Previous Next

U Ilijašu proteklog vikenda održan Memorijalni turnir „Hašim Spahić“

Na Gradskom stadionu u Ilijašu proteklog vikenda je održan Memorijalni turnir "Hašim Spahić" u znak sjećanja na ilijaškog heroja, komandanta majora Hašima Spahića. Organizatori turnira su Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš - nosilac aktivnosti Udruženje demobilisanih boraca, NK Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg turnira je Općina Ilijaš, a o važnosti njegovanja sjećanja na lik i djelo Hašima Spahića i svih onih koji su život dali za domovinu Bosnu i Hercegovinu ukazao je načelnik Akif Fazlić proglasivši turnir otvorenim.

– Hašim Spahić je legenda Ilijaša, čovjek koji je obilježio taj period velikim vojničkim pobjedama, čovjek koji je organizovao otpor protiv agresora 1992. godine, bio komandant mnogim jedinicama, onaj koji je svoj život dao na prvim linijama odbrane. To je ono što nas čini ponosnim i obavezuje da se na najbolji mogući način sjećamo lika i djela Hašima Spahića. Stoga, čestitam NK Ilijaš na oživljavanju ovog Memorijala i očekujem od svih aktera koji su nosioci obilježavanju ovih datuma da se program obogati, bude sadržajnije i da prenosimo na mlade generacije naša sjećanja na velikog čovjeka Hašima Spahića, kazao je načelnik Fazlić.

Delegacije su prije Memorijala položile cvijeće na mezaru u Brezi, kao i na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima kod Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović".

Predsjednik udruženja demobilisanih branilaca Općine Ilijaš Muhidin Nuhanović izrazio je zadovoljstvo što se ovaj događaj održava jer uvijek treba podsjećati na naše heroje, a posebno je važno da se o njima govori mladim generacijama, a Memorijalni turniri su zato pravo mjesto.

– Mi kao Koordinacija boračkih udruženja, ove godine Udruženje demobilisanih boraca, uključili smo se u organizaciju i oživljavanje Memorijala „Hašim Spahić“. Nadamo se da ćemo ovaj događaj podići na viši nivo, uz učešće više ekipa sljedećih godina. Osim ovog Memorijala, tradicionalno se organizira obilježavanje godišnjice pogibije majora Hašima Spahića 11. oktobra na Moševićkom brdu. Ovo je jedna aktivnosti koja ima za cilj da upoznamo mlađe kategorije o liku i djelu našeg komandanta majora Hašima Spahića, kazao je Nuhanović.

U utakmici za treće mjesto, Igman (Ilidža) je s rezultatom 2:1 savladao Rudar iz Breze, dok je u finalnoj utakmici domaćin turnira NK Ilijaš slavio nad ekipom Zmaj Buzić Mahala rezultatom od 5:0. Odmah po završetku finalne utakmice, upriličena je svečana dodjela pehara najboljim ekipama te najboljem strijelcu, golmanu i igraču Turnira.

Prvo mjesto, prijelazni i trajni pehar osvojio je NK Ilijaš, drugo mjesto Zmaj Buzić Mahala, a treće mjesto Igman Ilidža. Najbolji strijelac je Dino Operta, najbolji golman Amar Sujić, a za najboljeg igrača proglašen je Alen Šabić (svi NK Ilijaš).

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba