Previous Next

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovala obilježavanju Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata “Korita 92-95“

Delegacija Općine Ilijaš prevođena Predsjedavajućom Općinskog vijeća Almom Omerović prisustvovala je obilježavanju Manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata “Korita 92-95. 

Program obilježavanja započeo je intoniranjem himne, a nakon toga, prisutni su učenjem Fatihe ili minutom šutnje odali počast šehidima na Spomen obilježju na Koritima.
 
Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata „Korita 92-95“, Akif Bešlija kazao je da se u mjestu Korita sjećamo šehida koji su svoje živote položili u temelje jedne nam jedine domovine Bosne i Hercegovine. „Izuzetna mi je čast da su ljudi u velikom broju došli na Spomen obilježje u mjestu Korita kako bi odali počast šehidima i civilnim žrtvama rata, jer su oni za vrijeme rata dali ono najvrijednije, a to su njihovi životi. Nakon polaganja cvijeća, prisutni će se uputiti ka dovištu Starčevina gdje će biti proučen tevhid i dova šehidima. Na ovu i slične manifestacije treba dolaziti u što većem broju, naročito mlađa populacija, jer samo na ovakim mjestima mogu čuti ono što se dešavalo u periodu 92-95. godine. Obaveza nam je da prisustvujemo i odamo počast našim šehidima koji su utkali svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine“, poručio je Akif Bešlija.
 
U ime Općine Ilijaš govorio je Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica kazavši da je naša trajna obaveza čuvanje sjećanja na šehide i civilne žrtve rata sela Korita. I ove godine zahvaljujući Organizacionom odboru manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata „Korita 92-95“, a uz pomoć Općine Ilijaš upriličeno je obilježavaje ovog važnog datuma. Dakle, obilježavamo godišnjicu jednog teškog vremena, budući da je selo Korita bilo direktna meta agresorskih uporišta, te je prvo došlo na udar. Porušena je infrastruktura, međutim agresori nikad nisu uspjeli da ovladaju ovim prostorom zahvaljujući, prije svega, borcima čete Korita. Naravno to sa sobom nosi određene gubitke. Sedamnaest šehida je svoje živote položilo u odbrani i Korita, ali i Bosne i Hercegovine. Imamo obavezu da čuvamo sjećanja na njihovu žrtvu. Godine 2018. izgrađeno je Spomen obilježje u mjestu Korita. U planu je da to Spomen obilježje i natkrijemo i to je ono što Općina Ilijaš, odnosno lokalna zajednica radi – finansira ovakve događaje, gradi infrastrukturu i na taj način čuva kulturu sjećanja za generacije koje dolaze", rekao je Spahić.
 
Polaganjem cvijeća završen je prvi dio manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata „Korita 92-95“, nakon čega je na dovištu Starčevina proučen tevhid i dova šehidima i civilnim žrtvama rata.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba