Previous Next

Održana tematska sjednica o problemima u oblasti zdravstva u Ilijašu

Tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš o nagomilanim problemima u oblasti zdravstva održana je danas. Primarni razlog održavanja sjednice je ukidanje rada nedjeljom u Domu zdravlja Ilijaš, otežan rad područnih ambulanti, nedostatak stručnog kadra i specijalista i ostale teškoće koje utječu na kvalitet zdravstvenih usluga u Ilijašu. Sjednici iz opravdanih razloga nisu prisustvovali ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, kao ni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić. Nakon što su o tematici i radu govorili šef OJ Dom zdravlja Ilijaš Nijaz Štitkovac, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Amra Bašić – Živadinović, te predstavnica JU Apoteke Sarajevo Lejla Spaho. Poslije izlaganja, vijećnici su iznijeli niz pitanja, primjedbi i prijedloga za poboljšanje stanja i rješavanje problema.

O problemima u zdravstvu s kojima se godinama bore građani, ali i Općina Ilijaš razgovarali smo smo sa pomoćnicim načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanjom Zagorac – Jozić. Ona navodi da osim problema dežurstva nedjeljom, ostaje i ono što je evidento u Ilijašu, a to je stalni problem sa nedostatkom stručnog kadra, ljekari koje odlaze na specijalizacije, vrijeme je godišnjih odmora i građani ne dobivaju adekvatne zamjene za taj kadar, područna ambulanta u Gajevima ne radi od 2020. godine, ponovno je uspostavljen rad u ambulante u Mrakovu. U ambulatni u Podlugovima uspostavljen je rad u dvije smjene jer je to ambulanta sa najvećim brojem registrovanih kartona.

"Zbog nemogućnosti nadležnih predstavnika javnih ustanova iz oblasti zdravstva da prisustvuju redovnoj sjednici na kojoj bi Informacija iz oblasti zdravstva bila uvršena na dnevni red, Kolegij Općinskog vijeća je odlučio da se ta Informacija ne razmatra i da se organizuje tematska sjednica koja bi bila posvećena isključivo razmatranju stanja u oblasti zdravstva. Na današnjoj tematskoj sjednici očekivali smo prisustvo ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića i generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abela Baltića koji većinski pruža usluge stanovnicima općine Ilijaš. Tu su još i JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JU Apoteke Sarajevo i JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva. Nažalost i pored potvrda dolaska i pregovora o terminu sjednice nadležni nisu mogli prisustvovati. Danas ćemo svakako razmotriti aktuelne probleme, jer su građani općine Ilijaš bili šokirani odlukom ministra Vranića da se u prigradskim općinama ukine dežurstvo nedjeljom i da te usluge naši građani mogu dobiti u Domu zdravlja u Centru. Kada mi uzmemo jednog prosječnog stanovnika općine Ilijaš sa Nišičke visoravni i koliko mu treba da stigne nedjeljom do Doma zdravlja u Centru zaista nismo mogli to prihvatiti i osjećali smo da su građani općine Ilijaš diskriminisani po pitanju pružanja zdravstvene zaštite u odnosu na ostale građane KS. Instrukcijom ministra Vranića to je donekle ublaženo, ponovno se uvodi dežurstvo u prvoj smjeni, mada smo ranije imali dežuru u dvije smjene. Mislim da će ta situacija i problematika biti donekle ublažena. Na ovoj sjednici imali smo priliki čuti i postaviti pitanja prisutnima koji su se odazvali iz zdravstvenih ustanova te se nadam da će to ishodovati neke konkretne zaključke i smjernice za buduće aktivnosti na poboljšanju zdravstvne zaštite za građane općine Ilijaš", kazala je Zagorac-Jozić.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović objasnila je koji je cilj organizovanja tematske sjednice o zdravstvu.

"Namjera Općinskog vijeća Ilijaš je bila da Informaciju iz oblasti zdravstva predstavimo i pokušamo kroz diskusiju i u konačnici zaključke da sugerišemo nadležnima šta su to ključni problemi kada je u pitanju zdravstvo na području općine Ilijaš. Uputili smo u ime kolegija OV-a Ilijaš poziv ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i zaista sam tužna što se ministar nije odazvao, jer je direktno donio odluku da se dežura nedjeljom ukine. Imali smo ga namjeru pitati da li su građani Ilijaša građani trećeg reda i zašto nemamo svi istu zdravstvenu zaštitu na području KS. Direktor Baltić iz opravdanih razloga nije tu, a vjerujem da je bio raspoložen čuti sve naše probleme. Imali smo ranije jednu posjetu direktora Baltića i zaista građani općine Ilijaš očekuju da se tretiraju na isti način kao i građani općina Centar i Stari Grad te da da ni po kojem osnovu ne smiju biti u položaju da nemaju dostupnu zdravstvenu zaštitu", navela je Omerović.

Nakon duge diskusije i brojnih problema i primjera koji su iznijeli vijećnici, a odnose se na koji su način građani Ilijaša uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, vijećnici su jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka, koji će biti upućeni Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i nadležnim zdravstvenim ustanovama i čija bi realizacija uveliko poboljšala stanje u ovoj oblasti.

Tako je usvojen zaključak da se traži od Ministarstva zdravstva KS i JU Dom zdravlja KS da se građanima općine Ilijaš obezbjedi pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, te da se Pravilnik o radnom vremenu JU Dom zdravlja KS uskladi sa tim Zakonom, te insistira da se obezbjedi rad Doma zdravlja Ilijaš i nedjeljom. Drugim zaključkom traži se od DZ Ilijaš i Ministarstva zdravstva da se kadrovski kapacitira rad i pružanje zdravstvenih usluga u područnim ambulantama na teritoriji općine Ilijaš. Također, usvojeni su i zaključci da se izvrši preraspodjela stomatologa tako da bi stomatološke usluge bile dostupne u Starom Ilijašu i Podlugovima, gdje postoje stomatološke ordinacije, kao i da se obezbjedi i rad pedijatra u danima vikenda u Domu zdravlja Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba