Vijesti
Održana promocija knjige “Seoci -spas od zaborava”

U kino sali KSC Ilijaš održana promocija knjige Salke Džafe pod nazivom “Seoci – spas od zaborava„. Radi se o monografija o jednom malom selu, čiji izdavač je Planjax komerc.

amir

Nažalost, autor izdanja nije bio prisutan iz privatnih razloga, ali su moderator Semir Spahić i urednik izdanja Amir Džafo na izvrstan način predstavili knjigu.

„Nažalost, večeras autor nije sa nama i o ovom književnom djelu je veoma teško govoriti.To je veoma specifično književno djelo, jedna vrsta monografije, u kojem možemo naći ozbiljne historijske činjenice o postajanju mjesta Seoci, koje se nakon posljednjeg rata zauvijek ugasilo. Mi naravno moramo učiniti nešto kako bi ga spasili od zaborava. Selo su naseljavale porodice Džafa i Bisića, koji su sada raseljeni širom svijeta i na različitim kontinentima.Knjiga je jedna topla ljudska priča o običajima naroda koji je živio tu, priča koja sadrži značajne historijske fakte, demografske podatke i koja je rađena po svim standardima. Autor je u djelu opisao sve narode koji su naseljavali to područje, ne samo lokalitet sela Seoci nego i mnogo šireg područja“, kazao je urednik izdanja Amir Džafo i zahvalio se općinskim načelnicima Ilijaša i Vareša koji su finansijski pomogli izdavanje knjige, kao i svim malim donatorima.

Moderator Semir Spahić je na izvanredan način prezentirao sadržaj knjige prisutnima, tako da je publika bila oduševljena.

„To je najljepša priča koju sam pročitao, napisana na čudesan način, tako da se pitam zašto Salko ne piše „lijepu“ književnost. Sve činjenice je poredao hronološki, zaista vjerujem da je to bio težak i mukotrpan posao”, naglasio je Spahić .

Knjigu možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

 
Obavještenje o povremenoj obustavi saobraćaja u Srednjem

Obavještavaju se građani da se uvodi povremena obustava saobraćaja i poseban režim saobraćaja za sva motorna vozila u toku izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji ceste lokalnog puta M18-OŠ “Srednje”-Lepa Luka u periodu od 25.06.-01.07.2021. godine od 08:00-17:00 sati.

radovi-obustava-saobracaja

 
Program drugog dana Manifestacije “ILIJAŠKI DANI” 2021.

Drugog dana Manifestacije “ILIJAŠKI DANI” možete uživati u kulturnim, sportskim i muzičkim događajima koje su pripremili organizatori.

PROGRAM:

18:00 sati - KK “RAŠID BUĆA” - POLAGANJE ZA ZVANJE U SPORTSKOJ DVORANI ILIJAŠ

KK RASID BUCA PETAK

19:00 sati - PROMOCIJA KNJIGE SALKE DŽAFO

“SEOCI – SPAS OD ZABORAVA”

03 SEOCI SPAS OD ZABORAVA

20:30 sati - KONCERT KARMA BEND NA TRGU “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

02 KARMA BEND

 
Održana izložba ratnih fotografija 126. brigade Ilijaš

U okviru obilježavanja 28. godišnjice formiranja 126. brdske brigade u četvrtak je otvorena izložba ratnih fotografija sa područja općine Ilijaš.

DSC 1000

Kako je u ime organizatora kazao Semir Spahić, jedan od autora, za izložbu je pripremljeno više od 600 fotografija nastalih u periodu 1992-1995. godina. “Radi se o ratnim fotografijama 126. ilijaške brigade i ovdje možete vidjeti jedan dio fotografija, dok se preostale nalaze u prostorijama Udruženja Patriotske lige 91. Ova izložba je zaista vrijedna, jer svjedoči dešavanjima ilijašana i vogošćana tokom ratnih zbivanja”, istakao je Spahić.

DSC 1001

Izložbu je organizovalo Udruženje boraca 126. brigade Ilijaš, a autori su Semir Spahić i Šerif Ćatić.

DSC 0993

 
Održana Svečana akademija povodom 28. godišnjice osnivanja 126. brigade Ilijaš

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, 01. jula 2021. godine održana je Svečana akademija povodom 28. godišnjice osnivanja 126. ilijaške brigade. Organizator je Udruženje boraca 126. brigade koje baštini i čuva tradiciju ove jedinice koja je u toku agresije na Republiku BiH, dala svoj puni doprinos prilikom odbrane BiH, njenih stanovnika, tekovina civilizacije i ljudskog dostojanstva.

akademija

Predsjednik Udruženja Bego Durić, penzionisani brigadir Armije RBiH kazao je nešto o samom nastanku ove herojske brigade.

"Prvo je bilo sedam odreda, nakon toga četiri bataljona sa prištapskim jedinicama, brigadu su ravnopravno činili borci iz Ilijaša i Vogošće i dali svoj doprinos borbi.Imala je ispresjecanu zonu odgovornosti na četiri dijela: Popovići i Salkanov han, strateški pravac plato Čemerske planine gdje je bilo najviše jedinica, treća zona Kamenica- Crna Rijeka, te četvrta Štojna odnosno Salikovac. Pridruživale su se na našim linijama mnoge jedinice korpusa Armije RBiH braneći plato Čemerske planine,  za koji tada nismo ni znali koliko je važan, braneći Sarajevo i BiH", podsjetio je Durić.

durak

U svom obraćanju, prvi komandant Brigade Enes Durak prisjetio se teškog stanja u kojem su često bili njegovi vojnici u tim teškim ratnim vremenima, a ipak su bez pogovora izvršavali sve zadatke.

"Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“, rekao je prvi komadant 126 Ilijaške brigade Enes Durak.

O važnosti sjećanja na naše najhrabrije sinove govorila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

"Izuzetno je važno da imamo ovakve događaje i da organizatori šalju snažne poruke da je i nakon 28 godina njihova borba i njihove bitke čist obraz svih nas  u općini Ilijaš. Posebno se zahvaljujem porodicama šehida i poginulih boracakoji su dali svoje živote pod zastavom ove brigade i čestitam svim borcima 126. brdske brigade", navela je Omerović kazavši da će Općinsko vijeće podržati projekte od neprocjenjive važnosti koje Udruženje priprema,a odnose se na izdavanje Monografije 126. Brigade, otvaranje Spomen sobe, kao i memorijalnog centra, te je pozvala i više nivoe vlasti da podrže aktivnosti vezane za realizaciju projekata kako bi se sjećanja i uloga boraca i 126. brigade trajno dokumentovala.

alma

Prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

"Da nije bilo boraca kao što su pripadnici ove brigade, ne bi bilo ni Sarajeva ni nas, jer su držali veliku zonu odgovornosti i herojskom borbom pomogli odbrani grada. Važno je na ovim manifestacijama  njegovati kulturu sjećanja, isticati naše heroje, ratne vojne invalide i sve borce, kako nam se historija ne bi ponovila. Pokušat ćemo u narednom periodu popraviti položaj boračke populacije, kojom narod treba da se ponosi", naveo je ministar Osmanović obećavši podršku svim projektima koje u planu ima Udruženje 126. Ilijaške brigade.

Poruku o važnosti njegovanja sjećanja na herojsku borbu i značaj 126. Ilijaške brigade uputio je i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Vogošča Alija Gluhović.

akademija2

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Mujo Mešetović i Meho Tabaković, kao i učenici Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Emina Pušina i Sendin Pašović.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 altalt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas84
mod_vvisit_counterJuče1274
mod_vvisit_counterOva sedmica4386
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32000