Katolici obilježavaju svetkovinu Svi sveti,a sutra Dušni dan

DSCF0103-150x150Katolici danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a sutra Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.
Ovo je dan kada se katolici, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećaju onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.

Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Oko kapelice i obiteljske grobnice okupila se rodbina, polagala cvijeće i palila svijeće za svoje najmilije. Roditelji zlatnog ljiljana kažu da je izgubiti dijete rana koja nikada ne zarasta niti se može zaboraviti, ali i da puno znači kada neko posjeti groblje i daje nadu da ta velika žrtva nije uzaludna.
-Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukupani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sveti Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije, kazao je Nijaz Spahić za Radio Ilijaš.delegacijaopcina-300x225

 

Svi sveti su u kršćanskom kalendaru posvećeni svima svetima, ali ne samo onima koje znamo, koje je Crkva proglasila svetima i uzdigla na čast oltara, nego i onom anonimnom mnoštvu pokojnika koji su se spasili i čija su imena kako se vjeruje upisana u Božijoj knjizi života. breza1-150x150Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba