Previous Next

JKP “Vodostan” Ilijaš obilježio Svjetski dan voda

Javno komunalno preduzeće "Vodostan" Ilijaš i ove godine je na prigodan način obilježilo Svjetski dan voda. Ove godine 22. mart se obilježava pod sloganom "Podzemne vode – činiti nevidljivo vidljivim". JKP "Vodostan" je ranije ovog mjeseca raspisao konkurs za sve osnovne i srednje škole sa područja općine Ilijaš kako bi učenici kreirali video ili osmislili naljepnicu na temu podzemne vode.

Podzemne vode su sakrivene, ali njihov uticaj se vidi posvuda. Izvan pogleda, ispod naših nogu, podzemne vode su skriveno blago koje obogaćuje naše živote.

Selma Bojić Kovač, magistrica inžinjerske hemije i uposlenica JKP „Vodostan“ Ilijaš istakla da ovo takmičenje ima za cilj da podstakne učenike osnovnih i srednjih škola na razmišljanje o vodi i njenom značaju, njenom ekonomičnom i racionalnom korištenju te potrebi očuvanja i zaštite vode.

„Sa željom da dodatno motivišemo mlade generacije, najbolji video i najbolja naljepnica nagrađeni su novčanim nagradama, šest nagrada za učenike osnovnih škola i četiri nagrade za učenike srednjih škola. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Moramo biti svjesni da vodni resursi nisu neograničeni i da se zalihe pitke vode ubrzano smanjuju. Obaveza nam je da ih štitimo i štedimo, svaki dan, na svakom mjesti i u svakoj prilici. Posebno treba podizati svijest kod djece da štete vodu od najmlađe dobi, da vole prirodu, da budu osjetljivi na pitanja zaštite čovjekove okoline, jer će upravo kao odrasli ljudi donositi važne odluke o zaštiti vode. Bez vode nema života i briga o vodi mora biti stalna misao svakog pojedinca, jer je to jedini način i garancija očuvanja njenh količina i kvalitete“, kazala je Bojić Kovač.

Učesnici takmičenja koje je organizovalo JKP "Vodostan" Ilijaš poslali su i važne poruke o značaju vode.

Farah Durić, učenica VI razreda OŠ "Podlugovi" dobitnica je prve nagrade za najbolju naljepnicu „Poslala sam i video ali sam osvojila prvo mjesto za naljepnicu. Za mene voda znači život. Bez vode nema života“.

Ali Muhović i Lamija Delić učenici su IX razreda OŠ "Srednje" dobitnici su prve nagrade za najbolji video. „Za nas je ovaj dan jako bitan da možemo ukazati ljudima na značaj vode i koliko je važno da ne zagadimo našu okolinu i vodu. To je nešto što je bitno za naš život“, kazala je Lamija.

„Mi smo recitovali jednu pjesmu za dan voda o tome da voda može nešto nevidljivo učiniti vidljivim. Cilj nam je bio da predstavimo koliko je voda bitna za naš život. Bez vode ne bi bilo nas i ne bi bilo svijeta“, rekao je Ali.

Ajša Matoruga učenica IX razreda OŠ "Stari Ilijaš" i njeni prijatelji osvojili su treće mjesto u kategoriji najbolji video. „Zajedno smo snimili video i htjeli smo da povećamo svijest o vodi i koliko ona znači. Nagrada nam znači za samopouzdanje da nastavimo baviti se ovim temama. Voda znači život i ne bismo mogli bez nje funkcionisati. Važno je da je čuvamo“.

Amna Vrca Omanović, učiteljica je u OŠ "Đulistan" Lješevo i u pratnji je svoje učenice koja je osvojila drugo mjesto u konkurenciji najbolja naljepnica. "Ulazimo u period kada je nažalost pitke vode sve manje. Jako je važno da razvijamo svijest kod djece koliko je voda značajna i koliko je bitno da je čuvamo i da je ne koristimo u svrhe u koje nije predviđena. Također je važno da se ne rasipamo vodom ali da je i ne zagađujemo. Moramo voditi računa o prostoru u kojem živimo i da na taj način čuvamo i vodu“, istakla je učiteljica Vrca Omanović.

Ključne poruke kampanje Svjetskog dana voda 2022. godine su da su podzemne vode nevidljive, ali je njihov uticaj svuda vidljiv. Gotovo sva tečna slatka voda u svijetu je podzemna voda, koja osigurava opskrbu pitkom vodom, sanitarne sisteme, poljoprivredu, industriju i ekosisteme.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba