Home Vijesti Održan sastanak sa novim rukovodstvom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo
Održan sastanak sa novim rukovodstvom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 14 Srp 2021 15:31

Općinski načelnik Akifa Fazlić i predstavnici nadležne službe jučer su održali sastanak sa direktorom Zavoda za planiranje razvoja KS Farukom Muharemovićem i njegovim saradnicima, koji je za cilj imao upoznavanje sa novim rukovodstvom Zavoda te aktivnostima na zajedničkim projektima.

DSC 1054

Općinski načelnik Akif Fazlić naglasio je važnost završetka i usvajanja Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš za koji su od strane Općine proslijeđene primjedbe i mišljenje na osnovnu koncepciju plana, a poslije održane prezentacije u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Kako je istakao načelnik Fazlić, nepohodno je zadržavanje granica urbanog područja Ilijaša definisanih Prostornim planom Kantona Sarajevo, a koje su Prostornom osnovom Urbanističkog plana smanjene.

Također se osvrnuo na postojeći Prostorni plan Kantona Sarajevo za urbano područje Ilijaša sa posebnim osvrtom na Crnoriječku i Nišičku visoravan te potrebu lokalne zajednice za proširenjem zona za izgradnju stambenih, apartmanskih, vikend objekata, kao i poslovnih objekata za potrebe lokalnog stanovništva, ali i potrebe novoplaniranog stanovništva te zadržavanjem određenih zona za poljoprivredu i šumsko zemljište.

Na sastanku je istaknuto da sve navedeno treba sistemski rješavati kroz zakonom propisanu proceduru, tekstualni dio Odluke o provođenju Prostornog plana Kantona Sarajevo, kojom je omogućeno, uz saglasnosti nadležnih Ministarstava, utvrđivanje novog građevinskog zemljišta i izradu planskog dokumenta definisan Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, Plana parcelacije.

DSC 1053

Zaključeno je da su za općinu jako važne brže reakcije viših nivoa vlasti, kao i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, obzirom da se rokovi za izradu provedbene dokumentacije, Regulacione i Planovi parcelacije, do sada nisu poštovali, što dovodi do odustajanja investitora i ulaganja na područje općine Ilijaš.

Općina je za najuži urbani dio izradila Regulacione planove, ali zavisno od potreba investitora i lokalne zajednice isti se, shodno Zakonu o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i mijenjaju. Regulacioni planovi se donose za duži vremenski period, životne potrebe investitora i potrebe lokalne zajednice su različite u smislu vremena u kojem se investicija treba da desi.

Direktor Zavoda za izgradnju KS, istakao je, da je ozbirom na isustvo i poznavanje materije sagledao stanje planske dokumentacije koja je trenutno u radu i koja se odnosi na devet planova te se osvrnuo na broj zahtjeva općine Ilijaš za izdavanje stručnih mišljenja, odnosno zahtjeva izvan obuhvata provedbenih planova,a za koje nije potrebno pribavljati stručno mišljenje. Shodno tome, sugerirano je da se ubuduće sagleda prostor za koji se radi planski dokument i ukoliko postoji mogućnost da se isti rade za šira područja, kako bi se omogućilo potencijalnim investitorima zemljište na kojem je moguće pokrenuti aktivnosti na izgradnji planiranih sadržaja.

Također je istakao da općina Ilijaš ima potencijala za razvoj u više pravaca, kako za poslovne i proizvodne sadržaje, tako i za stanogradnju, turizam, rekreaciju te da bi se ideje i vizija općine trebali definisati planovima i projektima planirati kroz Strategiju razvoja općine Ilijaš.

DSC 1060

U daljem toku sastanka razgovaralo se o konkretnim projektima te od strane direktora Zavoda data podrška u realizaciji istih.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1456
mod_vvisit_counterJuče1357
mod_vvisit_counterOva sedmica1456
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32532