Previous Next

Općina Ilijaš osigurala 250.000 KM za rad 14 sportskih udruženja

U velikoj sali Općine Ilijaš upriličeno je potpisivanje i dodjela Ugovora o finansiranju i sufinansiranju 14 udruženja iz oblasti sporta sa područja općine Ilijaš. Sredstva u iznosu od 250.000 KM osigurana su iz budžeta Općine Ilijaš za 2024. godinu. Odlukom o godišnjoj raspodijeli sredstva su raspoređena u ukupnoj vrijednosti od 235.000 KM, s tim da je 15.000 KM ostavljeno u rezervi kojom raspolaže općinski načelnik za nagrade, podršku reprezentativcima, organizaciju međunarodnih turnira, odlaske na međunarodne turnire, priznanja ili jednokratne pomoći za provođenje aktivnosti od intresesa za općinu Ilijaš.

Dodijeli su prisustvovali predstavnici sportskih udruženja, općinski načelnik Akif Fazlić i viša stručna saradnica za zdravstvo, sport i kulturu u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Salkuna Salihović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Ugovora, te čestitao sportskim udruženjima na značajnim rezultatima i naglasio da Općina Ilijaš izdvaja značajna sredstva za razvoj sporta i sportske infrasturkture. "Tradicionalno se jednom godišnje okupimo kako bismo potpisali Ugovore o finansiranju, a pored toga Služba za društvene djelatnosti kontinuirano komunicira sa vama i na raspolaganju vam je za sva pitanja i probleme. Želim istaći da se procedure provođenja javnih poziva i utvrđivanje visine transfera prema sportskim udruženjima terminski moraju pomjeriti. Sada je već april, mjesec u kojem potpisujemo ugovore, a neki od vas su uveliko u takmičarskoj fazi. Dosadašnja praksa je neodrživa i zaista je potrebno pronaći novi model. Potpuno razumijem potrebe klubova, pogotovo onih koji su u punoj takmičarskoj sezoni. To je nešto što od nareden godine moramo promijeniti. Općina Ilijaš je u nekoliko posljednjih godina značajno povećavala poziciju za sport i rad sportskih udruženja. Ova 2024. godina je praktično ostala na nivou prošle godine, ali cijenim da smo dosegli respektabilan nivo. U zadnjih nekoliko godina značajno smo ulagali u sportsku infrastruktru. Stvorili smo dobre uslove za rad sportista i rekreativaca. Još uvijek ima mnogo toga da se unaprijedi i trudit ćemo se da ova lokalna zajednica bude prepoznatljiva po dobrim uslovima za sport i rekreaciju. Ono što mi je posebno drago je da imamo nekoliko tradicionalnih turinira koji su važni i Općina ih podržava. Također, kroz budžetsku rezervu nastojim intervenisati gdje god je to potrebno, pogotova kada je riječ o nastupima naših sportista izvan Bosne i Hercegovine. Općina je tu kako bismo zajednički popravili finansijsku situaciju u vašim udruženjima", rekao je načelnik Fazlić.

Predstavnici sportskih udruženja izrazili su zahvalnost na dodjeljenim finansijskim sredstvima.

"Sredstva koja dobijemo od Općine Ilijaš su glavna sredstva kojima finansiramo sva naša takmičenja, počevši od općinskih, kantonalnih, federalnih i međunarodnih. Mi također apliciramo prema višim nivoima vlasti, ali glavni izvor finansiranja nam ostaju sredstva Općine. U prethodnih 20 godina osvojili smo bezbroj medalja, naši članovi su reprezentativci, naša Emina Omanović uskoro nastupa na Europskom prvenstvu u atletici. Trenuto brojim 76 članova. Uslovi za treniranje su u proteklom periodu bili otežani, jer su se izvodili radovi na stadionu gdje treniramo, ali i pored toga smo postizali vrhunske rezultate. Uskoro očekujemo završetak radova na atletskoj stazi. Zahvaljujem se načelniku i Službi koji podržavaju naš rad", kazao je predsjednik Atletskog kluba "Ilijaš" Mirza Bektić.

"NK "Ilijaš" je najmasovniji klub na području Ilijaša i sa najevećim broje selekcija, naročito u uzrastu omladinskih selekcija gdje brojimo preko 100 registrovanih igrača. NK "Ilijaš" se takmiči u Drugoj ligi Centar. Ova sredstva ćemo dominantno iskorisiti za finansiranje takmičarskih funkcija kluba. Mi godišnje odigramo veliki broj utakmica, otprilike 150 i dodatne prijateljske utakmice. To zahtjeva velike troškove i bez ovih sredstava NK "Ilijaš" ne bi mogao funkcionisati. Ova sredstva nisu dostatna i mi na različite načine obezbjeđujemo dodatna sredstava. Ove godine, krajem mjeseca juna, je u planu projekat nogometni kamp Barselone za dječake i djevojčice Dovodimo Barseloninu akadmiju u Ilijaš i plan je da to postane tradicija koja će okupiti oko 200 dječaka i djevojčica iz Bosne i Hercegovine i regije. Ilijaš će tih dana biti pravi praznik fudbala. Zahvaljujem se načelniku Općine Ilijaš i Službi koji su prepoznali sport kao vrlo bitnu društvenu djelatnost", rekoa je predsjednik NK "Ilijaš" Selmir Vrabac.

U 2024. godini iz budžeta Općine Ilijaš će se finansirati sljedeća sportska udruženja: NK "Ilijaš" sa 84.000 KM, Odbojkaški klub "Ilijaš" 42.000 KM, STK "Hašim Spahić" 18.500 KM, Karate klub "Rašid Buća" 16.000 KM, KK "Mladost" Ilijaš 19.000 KM, Atletski klub "Ilijaš" 11.500 KM, "Škola fudbala Tempo Ilijaš" 10.000 KM, Sportska akademija Ilijaš 10.000 KM, Taekwando klub "Ilijaš" 8.000 KM, Centar borilačkih vještina "Bunkai" Ilijaš 7.000 KM, Auto-moto klub “Ilijaš” 3.000 KM, "Bistro" Ilijaš 3.000 KM, Planinarsko društvo "Bijambare" Ilijaš 2.000 KM i za Planinarsko-biciklističko društvo "Stari Grad Dubrovnik" 1.000 KM.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba