U toku faza VI Projekta registracije nekretnina

fgu1U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je 15.9.2016. godine održan sastanak s predstavnicima sudova i općina koji učestvuju u implementaciji Faze VI Projekta registracije nekretnina.
Sastanku su prisustvovali g. Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, g. Nedžad Pašalić, rukovoditelj Jedinice za implementaciju Projekta, g. Muris Ajanović, konsultant za katastar, gđica Slađana Katić, konsultantica za zemljišnu administraciju, zatim predstavnici općinskih sudova u Širokom Brijegu, Goraždu, Sarajevu, Ljubuškom, Čapljini, kao i predstavnici općina Ljubuški, Goražde, Vogošća, Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Ilijaš, Ilidža, Ravno, Posušje, Foča Ustikolina i Grada Mostara.
Kada je u pitanju općina Ilijaš navedenom fazom VI Projekta registracije nekretnina obuhvaćene su K.o. Podgora I, K.o. Podgora II i K.o. Vogošća. Kroz implementaciju Projekta provodi se postupak ažuriranja i usklađivanja zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja te se ovim putem apelira na posjednike nekretnina u navedenim katastarskim općinama da izvrše provjeru i usklađivanje stanja za svoje nekretnine. Napominjemo da je krajnji cilj Projekta identično stanje u katastru i Zemljišnoj knjizi, sa brojevima parcela po novom premjeru i stanjem upisa nekretnina prema katastarskom operatu, naravno ukoliko je isto ažurno. Najbitnija komponenta Projekta jeste uspostava prava u Zemljišnoj knjizi koja se odvija bez naplate sudske takse, odnosno u potpunosti bez naknade za upisane posjednike.
Na sastanku su prezentirane obaveze sudova i općina u predstojećoj fazi implementacije Projekta, te se razgovaralo i o dosadašnjim iskustvima u implementaciji Projekta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba