Previous Next

Potpisani ugovori o stipendiranju 67 učenika sa Fondacijom Hastor

Ugovori o stipendiranju 67 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općina Ilijaš, Breza, Vareš i Vogošća, koje obezbjeđuje Fondacija Hastor danas su potpisani u sali Općinskog vijeća Ilijaš.

Fondacija Hastor je dobrotvorna i neprofitna organizacija koja od 2006. godine svojim radom podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. Osnovna ideja i cilj Fondacije Hastor je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

Direktorica Fondacije Hastor Lejla Đonlagić kazala je da im je zadovoljstvo što imaju priliku pružiti mogućnost da stipendisti pokažu svoja znanja i sposobnosti onima koji bi možda, zbog otežane finansijske situacije ili neke druge prepreke, odustali od svog akademskog obrazovanja.

“Uspjeh mladih ljudi naša je inspiracija da nastavimo pisati svoju priču. Danas su ugovore o stipendiranju potpisali učenici, a studente potpisivanje čeka u oktobru. Uslovi koje učenici trebaju da ispunjavalju da bi bili naši stipendisti jeste školski uspjeh, vladanje i finansijska komponenta gdje se boduju primanja po članu porodice u domaćinstvu. Mi pružamo mentosku podršku na koju smo jako ponosni i to je nešto što nas razlikuje od drugih organizacija. Stipendistima dodjelimo mentora koji sa njima rade i trude se da se i oni razvijaju kao ličnosti kako bi sutra bili ostvareni lideri u svojim zajednicama. Svaki mjesec stipendisti se druže sa svojim mentorima koji im pomažu sa školskim gradivom, pripremaju ih za upis u školu i na fakultet pa i za tržište rada. Ne želimo im dati samo finansijsku podršku, već pratimo njihov uspjeh potičemo ih da budu bolji učenici i želimo da u njih usadimo one najljepše osobine kao što su plemenitost, humanost i dijeljenje jer to ostaje i nakon što finansijska pomoć prestane”, kazala je Đonlagić.

Desetogodišnji Amar Halčić učenik petog razreda PŠ “Ljubnići” kazao je kako je stipendista od prošle godine i da će mu ova stipendija dobro doć kako bi kupio pribor za školu, ali i sve ono što je potrebno tokom školske godine.

Almedina Omerović stipendista je Fondacije Hastor već 13 godina i skupa je sa Fondacijom Hastor prošla je osnovu i srednju školu, te fakultet i stekla zvanje magistra prije mjesec dana. Govorila je o tome kako je došlo do toga da bude stipendista te šta za nju to predstavlja.
„Mama je poslala pismo, došli su mi kući i potpisala sam ugovor. Sve do moje titule magistra bila sam skupa sa Fondacijom i još uvijek sam mentor jednoj grupi osnovaca. Stipnedija znači jako puno, pogotovo sada kada sam završavala magistarski“, istakla je Omerović.

Fondacija Hastor ulaže maksimalne napore kako bi svoje stipendiste, čije se školovanje bliži kraju, pripremila za izazove poslovne sredine i tržišta rada. Iskustvo koje stipendisti stječu prilikom volonterskih aktivnosti od izuzetnog je značaja za njihov budući poslovni uspjeh.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba