29. godišnjice prisilnog iseljenja stanovnika Solakovića

U četvrtak 10. juna 2020. godine sa početkom u 12:00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina na Spomen-obilježju u Solakovićima. Ovom prilikom bit će obilježena 29. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića.

U subotu, 12. juna 2021. godine, održat će se Memorijalni turnir “Azmir Halilović-Mire“ u sportskoj dvorani u Ilijašu. Prijava ekipa je od 10.00 sati.

Solakovići 2020.3

Pozivaju se sve patriote da svojim prisustvom, uz poštivanje svih mjera zaštite u epidemiološkoj situaciji, doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog događaja i njegovanju kulture sjećanja.

 
Rukovodstvo KK “Mladost” Ilijaš i bh. reprezentativac Kenan Kamenjaš u posjeti načelniku Fazliću

Općinskog načelnika Akifa Fazlića danas, 08.06.2021. godine posjetili su predstavnici Košarkaškog kluba “Mladost“ iz Ilijaša na čelu sa bh. košarkaškim reprezentativcem i članom Košarkaškog kluba “Spars” Kenanom Kamenjašem.

Prijemu su prisustvovali pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, predsjednik kluba Ibrahim Jašarević, trener Eldin Herco te članovi kluba Iris Avdukić i Nihad Bučuk.

DSC 0776

Ovom prilikom sumirani su rezultati desetogodišnjeg rada Košarkaškog kluba “Mladost” te je razgovarano o planovima za unapređenje košarke na području općine Ilijaš. Kako je istekao predsjednik kluba Ibrahim Jašarević, od samog osnivanja kluba neizmjernu podršku u radu dobili su od Općine Ilijaš i zbog toga su izuzetno zahvalni.

“Općinski načelnik i Općina Ilijaš uvijek su bili naša podrška, a posebno u realizaciji košarkaških kampova. Zadovoljstvo mi je najaviti da ćemo u augustu ove godine organizovati Ljetni kamp – Kenan Kamenjaš. Kamp nosi naziv po našem Kenanu, koji je uvijek bio i ostao uz nas i koji će napraviti sjajnu košarkašku karijeru”, rekao je Jašarević.

DSC 0772 - Copy

Prema riječima trenera Eldina Herce, klub broji preko 90 članova te je za potrebe treninga najvažnije imati dobru sportsku infrastrukturu.

“Prije svega, želim da pohvalim sportsku infrastrukturu u Ilijašu i uslove koje Općina Ilijaš osigurava za razvoj sporta. Nedavno smo odigrali utakmicu sa Sparsima te nam je njihov trener uputio čestitke za postgnuti kvalitet. Djeca i mladi koji treniraju imaju potencijal i vjerujem da će mnogi od njih krenuti Kenanovim stopama. Hvala Općini Ilijaš za podršku”, istakao je Herco.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je rukovodstvu na postignutim reazultatima u radu te posebno istakao važnost realizacije sportskih aktivnosti među djecom i mladima.

Općina Ilijaš za sport izdvaja zadovoljavjući nivo sredstava za sportske aktivnosti, ali i u razvoj sportske infrastrukure. Naš cilj jeste da finansiramo najbolje i najefikasnije sportske projekte i ona udruženja koja rade sa djecom i omladinskom. Čestitam Košarkaškom klubu Mladost na svim postignutim rezultatima u proteklom periodu, a posebno što svojim aktivnostima afirmišu vrijednost i bitnost bavljenja sportom”, kazao je načelnik Fazlić.

DSC 0769

Iako mnogima nije poznato, svoju prvu seniorsku sezonu Kenan Kamenjaš odigrao je upravo u Košarkaškom klubu “Mladost” Ilijaš. Kako je istakao naš reprezentativac, iako nije stalno prisutan u klubu, uvijek se trudi da im pruži maximalnu podršku i ponosan je na sve njihove uspjehe.

“Zahvaljujem se Općinskom načelniku i Općini Ilijaš na podršci koju dajete ovom klubu, djeci i momacima koji ih treniraju. Ja sam počeo igrati krajem 2014. godine u Brezi jer mi je tada bilo najbliže, ali danas je to sve jedan klub, odnosno KK Mladost Ilijaš. Meni je zaista srce puno kada čujem i vidim da se o ovom klubu priča samo najbolje i kada postižu dobre rezultate”, rekao je Kamenjaš.

U znak zahvalnosti na dosadašnjoj saradnji i podršci načelniku i nadležnoj službi uručene su zahvalnice i dresovi kao simboličan poklon.

 
Održana prva sjednica Organizacionog odbora Manifestacija kulture i sporta "ILIJAŠKI DANI" 2021.

U prostorijama Općine Ilijaš, 07. juna 2021. godine održana je prva sjednica Organizacionog odbora Manifestacije kulture, sporta i trgovine “ILIJAŠKI DANI“ 2021.

ilijaški dani

Organizacioni odbor u sastavu Benis Fazlić, direktor "JU KSC I RADIO ILIJAŠ"-predsjednik; Alma Omerović predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš-članica; Meliha Avdibegović pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša-članica; Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti-članica; Aziz Fazlić pomoćnik načelnika Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje-član; Mirsad Kurspahić komandir policije Sedme policijske uprave Policijska stanica Ilijaš-član i Nijaz Štitkovac direktor OJ “Dom zdravlja Ilijaš“ JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“-član , na prvoj sjednici jednoglasno su usvojili prijedlog Poslovnika o radu Organizacionog odbora Manifestacije kulture, sporta i trgovine “ILIJAŠKI DANI“ 2021.godine. Pored navedenog, za zamjenicu predsjednika Organizacinog odbora jednoglasno je izabrana Sanja Zagorac-Jozić.

Najviše govora bilo je oko pripremnih aktivnosti organizacije te odabira datuma održavanja Manifestacije. U skladu sa tradicionalnim terminom održavanja Manifestacije, odlučeno je da se Ilijaški dani održe u periodu 01.-06.07.2021. godine uz poštivanje svih epidemiološkh mjera. Također, Odbor je odlučio da će ovogodišnji fokus Manifestacije biti kulturni i sportski sadržaji, a da se neće ralizovati aktivnosti iz oblasti trgovine.

Prisutnim se obratio i Općinski načelnik Akif Fazlić, koji je istakao da je prošlogodišnja odluka da se Manifestacija “ILIJAŠKI DANI” ne održi bila dobra te da su ove godine stvoreni uslovi da se realizuje jedan ovakav događaj.

“Ovogodišnja Manifestacija, prevashodno bi trebala da bude manifestacija kulture, a zatim da obuhvati i aktivnosti iz oblasti sporta te dječije razonode. Prema ranijim iskustvima, vjerujem da će i ove godine Ilijaški dani proteći u najboljem redu i da će naši građani biti zadovoljni“, rekao je načelnik Fazlić.

Organizacioni odbor Manifestacije kulture, sporta i trgovine “ILIJAŠKI DANI“ 2021., na narednoj sjednici utvrdit će Plan i Program ovogodišnje Manifestacije.

 
Program obilježavanja Dana nestalih općine Ilijaš

Udruženje porodica nestalih u srijedu, 9. juna 2021. godine obilježava Dan nestalih općine Ilijaš.

“GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE”

Program obilježavanja:

09:30 sati – Okupljanje na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu

10:00 sati - Prigodan program i polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu

Tevhid iz akšam nazama u Džamiji Stari Ilijaš.

 
Obilježenj 29. godišnjice stradanja stanovnika u Lješevu

Delegacija Općine Ilijaš, predvođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je danas obilježavanju 29. godišnjice stradanja stanovnika u Lješevu. Delegacija je položila cvijeće i odala počast kod Spomen-obilježja u Starom selu, prisustvovala centralnoj manifestaciji “DA SE NE ZABORAVI - LJEŠEVO 5. JUNI 1992. godine“ te proučila Fatihu na Šehidskom mezarju u Lješevu.

DSC 0821

Petog juna 1992. godine na zvjerski način su strijeljana 22 stanovnika u Lješevu, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali.

Poruku o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina na području Lješeva, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine, poslao je načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazavši da danas živimo u vremenu kad se praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo, ali isto tako da danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, te koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Danas je 29. godina od zločina koji se desio ovdje u Lješevu. Bez obzira na trenutne epidemiološke mjere, vidimo da građani imaju osjećaj odgovornosti da ne zaboravimo ono što se desilo u Lješevu. Živimo u vremenu kad se praktično borimo za svoju prošlost, za dokazivanje onoga što se desilo u prošlosti. Danas obilježavamo ovaj događaj, a u neizvjesnosti smo šta će se desiti osmog juna u Hagu, koja će konačna presuda biti ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ono što nas najviše boli jeste što nosimo tu bojazan od eventualnih, da ne kažem mogućih presuda koje bi zaista uništile svaku nadu i svaki dio čovjeka koji je živio i preživio ovo, i koji ima neki civilizacijski pristup svemu ovome.  Nadam se da neće do toga doći, nadam se da će i Lješevo dobiti sudski epilog za one koji su napravili ove zločine. Znamo da se konačno vodi ozbiljniji sudski postupak protiv izvršilaca ovog zločina i cijenim to. Ostaje nam da se nadamo da će do konačnice i pravične presude doći. I da će na taj način porodice koje su imale u svojim redovima žrtve, dobiti određenu vrstu satisfakcije. Generalno za naše društvo to znači puno, jer moramo naše društvo graditi na pravdi i nečemo što jesu civilizacijske tekovine. Ovo je poruka iz Lješeva 05. juna 2021. godine”, kazao je načelnik Fazlić.

DSC 0820

Fuad Masnopita, predsjednik mjesne zajednice Lješevo, rekao je da je ovo veoma tužan dan za njihovu zajednicu, ali mu je drago da se iz godine u godinu nastavlja obilježavanje ove manifestacije.

“Peti juni je jedan od značajnijih datuma za Mjesnu zajednicu Lješevo. Dakle, 05. juna 1992. godine srpski agresori su na ovom mjestu izveli 24 Bošnjaka na strijeljanje. Hvala Bogu dvoje je preživjelo to strijeljanje, a to su naša nana Zahida i gospodin Mirza Repuh. Ovo je veoma tužan dan za našu mjesnu zajednicu, i nama je zaista drago da se obilježavanje ove manifestacije nastavlja iz godine u godinu i drago nam je što je danas prisustvovao ovoliki broj ljudi”, kazao je Masnopita.

DSC 0816

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 altalt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas133
mod_vvisit_counterJuče1274
mod_vvisit_counterOva sedmica4435
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32049