Previous Next

Izgradnja vodovoda u naselju Gornja Bioča

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa pomoćnikom za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Azizom Fazlićem, direktoricom JKP "Vodostan" Ilijaš Belmom Zukić, predstavnikom firme "Fazum gradnja" Muamerom Fazlićem, predsjednikom Savjeta mjesne zajednice Luka Elminom Brkićem, te vijećnikom u Općinskom vijeću Ilijaš Muhamedom Handžićem obišao je lokalitet izgradnje vodovoda u naselju Gornja Bioča u mjesnoj zajednici Luka.

Povod obilaska je završna faza radova na izgradnji i proširenju gradskog vodovoda u naselju Gornja Bioča u vrijednosti skoro 350.000 KM. Riječ je o značajnom projektu koji je započet prije dvije godine usvajanjem projektnih rješenja, a potom su osigurna finansijska sredstva kroz sporazum između Općine Ilijaš i Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva privrede.

Načelnik Fazlić je naglasio da će općinske službe po završetku projekta napraviti presjek stanja i sanirati sva oštećenja koja su se desila na putnom pojasu prilikom polaganja vodovodnih instalacija.

- Izašli smo na teren kako bismo sagledali projekat u njegovom punom kapacitetu. Želimo vidjeti i problematiku realizacije polaganja vodovodnih instalacija zbog toga što su one polagane u putnom pojasu koji se tretira kao regionalni put druge kategorije Stari Ilijaš – Bioča – Ahatovići. Nema značajnih oštećenja, ali sve što je i bilo mi ćemo sanirati. Također, naša želja je da krenemo u realizaciju izmjena i dopuna Zakona o vodama KS koji je naložio da se svi mjesni vodovodi preuzmu pod ingerenciju općina. Na ovaj način ćemo niz loklanih vodovoda koji ima Bioča staviti u sistem i time doprinijeti kontrolisanoj isporuci vode u smislu njene zdravstvene ispravnosti i kontrole koju će vrširi JKP "Vodostan", rekao je Fazlić.

Direkorica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić i predstavnik firme "Fazum gradnja" Ilijaš Muamer Fazlić najavili su skori završetak radova.

- Pri kraju smo završetka projekta proširenja vodovodne mreže u Bioči. Ovim projektom Bioča će biti potpuno obuhvaćena javnim sistemom vodosnabdijevanja. U fazi realizacije koja je iza nas položeno je 2,5 kilometra cjevovoda, kazala je direktorica Zukić.

- Do sada su položeni cjevovodi, izgrađena su dva objekta pumpnih stanica i jedan rezervoar. Trenutno se radi na montaži pumpi u dva objekta. Preostala je fasada i da se objekti ograde. Radovi se privode kraju i za neki sedam do deset dana sve će biti završeno, rekao je Muamer Fazlić.

Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić i vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Muhamed Handžić kazali su koliko je ovaj projekat značajan, te koliko je od početka ove godine investirano u ovu mjesnu zajednicu.

- Ovaj projekat je značajan za stanovnike naselja Gornja Bioča jer nikada do sada nisu imali kvalitetno rješenje vodosabdijevanja. Imali su privatne kaptaže koje su u ljetnim mjesecima bile presušene. Sa novim vodovodom ćemo mnogo toga riješisti i zadržati stanovništvo na ovom području. Također danas smo vidjeli i oštećenja na loklanom putu i dogovorili skoru sanaciju tih oštećenja, rekao je Brkić.

- Moj doprinos u MZ Luka i naselju Bioča je skroman, onoliko koliko mogu predočiti probleme stanovnika ovog područja. U toku ove godine u Bioči je investirano blizu 500.000 KM za nekoliko projekata. Riječ je o izgradnji dvije asfaltne dionice, izgradnji vodovoda i još nekoliko sitnih projekata koji su u planu da se realizuju. Zahvalan sam na kvalitetnoj saradnji sa Općinom Ilijaš i strukturama iz Kantona Sarajevo, kazao je Handžić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba