Vijesti
Tradicionalnom Akademijom u Ilijašu obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici

Organizacioni odbor manifestacije “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 26. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “sigurnoj zoni UN-a Srebrenica”, ovog četvrtka upriličio je izuzetno posjećenu Akademiju na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu. Gosti akademije bili su: dr. sci. Edin Ramić – ministar u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, doc. dr. Ermin Kuka –viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina UNSA, Mevludin ef. Hrnjić – autor knjige „Svjedok srebreničkog genocida“ i Ramiza Gurdić – srebrenička majka.

IMG 5324-768x432

Predsjednica Organizacionog odbora Manifestacije Alma Omerović i ove je godine, kao i brojnih prethodnih, poslala poruku sjećanja na ubijeno čovječanstvu 8372 puta u Srebrenici, kada su na bol i patnju nebo i ljudi ostali nijemi.

–Naša država je natopljena šehidskom krvlju. Bosne i Hercegovine će biti onoliko koliko smo odlučni, snažni i ozbiljni. Narod koji ima iskustvo počinjenog genocida nad sobom, mora biti najozbiljniji narod na Zemlji. U ime 8372 žrtve srebreničkog genocida, u ime naših očeva, amidža, daidža, djedova, braće, sestara i majki, izabrali smo obrazovanje, ozbiljnost, odlučnost i istrajnost. Odbacujemo da šutimo. Biramo da govorimo i opominjemo. Posebnu zahvalnost dugujemo svim našim majkama – heroinama koje su nam pokazale snagu, vjerujući u Boga pomjerajući granice svoje snage, izdržljivosti i snalažljivosti u borbi za goli život. Želja naših majki za opstankom i čežnja da uspiju u našem odgoju nadilaze ovodunjalučku dimenziju. Drage majke, hvala vam na svemu, poručila je Omerović podsjetivši da su Bošnjaci jedini narod koji svoje najmilije ukopavaju više puta, te da ćemo i sutra ispratiti tabute sa uglavnom nekompletnim ostacima spremnih za dženazu u Srebrenici, ali da su zločinci sramota čovječanstva osuđeni na doživotne kazne zatvora.

alma-768x512

Nakon najmračnijeg perioda u životima Bošnjaka a posebno naroda Istočne Bosne, općina Ilijaš bila je mjesto gdje su hiljade ranjenih duša pronašli svoje utočište. O boli i uspomeni na Srebrenicu govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

-Danas odajemo počast svim žrtvama genocida, ali danas ovdje propitujemo sebe i svoju savjest u odnosu prema Srebrenici, ostajemo sami sa sobom i svojim djelima. Što je više naših dobrih djela, više je života i istine o Srebrenici. U tome sve više uspijevamo, jer istina je nadživjela dželate, nadživjet će i negatore genocida, istina o genocidu u Srebrenici ostat će dok je svijeta i vijeka. Zahvaljujem svima onima koji rade na čuvanju i promicanju istine o srebreničkoj tragediji, ali i svima onima koji se bore da se život vrati u Srebrenicu i da ona bude grad civilizacijskih poruka, istaknuo je načelnik Fazlić.

nacelnik-768x512

Ministar za raseljena lica i izbjeglice FBiH Edin Ramić u razgovoru je, između ostalog, istaknuo da je u Srebrenici prije rata bilo 26 hiljada Bošnjaka, a prema popisu iz 2013. godine šest do sedam hiljada.

Mi moramo raditi kroz ovakve Manifestacije i razgovor sa omladinom da im probudimo interes za mjestima njihovog porijekla kako bi pokazali želju da sačuvaju taj prostor, kako su njihovi roditelji izgubili živote čuvajući taj prostor, da ga u miru izgrade i sačuvaju ga za buduće generacije, to je moguće ako shvatimo da je to naša obaveza, jer sve dok mislimo da je to nečija druga obaveza taj prostor će biti prazan i bit će tuđi, naveo je ministar Ramić.

Doc. dr. Ermin Kuka –viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina UNSA ovom je prilikom podsjetio da je na svim okupiranim teritorijama u gradovima pod opsadom izvršen najteži oblik zločina, genocid. Istakao je kako je, prema definiciji, genocid neodvojiv od namjere da se u cjelosti ili djelimično uništi jedna etnička grupa. Osvrnuo se i na pojam tzv „sigurne zone Srebrenica“, kazavši da je Srebrenica bila sve drugo osim sigurna.

0-02-05-8ff42a1ccfa3170cbc6d610812def29ae4ea115b0ad84174766084544e204f3d aaf88ae17d17867b-768x576

Jedan od učesnika ovogodišnje Akademije je i Mevludin ef. Hrnjić, svjedok srebreničkog genocida o čemu je napisao i knjigu. Tada dvadesetpetogodišnji mladić, imam Čaršijske džamije u Srebrenici, Mevludin-efendija je tri dana nakon što je u svojoj džamiji predvodio posljednju džumu, u poznatoj „koloni smrti“ krenuo iz Srebrenice prema slobodnoj tuzlanskoj teritoriji, u nadi da će izbjeći Mladićevim koljačima i ubicama da bi nakon 80 dana lutanja podrinjskim bespućima, što sam, što u grupama, uspio stići na područje Kalesije koju je kontrolirala Armija RBiH.

-Nakon 26 godina kada se spomene Srebrenica ili kada dođe juli, to su zaista teški trenuci. To je mjesec po kome mi računamo vrijeme, ponavljaju se slike užasa kroz koji smo prošli, te traume su ostale. Srebrenica je moja sudbina, moje veliko iskušenje, pouka, trauma i sjećanje koje neće nikada izblijediti, kazao je ef. Hrnjić.

Svoje bolno svjedočenje na kraju Akademije podijelila je srebrenička majka Ramiza Gurdić. Majka koja 26 godina živi od sjećanja na dva sina i muža koji su strijeljani na različitim lokacijama tokom genocida u Srebrenici. Ona je sa kćerkom od šest godina uspjela preživjeti.

–Moja Samija sad ima djecu veliku. Moj Mehrudin imao je 16 godina, a Mustafa je imao 21 godinu, hvala Bogu pa sam ga ukopala cijela. A za Mehrudinom još plačem, grobnice otvaram, još ga nisam ukopala, samo pola, bez ruku i bez glave, a nisam ga rodila bez ruku i glave, tako svaka majka koja je ukopala kost bori se za istinu i pravdu. Bojimo se laži, a njihova laž je velika, ubili su naše najmilije i najdraže, umjesto da hodamo sa unucima, hodamo od nemila do nedraga, od grobnice do grobnice, priča majka Ramiza.

Ovom prilikom dodijeljene su plakete za nesebičan doprinos organizovanju i programskom obogaćivanju ove Manifestacije članu Organizacionog odbora Selviru Husejinoviću i predsjednici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Edini Genjac.

0-02-05-7dcfb64f1c512292dceaf93dab8c5a7415809d4f38b15979523ccc56392c34dc 6b7d536c5c5b414d-768x576

Umjetnički dio programa izveli su glumac Mirza Mušija, pjevač Armin Muzaferija i Mješoviti gradski hor KUD Dikan Kakanj. Voditeljica akademije bila je Dalila Omerović.

 
Danas ispraćaj kolone sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici

I ove godine tužna kolona kreće iz Visokog u 10 sati s prigodnim vjerskim programom, a nastavlja svoj put ka Ilijašu, Vogošći te Predsjedništvu BiH u Sarajevu. Od Predsjedništva BiH kolona preko Romanije ide ka Potočarima, a dženaza će biti reducirana dok prevoza autobusima neće biti.

Ispracaj-4-1024x683

Kamion sa devetnaest tijela koja će pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima zaustavit će se i u Ilijašu.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prijevoza i ukopa žrtava genocida u Memorijalnom centru u Potočarima. U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona, a ove godine će to biti još jedna tužna kolona.

U 10:45 sati predviđen je prolazak i ispraćaj konvoja kroz Ilijaš.

 
U cilju realizacije inicijativa održan sastanak sa predstavnicima JP Željeznice FBiH

U kabinetu Općinskog načelnika Akifa Fazlića održan je sastanak sa predstavnicima Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, koji je za cilj imao razmatranje inicijativa privrednika i građana općine Ilijaš.

IMG-1f20d930e9aaa8efed168fd5704c7a5c-V

Pored načelnika Akifa Fazlića, sastanku su prisustovali član uprave i izvršni direktor za infrastrukturu u JPŽ FBiH Mario Kozina i savjetnik Vahid Đozo, pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš Aziz Fazlić te predstavnik privrednika Dževad Halilović.

U proteklom periodu privrednici i građani općine Ilijaš uputili su Željeznicima FBiH dvije inicijative, koje se odnose na uspostavljanje staničnog mjesta u Ilijašu te da se zadnji kolosijek, koji se nalazi naspram stanične zgrade, pretvori u pretovarni.

U cilju rješavanja prve inicijative, dogovoreno je da Općina Ilijaš pristupi rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te uklanjaju objekta na lokaciju gdje je planirana izgradnja staničnog perona. Također, zaključeno je da se tokom naredne godine u saradnji sa Željeznicama FBiH izradi projektno rješenje i tehnička dokumentacija, kako bi se moglo pristupiti realizaciji ove inicijative.

Predstavnici Željeznica FBiH prihvatli su inicijativu pretvaranja kolosijeka u pretovarni te je dogovoreno da se izrade sve tehničke pretpostavke za funkconisanje. U narednom periodu, u saradnji sa Općinom Ilijaš pristupit će izradi manipulativne površne, koja je nepohodna za upravljanje kamiona i mašina za utvora i istovar robe, kao i za uključenje te iskuljučenje na postojeću saobraćajnicu.

 
SAOPŠTENJE JAVNE USTANOVE DOM ZDRAVLJA KANTONA SARAJEVO

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 12.07.2021. godine pacijente sa simptomima Korona virusa primat će isključivo COVID Centar Saraj – Polje, dok ostale COVID ambulante u sastavu JU Dom zdravlja KS privremeno prestaju s radom.

Menadžment JU Dom zdravlja KS u saradnji sa Kriznim štabom KS donio je ovu odluku nakon opserviranja cjelokupne situacije koju već duže vremena karakterizira mali broja pregleda u Covid ambulantama, te niska razina lokalne transmisije virusa COVID 19 u Kantonu Sarajevo.

Krizni štab KS i u narednom periodu pratit će epidemiološko stanje, te će u skladu sa pokazateljima na terenu, po potrebi, donositi nove odluke.

loudspeaker covid

 
Večeras Akademija povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Organizacioni odbor manifestacije “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 26. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”, u četvrtak će upriličiti Akademiju na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, sa početkom u 19:30 sati.

GOSTI AKADEMIJE:

1. Dr. sci. Edin Ramić – ministar u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica

2. Doc. dr. Ermin Kuka –viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina UNSA

3. Mevludin ef. Hrnjić – autor knjige „Svjedok srebreničkog genocida“

4. Ramiza Gurdić – srebrenička majka

Umjetnički dio programa: Armin Muzaferija, glumac Mirza Mušija, Mješoviti gradski hor KUD Dikan Kakanj

Voditeljica akademije: Dalila Omerović.

AKADEMIJA poster

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 altalt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas57
mod_vvisit_counterJuče1274
mod_vvisit_counterOva sedmica4359
mod_vvisit_counterOvaj mjesec31973