Blog

Lattest News Aroud Business

Previous Next

Iz Ilijaša ispraćen kamion s tabutima 50 srebreničkih žrtava genocida

Ispraćaj kamiona s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, koje će 11. jula ove godine smiraj naći u dolini bijelih nišana u Potočarima prošao je danas kroz Ilijaš, gdje su im dužno poštovanje, usprkos kiši koja je neprekidno padala, iskazali građani Ilijaša. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je to naša ljudska obaveza i odgovornost.

"Ilijašani zaista dostojanstveno obilježavaju Dane sjećanja Srebrenica 11. juli 1995. Danas prisustvujemo ispraćaju posmrtnih ostataka za 50 osoba za koje će se klanjati dženaza ove godine, to je naša ljudska obaveza i odgovornost. Ja sam ponosan na naše građane koji su masovno i po kiši izašli da iskažu počast i pijetet prema tim ljudima, posebno prema porodicama koje su vezane za te ljude. Naravno da trebamo njegovati kulturu sjećanja za genocid u Srebrenici i na ovakvoj vrsti poruka, ljudskom karakteru i dostojanstvu treba trasirati put obilježavanja i za buduće generacije", naveo je načelnik Fazlić.

Predviđeno je zaustavljanje kolone s tabutima i u Vogošći, a potom u Sarajevu u 12.00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje će među brojnim građanima i zvaničnicima koji će odati počast ubijenim žrtvama genocida biti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Građani će im moći odati počast i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kao i pored pijace Markale, gdje će se kolona također nakratko zaustaviti, nakon čega će se uputiti ka Srebrenici, gdje je u 16.00 sati predviđeno zaustavljanje ispred Gradske džamije. Doček tabuta u Potočarima predviđen je oko 16.30 sati.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba
opacity: 0;