Previous Next

U Misoči obilježena godišnjica pogibije heroja Ibre Talića – Taleta

Udruženje boraca Odred "Tale" Misoča obilježilo je godišnjicu pogibije heroja  Ibre Talića - Taleta. Program je započeo u petak učenjem Tevhida i Yasina šehidima u džamiji Misoča. U ponedjeljak, 27. juna, je polaganjem cvijeća u haremu džamije Misoča na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči, te na spomen obilježju Ibro Talić – Tale u Halugama, obilježena još jedna tužna godišljica pogibije Taleta.
 
Salhudin Matoruga, predsjednik Udruženja boraca "Tale" Misoča koje je formirano 2013. godine naglasio je važnosti obilježavanja 26. juna. Među prvima koji su život dali za odbranu Misoče bio je Ibro Talić Tale, komandir u Halugama. "Smrt Ibre Talića – Taleta za nas je veliki gubitak. Tale je bio borac Misoče, bio je voljen i cijenjen u Misoči. On je prvi ljiljan Misoče i zaslužan je da se spomene, obilježi i da se ne zaboravi dan kada je poginuo" kazao je Matoruga.
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić napominje da je važno sjećati se Taleta i svih boraca koji su branili BiH i dali život za nju. "Zahvalio bih se prisutnim što su obišli sve lokalitete koji se vežu za odbranu Misoče i za odbranu slobodnih teritorija Republike BiH. O tome koliko je važno da obilazimo ta područja, da evociramo uspomene i sjećanja na te ljude ne trebamo govoriti to znamo svi. Bitno je zbog porodica koje su dali najmilije da osjete da društvo i institucije ove države ipak vode brigu  i drže do tekovina našeg narodnog-oslobodilačkog rata i da je to stav koji treba da generira našu budućnost. Da je to osnova za sigurnu i bolju budućnost koja će se graditi na istini i pravdi. Ovdje je jako bitno da mi tu istinu potvrđujemo. Svi znamo koliko su pokušavali da se ta istina prezentira na drugi način. Koliko su pokušavali da se period od 1992. do 1995. godine prikažu sasvim drugačije, pokušaj da se historija promjeni. Mi se moramo i dan danas boriti za našu prošlost, jer bez toga ne možemo očekivati da ćemo izgraditi bolje društvo i da ćemo izgraditi državu na civilizacijskim osnovama koja će biti perspektiva svim ljudima koji ovdje žive i koji će živjeti" poručio je načelnik Fazlić.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba