Previous Next

Delegacija Općine Ilijaš posjetila MFS „EMMAUS“ u Potočarima – donirano 35.000 KM

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“ Hamzalija Okanović jučer su u Potočarima potpisali Ugovor o donaciji 35.000 KM za ovu ustanovu. Potpisivanju Ugovora prisustvovala je i predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović, pomoćnik načelnika u Službi za boračko – invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Nijaz Spahić i pomoćnik direktora MFS „EMMAUS“ Elmedin Škrebo.

Načelnik Fazlić naglasio je da je ova fondacija izvanredan partner za saradnju koji pruža maksimalnu podršku građanima Srebrenice.

Ideja o podršci krenula je prije dvije godine kada smo bili ovdje u posjeti i kada smo vidjeli šta zapravo radi ova fondacija, te koliko se brine o građanima Srebrenice. Bitno je da građani imaju jednu ovakvu fondaciju koja će im obezbijediti sve ono što im je potrebno da bi mogli normalno živjeti u Srebrenici. Vidjeli smo da je ambulatna završena, te da ubrzo treba početi sa radom. Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS se kroz ove aktivnosti iskazao kao jedan izvanredan partner čiji rezultati to upravo i govore. Uopće nije bilo dilema kada je bila upitanju inicijativa predsjedavajuće OV Ilijaš Alme Omerović da se iz budžeta Općine Ilijaš definiše finansijska podrška koja bi značila ovoj fonadaciji. Po meni, mnogo značajnije bi bilo da to bude jedno trajno opredjeljenje gdje će se svake godine na neki način pomagati ovoj fonadaciji. Čini mi se koliko ova fondaija bude živjela i dobro radila da će ovdje u Srebrenici život biti kvalitetniji, te da će biti ljudi bošnjačke nacionalnosti koji će čuvati tradiciju i korijene. Ovo je prilika da čestitamo ovim ljudima koji predano rade i vode ovaj posao, te da porazgovaramo o budućim planovima, te kako osmisliti našu saradnju, a sigurno ima puno načina kako tu saradnju upotpuniti“, poručio je načelnik Fazlić.

Načelnik Fazlić je naglasio da je važno za društvo da podržavamo ovakve fondacije, ali i institucije koje rade na očuvanju naše tradicije.

Nadam se da će određeni broj općina prepoznati podršku fondaciji kao društveni interes. Mi kao Općina želimo da se iskažemo i pokažemo kada su u pitanju nacionalne institucije. Primjer tome je i kada smo finansirali rad Zemaljskog muzeja, određene tekuće grantove dajemo i za Memorijalni centar Potočari. Jednom rječju, sve ono što je važno za naše društvo“, kazao je za načelnik Fazlić.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“ istakao je da je Općina Ilijaš jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja je prepoznala projekat koji je namjenjen majkama Srebrenice.

Radi se o kompleksu Doma majki iz Srebrenice koji mi privodimo kraju, te u tom pravcu se i ogleda podrška Općine Ilijaš, odnosno u opremanju četiri objekta s namještajem u potpunom kapacitetu. Radi se o iznosu od 35.000 KM koje će vrlo brzo biti doznačene na naš račun. Drago nam je da je ovaj naš kompleks poručio jednu veoma lijepu poruku za sve naše građane u Bosni i Hercegovini i dijaspori, ali i institucijama iz drugih zemalja kao što su Turska i Srbija (Novi Pazar). Mogu reći da je šarolika struktura partnera koji su uključeni u ovo priču. Srebrenica je nešto što je svima nama zajedničko, ono što trebamo da njegujemo i čuvamo, te se u tom pravcu zahvaljujem načelniku Fazliću i Općini Ilijaš, te svim članovima OV Ilijaš koji su podržali inicijativu predsjedavajuće OV Ilijaš Alme Omerović. Također, koristim priliku da ih pozovem da dođu, jer sve ovo što mi radimo neće imati potpunu poruku bez posjeta“, kazao je Elmedin Škrebo.

Škrebo je naglasio da predstoje radovi na vanjskom uređenju kompleksa ali i pripremanje stručnog kadra koji će brinuti o majkama. Prioritetno priliku će dobiti učenici koji su školu završili kao korisnici internatskog smještaja, a radi se o učenicima srednje medicinske škole.

Nakon potpisivanja Ugovora delegacija Općine Ilijaš obišla je komplesk za majke i internatski smještaj Međunarodnog fonda solidarnosti „EMMAUS“ Srebrenica.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba