Održana javna tribina na temu izlaganja koncepta RP "Apartmansko naselje Haluge"

RPHaluge1Danas je u kabinetu Općinskog načelnika održana javna tribina, na temu: Izlaganja koncepta Regulacionog plana "Apartmansko naselje Haluge".
Sastanku su, pored Općinskog načelnika g. Akifa Fazlića prisustvovali: Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš g. Meliha Avdibegović, stručna saradnica u oblasti prostornog planiranja i urbanizma g. Mersa Zeković, direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš g. Belma Zukić, Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo g. Mehmed Smajlović i Predsjednik savjeta MZ Misoča g. Alen Matoruga.

Gradnja "Apartmanskog naselja Haluge" planirana je na nadmorskoj vidini od 580-700 m, a nalazi se između MZ Mrakovo i MZ Misoča. Na ovom lokalitetu planirana je gradnja 133 objekta, od čega  131 stambeni objekat, jedan stambeno-poslovni i jedan objekat društvene infrastrukture. Ova dva objekta bit će namijenjena za potrebe stanovništva "Apartmanskog naselja Haluge" ali i šire društvene zajednice.  Također je planirana gradnja saobraćajnice kroz Apartmasnko naselje, šetnice sa drvoredom i gradnja sportskih terena.
RPHaluge2Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove g. Meliha Avdibegović istakla je da je: "Poslije usvajanja Odluke o pristupanju izrade Plana, u aprilu 2016. godine, na koje je Zavod za planiranje KS dao pozitivno mišljenje pristupilo se izradi koncepta Plana. Do sada su urađene ažurne geodetske podloge i inženjersko-geodetske karakteristike terena i konstatovano je da je područje pogodno za izgradnju objekata ovakvog tipa".

Na sastanku je najviše bilo riječi o pitanju vodosnadbijevanja "Apartmanskog naselja Haluge".
Prema riječima direktorica JKP "Vodostan" g. Belma Zukić, postojeći vodovodi su projektovani prije 50-60 godina i nisu prilagođeni današnjim potrebama. Neophodno je tražiti sistemsko  rješenje za ovakav problem i razmišljati o uslovnim vodovodima.
 
RPHaluge3Cijeneći interese lokalne zajednice Općinski načelnik g. Akif Fazlić je na sastanku istakao da će se gradnjom "Apartmasnkog naselja Haluge" znatno urbanizirati ovo područje. Neophodno je razvijati općinu kroz prostorno-plansku dokumentaciju i time stvarati ambijent za nova ulaganja.

Predsjednik savjeta MZ Mrakovo g. Mehmed Smajlović i Predsjednik savjeta MZ Misoča g. Alen Matoruga, saglasni su sa gradnjom "Apartmanskog naselja Haluge" u ovim mjesnim zajednicama ali vodeći računa o zaštiti javnog dobra i interesa građana ovih mjesnih zajednica kao i poštivanje uslova infrastrukture.

Nacrt Regulacionog plana "Apartmasnko naselje Haluge" nadležna Služba će poredložiti Općinskom vijeću Ilijaš na narednoj sjednici, a ukoliko Nacrt RP bude usvojen slijedi javna rasprava u trajanju od 15 dana. 


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba