Previous Next

Obilježena 30. godišnjica formiranja 126. brdske brigade Ilijaš

Ilijaška 126. brigada formirana je naredbom komande Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine 01. jula 1993. godine, a ove godine obilježava se njen veliki jubilej 30. godišnjica nastanka. Program, čiji organizator je Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade, traje tri dana, a osim posjete mezarjima i grobljima, te odavanja počasti šehidima, poginulim i umrlim borcima i civilnim žrtvama rata, upriličena je i tradicionalna Svečana akademija u kino sali Ilijaš. Pripadnici brigade dali su značajan doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992 - 1995.

Na centralnom spomen obilježju u Ilijašu brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima, a o značaju 126. brdske brigade govorio je prvi ratni komandant Enes Durak.

– Dosta puta sam čuo da je 126. brdska brigada bila pastorče zbog svog trenutnog fizičkog položaja što se tiče boravka svog stanovništva. Bilo je teško vrijeme, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu, to je bilo žestoko ratište imali smo dnevno tri do pet hiljada projektila na Moševićkom brdu, Vijencu, Višnjici, po devet pješadijskih napada, ali smo ostajali i opstajali na Čemerskoj planini i na području olovskog ratišta gdje smo davali aktivan doprinos. Molim generacije koje dolaze da ne zaborave da je ovom narodu bilo namijenjeno da nestane sa ovih prostora, mi smo se tada odbranili, a njihov zadatak je da očuvaju svoju državu Bosnu i Hercegovinu, poručio je Durak na centralnom spomen obilježju u Ilijašu.

Cvijeće su, između ostalih, položili: izaslanici članova Predsjedništva BiH iz kabineta Denisa Bećirovića i Željka Komšića, predstavnik Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općina Ilijaš, Općina Vogošća, Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, Savez brigadnih uduženja 1. korpusa Armije RBiH, Udruženje Preživjeli genocida, Udruženje Prvi samostalni sokolački bataljon, stranke SDA Ilijaš, Narod i pravda, Demokratska fronta i Naša stranka, Prva četa Dragoradi i drugi.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je Dan 126. brigade, te podsjetio na teško vrijeme njenog nastajanja i značaju u odbrani domovine.

– Iz godine u godinu shvatamo značaj naše brigade i datuma kada je ona formirana, koja je na kraju donijela rezultate na bojnom polju, sačuvana je teritorija, a kasnije i oslobođeni veliki prostori. Želim posebno naglasiti da će, usprkos poteškoćama kojih je bilo i biće, i danas i u budućnosti ostati dvije velike baklje koje će stalno postojati i svijetliti, što će nas opominjati i upozoravati, ulivati nam ponos, nadu i patriotizam, što je vjerovatno i najvažnije u vremenu u kojem živimo, a to je naša 126. brigada i njen rahmetli komandant Hašim Spahić. Važno je da posjeta ovim događajima bude masovna, da se na ovim skupovima ponavlja istina i poziv za pravdu za koju se još borimo i bitno je da se prava istina prenese na nove generacije, naglasio je načelnik Fazlić.

Član komande 126. Ilijaške brigade Iljko Barić podsjetio je na činjenice o 126. brdskoj brigadi.

– Brigada je nastala iz svih jedinica Oružanih snaga formiranih na području općine Ilijaš i dijela općine Vogošća-od Semizovca do Tihovića pa do sela Svrake koje je prvo napadnuto na području općine Vogošća. Imala je težak i krvav ratni put, njena četiri bataljona, jedinice koje su bile u njenom sastavu imale su strašne gubitke, za četiri godine ratne imale su 364 poginula borca. Imala je teško ratište preko tri pune godine posebno na području Nabožića, Čemerske planine uključujući gredu Lipa koja se veže za brda Polom, Jasen i Moševićko brdo. Već 1995. godine u vjerovatno najjačoj operaciji Armije BiH na pokušaju deblokade Sarajeva vratila se na svoje položaje na Nabožić na linije odbrane gdje je dočekala potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najviše brojno stanje bilo je 2175 boraca, njeni pripadnici su dobili najviša ratna priznanja zlatni ljiljan 27 njih, među njima i jedan pripadnik policije. Iako je brigada imala logističkih problema, široku zonu odgovornosti, nije bilo većih problema. Svaki njen pripadnik od komandanta do kurira bio je izbjeglica, a ratovala je na strateškom položaju na razmeđu dva korpusa, prisjetio se Barić.

U Brigadi je bilo više od 80 žena, boraca, u komandi, sanitetu, u kuhinji čiji je doprinos nemjerljiv i ne smije se zaboraviti.

Predsjednik Udruženja boraca 126. Ilijaške brigade Bego Durić obratio se prisutnima na Svečanoj akademiji, te zahvalio svima koji su dali doprinos obilježavanju ovog velikog jubileja, te govorio o nastanku i formacijskoj strukturi 126. Ilijaške brigade u godinama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine. Također, podsjetio je na realizirane i planirane projekte Udruženja.

– Prošle godine za Dan brigade promovisali smo Monografiju o 126. brigadi, naš je zadatak da ostavimo dokumentaciju koja će svjedočiti o ratnim godinama i strahotama koje su prošli ilijaški i vogošćanski borci u tom periodu. Spomen soba bit će otvorena sljedeće godine za Dan brigade. Planiramo snimiti i dokumentarni film o ratnom putu 126. Ilijaške brigade, veliki projekat je izgradnja Memorijalnog centra braniocima Čemerske planine koji je u pripremnoj fazi. Udruženje će u stalnoj koordinaciji sa ostalim boračkim udruženjima voditi brigu o svim segmentima koji tretiraju pitanja demobilisanih boraca, kazao je, između ostalog, Durić.

Nakon Svečane akademije prisutni su nastavili druženje i obišli postavljenu izložbu ratnih fotografija i likovnih radova učenika OŠ „Stari Ilijaš“ i OŠ „Podlugovi“ čiji su autori Semir Spahić i Safija Beširević.

Programom obilježavanja brigade za subotu 01. jula je planirano: polaganje cvijeća na spomen obilježjima Solakovići, Donja Korita, Starčevina, kao i druženje boraca u rejonu Zavor, a za nedjelju misa zadušnica u Ljubini za poginule i umrle branitelje i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš i Župe Čemerno.

Obilježavanje godišnjice 126. brigade poklapa se sa početkom manifestacije kulture, sporta, trgovine i zabave „Ilijaški dani“ i samim tim postala je na neki način njen dio, te označava početak programa Manifestacije.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba