• ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba
  • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Godišnjica obilježavanja "Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa" Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 24 Svi 2021 10:12

Godišnjica obilježavanja historijski značajnog datuma Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade i pripadajućih jedinica “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”, obilježit će se u utorak 25. maja 2021. godine sa početkom u 11 sati kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš.

Spomen Dragoradi 7

Planirano je da cvijeće polože: Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, porodice šehida, delegacija Općine Ilijaš, članovi Općinskog vijeća Ilijaš, Prva četa Dragoradi, politički subjekti i drugi građani.

Program će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera i naredbi kriznih štabova u vezi sa zaštitom od koronavirusa, obavještavaju iz Organizacionog odbora Manifestacije.

 
Obilježen Dan kakanjskih dobrovoljaca Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 21 Svi 2021 13:46

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca pokazanom u vrijeme odbrane ilijaškog naselja Misoča, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Misoču, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”.

DSC 0680

Svečanim postrojavanjem dobrovoljaca iz perioda 1992. godine, simboličnom predajom raporta, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u Gradskom spomen-parku u Kaknju i spomen-obilježjimau Brezi i Misoči, džuma namazom u Misočkoj džamiji te svečanim ručkom za dobrovoljce, obilježen je ovaj značajan dan za Kakanj ali i općinu Ilijaš.

I druge sredine koje su bile ugrožene agresijom su imale dobrovoljce, ali specifičnost kakanjskih dobrovoljaca ogleda se u činjenici da ratne linije te 1992. godine nisu bile na njihovom kućnom pragu i u njihovom rodnom kraju, ali su oni odlučili dobrovoljno krenuti u odbranu domovine na ratištima koja su bila na teritoriji drugih općina.

“Da će početi rat postao sam svjestan u aprilu 1992. godine, kada su u Ljubnićima postavili barikade, zaustavili naše autobuse i nisu nas htjeli pustiti dalje. Posmatrajući prizore iz autobusa, mogao sam vidjeti da su neprijatelji naoružani i da pucaju u zrak. Jednostavno, odlučio sam da se dobrovoljno prijavim. U Misoči je bilo jako teško, te noći kada smo prvi put došli vidjeli smo strašne prizore, sve je bilo porušeno i zaista je jako teško govoriti o tome. U tim vremenima,kada sam imao 23-24 godine, znam da nikada nisam zaspao duže od dva sata, nikad nisam skinuo čizme...Bili smo hrabri, niti u jednom momentu nijedan borac nije bježao, bili smo jedni uz druge i vjerovali smo jedni drugima. Bila je to neka snaga, ljubav prema domovini i vjera. Svako ko vjeruje, zna da je naša glavna dužnost braniti porodicu i domovinu”, navodi Edin Brkić - jedan od kakanjskih dobrovoljaca.

DSC 0672

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević u svom obraćanju istakao je važnost obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i nepohodnost očuvanja kulture sjećanja.

“Ne smijemo zaboraviti Misoču i ono što su dobrovoljci Kaknja i drugih općina učinili da bismo mi uživali slobodu koju imamo danas. Hvala mojim kakanjcima koji su u velikom broju danas ovdje i drago mi je što nećemo dozvoliti da ni ovo mjesto ni druga slična mjesta ostanu zaboravljena. Da oni koji su dali svoje živote ne budu zaboravljeni. Molim vas da prenosite mlađim generacijama o tome šta se desilo na ratištima jer djeca to nažalost ne mogu učiti u školi. Hvala našim komšijama iz Misoče i Općine Ilijaš koji također ne dozvoljavaju da zaboravimo ove dane", rekao je načelnik Bajtarević.

Općinski načelnik Akif Fazlić upućuje zahvalnost svim dobrovoljcima koji su došli pomoći braniocima Misoče im je poslao sljedeću poruku:

“U najtežim vremenima Misoča je bila simbol otpora moćno nauružanom i organiziranom neprijatelju, a istovremeno je predstavljala tračak nade i optimizma za sve patriote Bosne i Hercegovine da se možemo oduprijeti i odbraniti što je na kraju i učinjeno. Danas, na ovom mjestu, koje je bilo ključno za odbranu Ilijaša i srednje Bosne, ali i naše domovine, sjećamo se onih koji su nadljudskim naporima, srcem i dušom, išli u borbu i ginuli za njenu slobodu. U toj borbi posebno veliku hrabrost i požrtvovanost pokazali su kakanjski dobrovoljci. Zajedničkim naporima i nadljudskom snagom, Ilijaš je odbranjen, odbranjena je Bosna i Hercegovina. I na kraju, svim kakanjskim dobrovoljcima i građanima Kaknja, grada istinskih patriota, upućujem srdačnu čestitku povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“.

DSC 0711

 
Materijali za VI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (VI sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

altMaterijali za VI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 
Općina Ilijaš podržala odlazak Muhameda Kadrića na jedan od najviših vrhova Europe - Mont Blanc Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 20 Svi 2021 08:32

Općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je prijem za mladog ilijašanina Muhameda Kadrića, koji je član eskpedicije pohoda na jedan od najviših vrhova Europe – Mont Blanc (4810m). Tim povodom potpisan je i Ugovor o finansijskoj podršci u iznosu od 600.00 KM, a koji se dodjeljuje iz Transfera za mobilnost mladih Općine Ilijaš.

DSC 0669

Nakon dugotrajnih priprema i uspješnih selektivnih uspona, Muhamed Kadrić postao je siguran član ekspedicije, koja će biti realizovana u periodu 12.06.-20.06.2021. godine. Kako ističe, jako mu je važna podrška njegove općine i činjenica da se prepoznaje angažman mladih.

“Nakon što sam osvojio neke od najzahtjevnijih planinskih vrhova u Bosni i Hercegovini, osjetio da želju i potrebu da učestvujem u pohodu na Mont Blanc. Iako se gotovo cijeli život bavim sportom, pripreme za ovaj pohod su jako zahtjevne i detaljne jer nema prostora za greške. Također, nepohodna su značajna finansijska sredstva i zbog toga sam zaista zahvalan Općinskom načelniku i Općini Ilijaš što su prepoznali moj angažaman te mi pružili podršku”, rekao je Muhamed.

DSC 0666

Načelnik Fazlić poželio je Muhamedu sreću u ostvarenju svog cilja i poručio da je Ilijaš ponosan što će se zastava naše općine zavijoriti na najvišem vrhu Europe.

“Općina Ilijaš uvijek nastoji da pruži bezrezervnu podršku sportistima i projektima koji na reprezentativan način predstavljaju Ilijaš i državu Bosnu i Hercegovinu. Mladi su zaista naši najbolji ambasadori i vjerujem da će Muhmed u budućnosti osvojiti najveće vrhove svijeta. Od srca mu želimo mnogo sreće i da pohod bude uspješan”, istaknuo je načelnik Fazlić.

Inače, Muhamed je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, vodi fitness udruženje sa rekreativcima te je odbojkaš u sarajevskoj Bosni.

Prvi uspon na vrh Mon Blana izvršio je Mišel Gabrijel Pakard 1786. godine zajedno sa Žakom Balmaom i taj uspeh se i danas smatra jednim od najvećih planinarskih poduhvata. Ekspedicija u kojoj se nalazi i ilijašanin Muhamed Kadrić imat će priliku da ide njihovim stopama, tačnije izvršiti će uspon zahtjevnom “Cosmique” rutom preko “tri planine”. Prije uspona na Mont Blanc imaće aklimatizacioni uspon na Gran Paradiso (4061m) u Italiji.

 
Program obilježavanja 23.maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92″ Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 20 Svi 2021 07:27

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Brezu, a nakon toga i u Misoču kako bi pomogli braniteljima ovog ilijaškog naselja, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92″.

Programom su planirani sljedeći sadržaji:

Petak, 21.maj:

10:00 sati - Gradski spomen park u Kaknju, postrojavanje dobrovoljaca, simbolična predaja raporta, obraćanja i polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945;

10.30 sati - svečani ručak za dobrovoljce u ugostiteljskom objektu „S&M-P 20“ Kakanj;

10:30 sati - polazak načelnika, delegacije Općine Kakanj i predstavnika boračkih organizacija u Brezu i Misoču;

11:30 sati - polaganje cvijeća na spomen-obilježja u Brezi na dvije lokacije

13:00 sati - džuma-namaz u džamiji u Misoči;

13:45 sati - polaganje cvijeća na spomen-obilježje u dvorištu džamije u Misoči;

14:15 sati - polaganje cvijeća na novoizgrađenom spomen-obilježju u Misoči (Milakov Do).

Organizatori pozivaju kakanjske dobrovoljce i sve patriote u Kaknju, Brezi i Ilijašu da prisustvuju pomenutim događajima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas761
mod_vvisit_counterJuče1124
mod_vvisit_counterOva sedmica3123
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38932