Home Vijesti Općina Ilijaš i BBI: Skoro pet miliona za privrednike i obrtnike po stopi od nula posto
Općina Ilijaš i BBI: Skoro pet miliona za privrednike i obrtnike po stopi od nula posto PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 25 Lip 2021 13:30

Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjednica uprave Bosna Bank International (BBI) Emina Šišić i direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima Damir Zuakonović, potpisali su danas ugovor o subvencioniranoj liniji za podsticaj privrednim subjektima s područja ove Općine za 2021. godinu. Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici i samostalni preduzetnici čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Ilijaš moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto.

DSC 0900

Iz Budžeta Općine Ilijaš za ovu namjenu izdvojeno je 100 hiljada KM te će se procedure dodjele, monitoringa i izvještavanja po ovoj kreditnoj liniji vršiti na osnovu Pravilnika o uslovima, kriterijima i načinu provedbe Odluke o podsticaju privrednim subjektima na području općine Ilijaš skroz regresiranja kamatne stope.

Načelnik Fazlić naglasio da će ovaj ugovor puno značiti za poslovanje privrednih subjekata općine Ilijaš te da se ovaj vid podrške realizuje drugu godinu zarednom.

“Imamo pozitivna iskustva od prošle godine, naših 12 privrednih subjekata dobilo je sredstva bez ikakvih troškova u smislu obrade i kamata, pokazalo se interesantno i uspješno za privrednike. To nas je ponukalo da i ove godine kreiramo ovakav program i obezbjeđeno je kroz Budžet Općine 100 hiljada KM. Privrednici će i ove godine biti u prilici da dobiju sredstva, a uslovi su jako relaksirano postavljeni u smislu namjene kredita, kao i aspekta ročnosti- do pet godina roka otplate. Limit visine kredita bio je do 300 hiljada, a ove godine taj limit za velike firme koje imaju više od 250 uposlenih je 500 hiljada. Očekujem da će i ove godine program dati izuzetne efekte u smislu očuvanja radnih mjesta i proširenja privrednih kapiciteta“, navodi načelnik Fazlić predviđajući da će ovo biti godina privrednog rasta u općini Ilijaš.

DSC 0903

BBI banka je za ovu liniju obezbjedila četiri miliona i 750 hiljada KM, a ovo je jedan od programa koji tome treba da doprinese.

„Sredstva iz finansijske linije obezbjeđuje banka iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata, dok Općina Ilijaš obezbjeđuje troškove regresiranja od subvencioniranja profitne marže. Banka ne naplaćuje troškove obrade, sredstva su u konačnici besplatna za privrednike. Širok spektar subjekata mogu biti korisnici ove linije, uključujući mala preduzeća i mikrobiznise. Uslovi su fleksibilni, nema ograničavanja u smislu grana industrije i mogu konkurisati.. Sredstva koja će biti stavljena na raspolaganje maksimalno su četiri miliona i 750 hiljada, a period otplate od 12 do 60 mjeseci“, kazala je Šišić.

Uskoro se očekuje raspisivanje javnog poziva sa svim potrebnim informacijama i uslovima za apliciranje budućih korisnika ovih sredstava.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1463
mod_vvisit_counterJuče1357
mod_vvisit_counterOva sedmica1463
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32539