Previous Next

Svečano otvorenje 22. Manifestacije "Ilijaški dani"

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu u subotu, 1. jula 2023. godine, uz nastup Mješovitog hora BZK "Preporod" iz Brčkog svečano je otvorena 22. Manifestacija kulture, sporta i trgovine "Ilijaški dani". Organizatori manifestacije JU KSC i Radio Ilijaš uz pokroviteljstvo Općine Ilijaš nastoje kvalitetnim programom doprinijeti prepoznatljivosti Ilijaša, ne samo kao mjesta ekonomskog razvoja i gradnje, već i sporta i kulture.

Predsjednik Organizacionog odbora i direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić kazao je da je u Ilijašu došlo vrijeme da se zamah privrednog i infrastrukturnog razvoja sada prenese i na sektor kulture i sporta.

– Mi iz godine u godine pokušavamo i u ovom domenu ljudske djelatnosti poboljšati ukupni ambijent življena u Ilijašu i učiniti ga zanimljivijim za sadašnje i buduće stanovnike u Ilijašu, gdje žive ljudi iz više od 50 bh. općina i stalno dolaze novi. Večerašnju manifestaciju naslanjamo na to da je večeras četvrti dan Kurban bajrama pa će nastupiti Mješoviti Hor Preporod iz Brčkog sa jednim spletom pjesama od tradicionalnih, do kasida i modernih aranžmana. Planirali smo 30-tak sadržaja muzičkih, likovnih, scenskih u narednim danima i večerima. Izdvojio bih interaktivne radionice gotovo svakog dana Ilijaških dana, jedna od radionica bit će u Osnovnoj školi “Srednje” tako da ćemo ispoštovati i taj kriterij disperzinovnosti i izmještanja sadržaja u udaljenija područja naše prostrane općine Ilijaš. Centralni sadržaji bit će realizirani na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijaša i imat ćemo mozaik muzičko-scenskih događaja, imat ćemo koncert Muharema Hadrovića uz pratnju našeg poznatog harmonikaša i predavača na Muzičkoj akademiji Azmira Halilovića. U Crnoj Rijeci bit će Narodno veselje uz sevdah gdje će nastupiti, između ostalih, i doajen narodne muzike Ferid Avdić. Naravno, imat ćemo gostovanje KUD Ilijaš uz gostovanje društava iz susjednih gradova, a nastupit će učenici Područne škole Kamenica OŠ “Srednje”, kazao je Hodžić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obećao je i dalju podršku sadržajima kulture i sporta, te veća izdvajanja za ovu prepoznatljivu ilijašku manifestaciju, koja bi narednih godina trebala i duže trajati.

– Smatram da Ilijašani zaslužuju bogatije sadržaje tokom ljeta. To je jako značajno za ovaj grad, kojem dajemo novi pečat i novi imidž i želimo da se Ilijaš etablira u grad kulture i sporta u koji će se dolaziti. Zato sam predložio organizacionom odboru da osmisle novu koncepciju Manifestacije i novog oblika Ilijaških dana koji već možemo provesti kroz sljedeći nacrt Budžeta, kazao je Fazlić.

Na samom početku ove subote posjetitelji su imali priliku čuti dio putopisa Hamze Ridžala, čije riječi je govorio Irfan Kasumović.

Dirigent Fikret Piskavica, te članovi Amila Dervišević - Kaloper i Edhem Vilić kazali su za Radio Ilijaš nešto više o Mješovitom horu BZK Preporod iz Brčkog. Hor ulazi u svoju desetu godišnjicu uspješnog rada, čini ga mlada ekipa, a imaju bogat i raznovrstan repertoar koji se sastoji od sevdalinki, ilahija do pop muzike, ponešto za sve generacije. Osim nastupa po cijeloj Bosni i Hercegovini, često su gosti i u Turskoj i uvijek traženi i rado viđeni gosti.

– Ovaj koncert je prilika da uživamo u bogatom svjetskom, bosanskohercegovačkom i bošnjačkom kulturnom naslijeđu, da se povežemo kao zajednica i proslavimo naše vrijednosti, naše izvođače i izvođačice, umjetnike i umjetnice, donatore, volontere, naučnike i aktiviste koji obogaćuju BZK Preporod. Bilo da su to tradicionalne pjesme, moderni, svjetski stihovi i kompozicije, svaki trenutak ovog koncerta će nas, nadam se, podsjećati na bogatstvo upijanja i rasijavanja kulturne baštine, naglasili su.

U toku sedmice bit će upriličen koncert duhovne muzike, gdje će nastupiti ženski horovi BZK Preporod Ilijaš i Breza. Također, posjetitelji će moći pogledati ozbiljnu pozorišnu predstavu “Vjernik” sa Mirzom Mušijom. Veče sevdaha uz nastup Aldijane Tuzlak, Zanina Berbića, Safeta Buće, Ferida Avdića bit će održano 5. jula, a manifestacija završava 6. jula koncertom Amela Ćurića i njegove supruge Jelene i njihovog benda. Osim ovih najvidljivijih scenskih događaja, bit će i puno sportskih sadržaja u saradnji sa našim sportskim udruženjima, pa će biti organizovani događaji kao što je Atletski miting i Fudbal za sve, polaganje za zvanja u karateu, zatim tu je i tradicionalni zabavni park i drugi sadržaji.

U toku programa dodijeljene su zahvalnice privrednim subjektima, komitentima i dugogodišnjim prijateljima JU KSC i Radio Ilijaš: Arhaz Ilijaš, Fazum gradnja Lješevo, TC Bingo, TC Robot, Hodžeks-zlatni sponzor ovogodišnje Manifestacije, Ezam Ilijaš, Lišćevica promet, Restoran Leyla, Apoteka Duopharm, BP Hasanal, BP Selex, Grawe osiguranje, doo Žutić, Niskogradnja Durmić. Zahvalnice su za podršku organizaciji i Manifestaciji dobili i: JP Vodostan Ilijaš, KJKP Rad-PJ Ilijaš, OJ Dom zdravlja Ilijaš, Policijska stanica Ilijaš. Generalni pokrovitelj Manifestacije je Općina Ilijaš. Medijski partneri: ilijas. net i ilijas.info.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba