Previous Next

Otvorena izložba “Diplomatski put Alije Izetbegovića” u Biznis centru

U okviru programa obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Diplomatski put Alije Izetbegovića” u Biznis centru Ilijaš.

U okviru izložbe prikazan je rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Izložba “Diplomatski put Alije Izetbegovića” obuhvata preko stotinu fotografija i dokumenata vezanih za diplomatske aktivnosti prvog predsjednika nezavisne RBiH. Koncipirana na 30 panoa, izložba je podijeljena na tri tematske cjeline: predratni period, period agresije i poslijeratni postdejtonski period diplomatskog djelovanja.

Prve Izetbegovićeve diplomatske aktivnosti započinju godinu dana ranije prije zvaničnog proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. Predsjednik je uz podršku svog diplomatskog tima uspio uspostaviti stabilne odnose sa značajnim liderima Istoka i Zapada, kao što to prikazuju fotografije sa aktuelnim predsjednikom Sjedinjenih Američkih država Joe Bidenom, predsjednikom Republike Turske Redžepom Tayipom Erdoanom, vatikanskim vrhovnim poglavarom Papom Ivanom Pavlom II, iranskim vođom Ayatollahom Seeyed Ali Khameneijem i mnogim drugim značajnim političkim ličnostima.

Prisutnima se obratila predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović koja je poručila da je važno čuvati od zaborava sve ono što je prvi predsjednik Predsjedništva učinio za našu domovinu.

“Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Bio je na čelu Bosne i Hercegovine kada je bilo najteže – u vremenu osiguranja nezavisnosti BiH, njenog međunarodnog priznanja i u vremenu odbrane BiH od agresije. Pod njegovim vodstvom Bosna i Hercegovina je odbranjena od agresije i očuvana je cjelovita, demoktarska Bosna i Hercegovina”, poručila je Omerović.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić koji je kazao da je važno podsjećati na oštavštinu Alije Izetbegovića i kroz ovakve izložbe, te da ta intelektualna i politička ostavština treba biti afirmirana na način koji to Izetbegović zaslužuje. Načelnik Fazlić  pozvao je sve građane naše općine da iskoriste priliku i posjete izložbu.

Izložba ostaje u Biznis centru Ilijaš do četvrtka, 3. marta 2022. godine, a svi zainteresovani imat će priliku posjetiti je u terminu od 9 do 16 sati. Ulaz je slobodan.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba