Previous Next

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Građani općine Ilijaš danas obilježavaju 26. godišnjicu reintegracije općine Ilijaš i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom u kino sali Kulturno – sportskog centra Ilijaš upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Sjednica je počela intoniranjem himne, učenjem Fatihe i munutom šutnje za sve šehide i poginule borce koji su darovali svoje živote za domovinu.
Na samom početku sjednice prisutnima se obratila predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.

„Obilježavamo 26. godišnjicu reintegracije općine Ilijaš i 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da posebno poselamim predstavnike i pripadnike boračkih organizacija čiji su članovi porodica dali neizmjeran doprinos pa i ono najvrjednije, svoje živote, da bismo mi danas bili slobodni i nezavisni. Ilijaš je vrlo uspješna lokalna zajednica. To pokazuju svi ekonomski, infrastrukturni i društveni parametri. Naš načelnik je primjer mnogima kako se treba zalagati i boriti za kvalitetniji život svakog čovjeka. U ime općinskog vijeća Ilijaš, zadovoljstvo mi je kazati da smo doprinijeli tome. Bez obzira na različite političke opcije, čast mi je istaći da jedinstveno donosimo one odluke koje osiguravaju prosperitet naše općine. Danas slobodno možemo reći da je Ilijaš simbol uspješne obnove i izgradnje. Iako u vrlo teškim političkim uslovima, ova zemlja ide naprijed. Nažalost, ovdje su uvijek prisutne i one snage koje misle da je put Bosne i Hercegovine njena dezintegracija. Iz Ilijaša im poručujemo da nisu uspjeli tada, i neće ni sada a ako Bog da, nikada! Ujedinimo se, pokažimo solidarnost i uložimo dodatni napor da smo spremni odgovoriti svim izazovima i zadacima koji su ispred nas, a u cilju stvaranja ambijenta življena kako dolikuje čovjeku ovog stoljeća, kao što smo činili i do sada“, poručila je danas predsjedavajuća uz najiskrenije čestitke u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, poručila je predsjedavajuća OV Ilijaš.

U poslijeratnom periodu Ilijaš, kao i većina drugih bh. lokalnih zajednica, našla se u izuzetno teškoj situaciji i to ne samo u smislu lošeg privrednog stanja, već i velikog broja raseljenih lica, uništene ili dotrajale društvene i saobraćajne infrastrukture. Ovakvo stanje zahtijevalo je reorganizaciju, obnovu i ponovnu uspostavu gotovo svih segmenata društvenog života, od zdravstvenog socijalnog i obrazovnog sistem, preko obnove saobraćajne i društvene infrastrukture do stvaranja elementarnih preduslova za razvoj poduzetništva.

Prisutnim se obratio i načelnik Fazlić, jedan od aktivnih sudionika u obnovi naše općine.

„Danas se navršava 26 godina od dana reintegracije općine Ilijaš u ustavno pravni poredak Federacije BiH. Zapravo, navršava se 26 godina života u slobodi i miru u našoj domovini nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH.
Ovaj naš jubilej terminski i suštinski je vezan za jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji naroda i građana BiH, za dan kada je održan referendum za nezavisnost naše domovine, za dan u kome se 63,4% građana opredjelilo da žive u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH. Danas svjedočimo 30 godina postojanja međunardno priznate države BiH. Proteklih 30 godina je period velike epopeje jednog malog naroda, period protkan gubitkom svega što smo imali, svojih ognjišta, života svojih najmilijih, period hrabre i časne odbrane kao i period povratka, obnove i izgradnje naše lokalne zajednice. Hvala borcima pripadnicima 126. Ilijaške brigade i drugih jedinica oružanih snaga BiH na časnoj i hrabroj borbi i počast svim našim šehidima i poginulim borcima“
, kazao je načelnik Fazlić.

Načelnik je potom govorio o društveno – ekonomskom napretku i realizovanim projektima, te o planovima za buduće projekte.

„Uspjeli smo totalno ratom devastiranu općinu upotpunosti obnoviti, vratiti stanovništvo i pružiti priliku velikom broju naših sugrađana prognanih iz Republike Srpske da započnu život i izgrade svoje domove na ovim prostorima. Danas općina Ilijaš doživljava jedan snažan društveno ekonomski razvoj što je svrstava u prvih 20 lokalnih zajednica u FBiH po indeksu razvijenosti. Od predratne privredne strukture koja je temeljno bila bazirana na crnoj metalurgiji i primarnoj preradi drveta sa potpuno zastarjelim tehnologijama izgradili smo poslovni ambijent koji je omogućio potpunu tranziciju naše ekonomije na tržišnim principima i novim tehnologijama sa dominantno metalskom i drvnom industrijom i stvorenom osnovom za razvoj IT sektora.

Naša lokalna ekonomija u prošloj godini izvezla je roba u vrijednosti 308 miliona KM uz uvoz od svega 152 miliona, što je čini liderom u FBiH po stopi pokrivenosti uvoza izvozom. Broj zaposlenih prešao je cifru od šest hiljada. U Kantonu Sarajevo smo liderska općina po poljoprivrednoj proizvodnji sa preko 1.250 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Samo u 2021. godini proizvedeno je više od milion litara mlijeka. Naši poljoprivredni proizvođači su povukli preko 3,5 miliona KM podsticajnih sredstava sa svih nivoa vlasti što govori o potencijalu ovog sektora.

U narednom periodu naše kreirane loklane ekonomske politike, investiranje u IZ od strane Općine i Ministarstva privrede KS, kao i posebno realizacija projekta dualnog obrazovanja koji će implementirati Ilijaški konzorcij na čelu sa SŠC „Nedžad Ibrišimović“ daće novi impuls ekonomskom rastu naše privrede.

Kada je u pitanju infrastrukturni razvoj u prošloj godini smo započeli 54 velika projekta od kojih je završeno njih 45, ukupne investicione vrijenosti 5.278.000 KM. U strukturi po oblastima 32 projekta se odnose na saobraćajnu infrastrukturu, 15 na komunalnu i sedam na društvenu i ostalu infrastrukturu. U ovoj godini postavili smo vrlo ambiciozan operativni plan sa 93 definisana projekta ukupne vrijednoti preko 8 miliona KM. Planira se završetak nekoliko velikih projekata koji su se fazno pripremali i realizovali u posljednje tri godine, a oni su završetak rekonstrukcije regionalne ceste Malešići – Stari Ilijaš, završetak izgradnje TS 110 na lokalitetu IZ Željezara Ilijaš od strane Elektroprenosa BiH, završetak izgradnje gradskog stadiona i završetak izgradnje reciklažnog dvorišta.

Pored navedenih završit ćemo i dva projekta poboljšanja vodosnabdjevanja u MZ Kamenica i pokrenuti još 14 iz sfere vodosnabdjevanja, prikupljanja i odvodnje otpadnih voda te po jedan iz oblasti gasifikacije i toplifikacije. Modernizacija lokalnih puteva će se nastaviti kroz 53 identifikovana projekta, a ono što će posebno dati kvalitet u društvenoj sferi življenja biće realizacija projekata vezanih za obrazovanje, sport i izgradnju spomen obilježja njih ukupno dvadeset šest. U sve navedene programske aktivnosti u fokusu našeg djelovanja biti će naši građani i njihove potrebe. Briga za svakog čovjeka, za svaku porodicu naša je ogromna društvena odgovornost i obaveza. Svojim prioritetnim politikama definisali smo čitav niz mjera iz sfere socijalnog sektora, investiranja u obrazovni sistem, podršku zdravstvu, mladima, sportistima, kulturnim i drugim udruženjima. Za navedene aktivnosti u ovoj godini obezbjedili smo budžet od 1,9 miliona KM."

Za kraj, načelnik Fazlić uputio je najiskrenije čestitke u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

„Potvrdu ispravnog opredjeljenja i dobrog rada u ovoj oblasti daju nam naši učenici i studenti, naše škole koje osvajaju sve više prestižnih nagrada, naši sportisti sa sve značajnijim sportskim rezultatima i mnogi drugi. Neupitno naša budućnost je u Ilijašu i domovini BiH, a kakva će ona biti najviše ovisi od nas. Mi pokazujemo da može biti bolja. Zato se hrabro, odgovorno i ustrajno borimo za ovaj veliki cilj. Na kraju se želim zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli napretku naše općine. Svima Vama kao i građanima BiH čestitam Dan nazavisnosti BiH, a mojim Ilijašanima dan općine Ilijaš.“

Pored načenika i predsjedavajuće, prisutnima su se obratili i gradonačelnik grada Visoko Mirza Ganić, načelnik općine Breza Vedad Jusić, te zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević uz najiskrenije čestitke u povodu Dana općine Illijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Općina Ilijaš primjer je dobre prakse kako se korak po korak, hrabro i uporno gradi bolji život i sretnija budućnost. Općinsko vijeće je prepoznalo rad pojedinaca i kolektiva koji su doprinijeli pozitivnom imidžu naše općine. Ovogodišnji dobitnici Plaketa Općine Ilijaš su Emina Omanović, Elmin Brkić i Niskogradnja Durmić d.o.o.

Općinski načelnik Akif Fazlić, dodijelio je Pohvale i drugim pojedincima i kolektivima koji su doprinijeli razvoju i pozitivnom imidžu općine Ilijaš u različitim oblastima. Pohvale su dobili: Srednjoškolski centar „Nedžad Ibršimović“, kompanije Mikrocop BH, CloudIT, AMA ADRIATIC i Liščevica promet, te Perzijsko – bosanski koledž sa internatom, OŠ „Đulistan“ i Predškolska ustanova „Behar“.

Prisutne su izvođenem numera počastili Hasan Muratović i Latif Močević.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba