Home Vijesti Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 09 Lip 2021 10:44

Svakog devetog dana u mjesecu juni, porodice nestalih iz općine Ilijaš, porodice šehida i poginulih boraca, te brojni građani šalju poruku „Govorite, šutnja je bol duše“. Na području općine Ilijaš još 46 osoba vode se kao nestale.

Delegacija Općine Ilijaš, prevođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je obilježavnju Dana nestalih općine Ilijaš, koje je upriličeno danas na Centralnom spomen obilježju, nakon čega je upriličen obilazak brda Žerovanj gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 30 nestalih osoba.

DSC 0791

Pitanje „Gdje su naši najmiliji“ je pitanje bez odgovora za Zekiju Avdibegović, predsjednicu Udruženja nestalih koja dvadeset devet godina nosi breme najstrašnije sudbine koja je ikad mogla zadesiti jednu majku.

“Od nastanka našeg udruženja mi se trudimo i pokušavamo da skrenemo pažnju na zločine koji su počinjeni u Ilijašu ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Veliku podršku u tome pruža nam naša lokalna zajednica i međunarodne organizacije, ali nažalost izostaje veća podrška državnih organa. Za zločine u Ilijašu još uvijek niko nije odgovarao. Mi smo danas pripremili jednu instalaciju, kako bismo podsjetili vlasti da je toliko ljudi ekshumirano, a takođe još uvijek mnogo nestalih i da nikad niko još uvijek nije procesuiran. Mi smo podnosili tužbe protiv osoba za koje znamo da su počinili zločine u Ilijašu, međutim te tužbe nikad nisu realizovane. Kada 29 godina ne znate gdje su kosti vašeg oca, majke, brata, muža ili djeteta, onda je to van svake ljudske pameti. Ipak mi vjerujemo u pravdu, iako je spora ona je dostižna”, istakla je Avdibegović.

DSC 0810 - Copy

Općinski načelnik Akif Fazlić ukazao je važnost pronalaska još 46 nestalih osoba sa područja općine Ilijaš, kao i bitnost jučerašnje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

„Hvala Bogu da je Sudsko vijeće imalo snage da potvrdi presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću. Naravno da to nije konačna satisfakcija žrtvama na kojima je izvršen teror, niti satisfakcija za valoriziranje historijskih događaja iz tog perioda, jer zločini u Prijedoru i drugih pet općina za koje nije osuđen ostaje kao neka tuga i žal. Znamo da je Tomašica najveća masovnagrobnica, ali sud je tako odlučio. Međutim, proglašen je krivim za zločine, za 10 od 11 tačaka optužnice i moramo na neki način biti zadovoljni jer u svijetu u kojem živimo teško je očekivati da ta uzvišena pravda bude donesena kroz institucije. Mi u Ilijašu kroz ovaj dan sublimiramo zločine koje su početkom 1992. godine počinjeni na cijeloj teritoriji Ilijaša i Bosne i Hercegovine. Ono što nas posebno boli i zbog čega osjećamo neku vrstu potištenosti jeste što iz godine u godinu sve manje osjećamo uticaj institucija i želju društva da se detaljno bave ovim pitanjem i da konačno dođemo do nekih ozbilnih rezultate te da se pronađu naši nestali.  Naše je da obilježavamo, da tražimo, to je naš amanet za vijekove. Čestitam Udruženju i svima onima koji se ne samo na ovaj dan, već tokom cijele godine bore na ovom planu i trebamo im dati satisfakciju i raditi koliko je u našoj moći“, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0784

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1447
mod_vvisit_counterJuče1357
mod_vvisit_counterOva sedmica1447
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32523