Svečanost povodom završetka projekta Povećanja energetske efikasnosti u OŠ ”Hašim Spahić”

Povodom završetka radova na rekonstrukciji Osnovne škole ”Hašim Spahić” u sklopu projekta Povećanja energetske efikasnosti, danas je u prostorijama škole upriličena svečanost kojoj su prisustvovali Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, Ministar finansija KS Jasmin Halebić, voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” Mustafa Čopelj, načelnici općina Trnovo i Hadžići, načelnik općine Ilijaš sa saradnicima, kao i drugi predstavnici političke i gradske strukture općine Ilijaš, te učenici i uposlenici OŠ ”Hašim Spahić”. Uz bogat kulturno-zabavni program, koji su pripremili učenici Osnovne škole ”Hašim Spahić”, prisutnima je kroz prezentaciju ”Nekad i sad” predstavljen napredak kroz rekonstrukciju ove škole. Osim projekta Provođenja energetske efikasnosti, implementirana su još tri projekta; popločavanje školskog dvorišta, prilaza i ulaza, stepeništa i ograđivanja, uz pomoć Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku implementiran je projekat zamjene unutrašnje stolarije, a Švicarski caritas pomogao je djelimično renoviranje mokrih čvorova. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je kako je zadovoljan uvjetima u kojima sada rade učenici i zaposleni u školi, te pohvalio efikasnost radnika, koji su radove završili u predviđenom roku.

dsc00878”Što se tiče infrastukture, općine koje nisu centralne bile su uveliko zapostavljene jer se većina infrastrukturnih aktivnosti odvijala se u gradskim općinama. Na početku našeg mandata, pri samom obilasku imali smo priliku vidjeti u kakvim uslovima rade naši najmlađi sugrađani. Ove godine smo obnovili i izgradili devet objekata, i to je zaista nešto čime se ova Vlada može da pohvali. Ovdje smo bili prije tri mjeseca, kada je sve izgledalo drugačije i ovom prilikom upućujem čestitke ljudima koji su u predviđenim rokovima realizirali ovaj projekat. Koliko je bitna ova investicija, osjetili smo odmah pri ulasku u školu koja je toplija, te su učionice Osnovne škole ”Hašim Spahić” opremljene adekvatnom opremom za naše učenike”, naglasio je premijer Konaković.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić, rekao je kako se projekti Provođenja energetske efikasnosti nastavljaju i u 2017. godini, te iskazao zadovoljstvo uručenim priznanjem od strane Osnovne škole ”Hašim Spahić”.

dsc00886”Projekat energetske efikasnosti koji provodimo u saradnji s Svjetskom bankom nastavlja se i 2017. godini. U Budžetu Kantona Sarajevo su predviđena sredstva za nove objekte u iznosu od 2.100.000KM, a radi se o Univerzitetskom kliničkom centru i Osnovnoj školi ”Isak Samokovlija”. Priznanje koje mi je uručeno znači mi kako profesionalno, tako i lično, jer ja sam zagovornik da se projekti koji imaju korist za društvenu zajednicu organizuju u onim općinama koje to ne mogu same da urade. Nadam se da će Općine koje su malo bogatije, razumijeti jedno takvo opredjeljenje, ali imamo sasvim dovoljno i projekata koji se realizuju i u tom dijelu Općina koje finansijski stoje mnogo bolje. Prema tome općine Ilijaš, Vogošća, Hadžići i Trnovo na neki način više očekuju od Vlade, gdje mi zaista pokazujemo veliko razumijevanje, što potvrđuje i ovaj projekat”, istakao je Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

U 2016. godini realizovano je ukupno devet projekata, tri škole su izgrađene, dok je u šest ostalih proveden projekat energetske efikasnosti. Da je Vlada Kantona Sarajeva uradila mnogo da bi unaprijedila kvalitet obrazovnih institucija, potvrdio je i Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

 

dsc00885”Moram da kažem da je u ovoj kalendarskoj godini realizovano ukupno devet ovakvih projekata, tri škole su izgrađene, a u šest ostalih radili smo projekte energetske efikasnosti i to je jedan statistički pokazatelj koji se znatno razlikuje od mandata prethodne Vlade. Mi svakako planiramo i u narednoj godini nastaviti sa projektom energetske efikasnosti koji je jako značajan, a opredjeljenje je da se radi prije svega sa obrazovnim institucijama, nakon čega bi se pristupilo stambenim objektima, gdje žive fizička lica. Moram da kažem da mi je ovo već peta posjeta općini Ilijaš, a povodi posjete su uvijek pozitivne priče. Koristim priliku da se zahvalim na ovom priznanju, a napominjem da smo ove godine izabrali dvije škole sa područja općine Ilijaš koje su renovirane i smatram da je opredjeljenje za odabir bilo jako pozitivno i da bi u budućnosti, na osnovu obbjektivnih pokazatelja, trebalo da uslijedi rang lista slijedećih objekata za uređenje”, naglašava Ministar Kazazović.

Voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” Mustafa Čopelj istakao je kako je zadovoljan urađenim projektom, te najavio nove projekte u 2017. godini.

dsc00896”Radovi su implementirani u roku, domaća legislativa je u potpunosti izvodila sve radove, čime doprinosimo i zapošljavanju. Ovo je jedan od 18 projekata koje smo mi završili u ovoj godini, a u narednoj imamo još ambicioznije planove. Nadamo se da podrška kantonalnih struktura neće izostati, jer je Vlada KS već pokazala opredjeljenost i mi smo zaista sretni što na ovaj način možemo doprinijeti jednom univerzalnom cilju, a to je poboljšanje uslova života svih pojedinaca, a posebno djece na kojima svijet ostaje”, kazao je voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” Mustafa Čopelj.

Općina Ilijaš kroz svoja sredstva iz Budžeta pomaže obrazovne institucije, pa je tako izdvojeno 200.000KM, kako bi se uredio vanjski izgled školskog dvorišta, te tako stvorio bolji ambijent za učenike i uposlenike. Općinski načelnik Akif Fazlić, naglasio je da su zdravstvene i obrazovne institucije u ovoj godini imale prioritet prilikom ulaganja sredstava.

dsc00892”Završen je jedan veliki dio projekta, ali ovdje imamo još dosta toga raditi, te želimo i dalje ulagati u obrazovanje projektima koji su vezani za školsku salu, ili neku multifunkcionalnu salu za potrebe učenika i uposlenika. U narednom periodu pokušat ćemo kreirati i te projekte i nastojat ćemo da obezbjedimo sredstva za njihovu realizaciju. U ovoj godini opredjeljenje općine Ilijaš bilo je prema funkciji zdravstva i obrazovanja, gdje je uloženo cca 1.200.000KM od čega je najveći projekat ovaj u Osnovnoj školi ”Hašim Spahić”, zatim slijedi projekat u Osnovnoj školi ”Srednje” i Osnovoj školi ”Podlugovi”. Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila je 200.000KM, koje smo usmjerili na vanjsko uređenje škole, ograde, pristupne puteve i time smo stvorili jedan lijep ambijent za boravak učenika’‘, pojasnio je Akif Fazlić, načelnik općine Ilijaš.

dsc00853Zadovoljstvo urađenim nije krio direktor Osnovne škole ”Hašim Spahić” Mirsad Kustura, navodeći kako je cilj čitavog projekta povećanje energetskog komfora za učenike i zaposlenike.

”U Osnovnoj školi ”Hašim Spahić” u Ilijašu, zadnjih nekoliko mjeseci provedeno je nekoliko veoma značajnih projekata, od kojih je svakako najznačajniji projekat Povećanja energetske efikasnosti u našoj školi. U okviru ovog projekta promijenjena je vanjska stolarija, urađena je termofasada, djelimično renovirana podstanica i djelimično renovirana unutarnja rasvjeta. Cilj projekta je bila ušteda u energentima, računima za grijanje i povećanje energetskog komfora za učenike i zaposlenike. Uz pomoć općine Ilijaš implementirali smo još tri projekta; popločavanje školskog dvorišta, prilaza i ulaza, stepeništa i ograđivanja, dok smo uz pomoć Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku implementirali projekat zamjene unutrašnje stolarije, a Švicarski caritas pomogao je djelimično renoviranje mokrih čvorova,” naglašava Mirsad Kustura, direktor Osnovne škole ”Hašim Spahić”.

dsc00865Pored prigodnog programa učenika Osnovne škole ”Hašim Spahić”, uručene su i zahvalnice Premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, Ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću, Ministru finansija KS Jasminu Halebiću, voditelju projekta ”Energetska efikasnost u BiH” Mustafi Čopelju, kao i općinskom načelniku Akifu Fazliću za doprinos pri realizaciji ovog projekta, koji su se obratili prisutnima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba