Previous Next

Načelnik Akif Fazlić posjetio porodicu Šabić: U požaru izgorjelo gazdinstvo koje je bilo jedini izvor prihoda

Nakon što je porodica Ramiza Šabića u Vladojevićima (općina Ilijaš) u vatrenoj stihiji ostala bez štale i pomoćnih objekata ali i stočnog fonda (20 ovaca, četiri krave i tele), posjetio ih je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić. Tom prilikom načelnik Fazlić iskazao je duboko žaljenje zbog nesretnog slučaja koja je zadesila ovu povratničku porodicu. Rad na vlastitom imanju bio je jedini izvor prihoda ovoj porodici. Nakon požara porodica Šabić je ostala bez jedinog izvora egzistencije.

“Porodicu lično poznajem. Kroz realizaciju niza projekata koje smo imali u MZ Dragoradi i Vladojevićima, upoznali smo se prije nekoliko godina. Oduševljavali su me svojim opredjedljenjem da svoj život zasnuju ovdje i traže svoju egzistenciju upravo ovdje. Oni su kroz porodično gazdinstvo i obezbijedili egzistenciju za svoju porodicu. Od toga su i živjeli. Školovali su svoju djecu. Iz te porodice je upisano dijete u prvi razred područne škole u Dragoradima. Dakle, radi se o istinskoj povratničkoj porodici. Imamo odgovornost da pomognemo ovoj porodici. Radi se o velikoj materijalnoj šteti. Kada ostanete bez onoga od čega živite, šteta je ogromna. Nažalost porodica je izgubila i stočni fond.

Djelovat ćemo urgentno i na najadekvatniji način pomoći porodici Šabić. Važno je da se što prije sanira šteta i uspostavi gazdinstvo da ova porodica može nastaviti živjeti od svog rada. Za to treba vrijeme i apelujem na sve one koji mogu pomoći da se uključe. Kao općinski načelnik iskoristit ću svoje ovlasti da kroz budžetsku rezervu obezbijedim prvu finansijsku pomoć i da kao čovjek kroz razne aktivnosti sa drugima pomognemo. Čestitam svima koji su danas profesionalno uradili svoj posao, Službama i Vatrogasnoj jedinici koja sanira štetu na terenu. Hvala svima koji su danas bili uz ovu porodicu”, kazao je načelnik Fazlić.

Tokom dana, doktor veterinarske medicine Muamer Dervišević je animirao poljoprivredne proizvođače i veterinarsku struku kako bi pomogli porodici Šabić, kako u saniranju materijalne štete tako i u revitalizaciji porodičnog gazdinstva porodice Šabić.

U prijepodnvnim satima, predstavnici nadležnih službi Općine Ilijaš, predstavnici Savjeta mjesne zajednice Dragoradi na čelu sa predsjednikom Ismetom Devićem te općinski vijećnik Denis Dilberović posjetili su mjesto nesreće i porodicu Šabić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba