Vijesti
Javni poziv za vlasnike individualnih stambenih objekata i objekata kolektivnog stanovanja

 

javni poziv prepolovi racun utopli zgraduMinistarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA implementira Model poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE), kojim želi doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši utopljavanje svojih objekata.

Građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, to mogu učiniti do 30. aprila 2019. godine. Neophodne informacije i dokumentaciju za apliciranje građani mogu dobiti putem internet stranice www.uredee.ba, e-mailom: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , ili direktno u Uredu za energetsku efikasnost pri SERDA-i, Kolodvorska 6 ili na telefon 033/652-935.

Javni poziv u cijelosti možete naći na linku: https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.ba/files/javni_poziv_model_ee_za_objavu.pdf

 
Brojni projekti asfaltiranja puteva na području općine Ilijaš

 

asfaltiranje puta misoca zenikSa poboljšanjem vremenskih prilika i početkom nove građevinske sezone počeli su radovi na na sanaciji, rekonstrukciji i asfaltiranju puteva na području općine Ilijaš.

U toku je nekoliko značajnih projekata u oblasti putne infrastrukture vrijednih stotine hiljada konvertibilnih maraka.

Prije svega u toku je projekat sanacije i rekonstrukcije puta za Korita. Dužina dionice je 2000 metara, a vrijednost radova je 316.000,00 KM.

Počeo je projekat i rekonstrukcija puta na dionici Misoča – Zenik dužine 2000 metar. Vrijednost projekta je 372.597,90 KM, a izvođač radova je “Halilović” d.o.o. Ilijaš.

Također je počela izgradnja putne komunikacije u obuhvatu Industrijske zone „Luka“ Ilijaš, kao i u obuhvatu IZ „Željezara“. Vrijednost radova za IZ "Luka" je 515.406,22 KM i 466.159,05 KM za IZ „Željezara“, a izvođač radova je “GEO-PUT” d.o.o. Maglaj.

Počela je i izgradnja pješačke staze u Misoči, čija je vrijednost 56.169,94 KM, a izvođač je firma „Halilović“.

Ovo su samo neki od ovogodišnjih planiranih projekata izgradnje putne infrastrukture na području općine Ilijaš.

Svi pomenuti projekti planirani su ugovorima iz 2018. godine, ali nisu realizovani u protekloj godini zbog početka zimske sezone.

 
Čestitka povodom nastupajućeg katoličkog praznika Uskrsa

uskrs cestitkaU povodu nastupajućeg Uskrsa, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim sugrađanima katoličke vjeroispovjesti u svoje ime i u ime svojih saradnika, želimo uputiti iskrene čestitke povodom velikog praznika Uskrsa, sa željom da ga obilježe okruženi porodicom, komšijama i prijateljima. Neka vam ovaj praznik u domove unese mir, dobro, ljubav i blagostanje, te osnaži vjeru u bolje sutra. Sretan Uskrs!"

 
Dan otvorenih vrata i školska priredba povodom Dana škole SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš

skola19.aprilMnogobrojnim aktivnostima uposlenici i učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“ ove godine su obilježili Dan škole. Dan otvorenih vrata jedna je u nizu nizu aktivnosti čiji je cilj da se rad ove ustanove približi učenicima osnovnih škola.
Direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo istakao je da je Dan otvorenih vrata upriličen s ciljem da učenike osnovnih škola sa područja općine Ilijaš provedu kroz školu odnosno da im pokažu kako škola izgleda, kako rade i da prezentuju vannastavne sadržaje.

„Učenici osnovnih škola će imati priliku da vide i jednu reportažu sa putovanja koja su naši učenici imali u proteklom periodu. Prezentirat ćemo i način upisa u srednje škole. Tim naših nastavnika zajedno sa učenicima današnji dan je posvetio našim osnovcima. Nadam se da će dobiti sve potrebne informacije koje ih zanimaju i uskoro se vratiti u ovu školu kao učenici. Učenici OŠ „Podlugovi“ su trenutno na ekskurziji i neće biti u prilici posjetiti SŠC „Nedžad Ibrišimović“ ali ćemo mi posjetiti njih u narednom peridu i predstaviti školu. Imamo problem i sa OŠ „Srednje“ zbog udaljenosti. Trebali bismo im obezbijediti prevoz ali naše finansijske mogućnosti su vrlo skromne i nećemo moći realizovati tu aktivnost. Ali ćemo se svakako predstaviti i učenicima OŠ „Srednje“ u toku današnjeg dana. Učenike ćemo upoznati sa polaganjem eksterne mature i načinom on line upisa u srednje škole koji se pokazao kao vrlo zahtjevan. Rado ćemo asistirati odnosno ponuditi pomoć svim učenicima osnovnih škola koji se upisuju u srednje škole i da im naši timovi pomognu oko upisa, u bilo koju školu, a ne samo našu“, kazao je direktor Džafo.
Lina Suljić, učenica IV razreda gimnazije u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu istakla je da su učenici vrijedno radili kako bi na najljepši način predstavili SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu.

skola direktor„Na samom ulazu u školu pripremili smo izložbu radova koje su učenici slikali. Profesorica biologije pripremila je izložbu koja će predstaviti šta se izučava sve na predmetu biologije. Također, konstruktori na računaru pripremili su svoju izložbu i možete učeštvovati u konstruisanju, koje ide preko 3D printera. Također profesori englesog, fizike i hemije pripremili su prezentaciju predmeta na najzanimljiviji način“, kazala je Lina.

Povodom Dana škole SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u prepunoj sali i uz bogat kulturno - umjetnički program upriličena je i priredba za goste nastavnike, učenike i njihove roditelji.

Svečana priredba bila je prilika da se menadžment škole na prigodan način zahvali svima koji su doprinijeli realizaciji bitnih projekata.

 
Potpisan Sporazum za prvu fazu izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu

sporazum reciklazno dvoristeU Općini Ilijaš danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma za sufinansiranje prve faze izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović, pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić, pomoćnica ministra u sektoru zaštite okoliša Zijada Krvavac, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, te vijećnik OV-a Ilijaš i rukovodilac radne jedinice Ilijaš KJKP "Rad" Alan Šerak.

Radovi definisani Sporazumom koji obuhvataju izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidrantske i sanitarne mreže vrijedni su 331.885,15 KM.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 250.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što će u narednom periodu biti zaokružen sistem dvolinijskog sistema odvoza otpada i što će taj otpad završiti u reciklažnom dvorištu.

"Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta za područje općine Ilijaš smo započeli prije nekoliko godina i on predstavlja zaokružen sistem kada je u pitanju dvolinijski odvoz otpada. Ukupna vrijenost projekta je preko 700.000,00 KM, a prva faze će koštati 331.000,00 KM.

Ovo predstavlja značajan doprinos općini Ilijaš kako bi krenula u prvu fazu realizacije i zato koristim priliku da se zahvalim Vladi KS i resornom ministru.

Reciklažno dvorište biće pozicioniranoa na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP "Rad". Želimo da što prije dođemo u fazu da možemo predati izgrađeno reciklažno dvorište na upravljanje KJKP "Rad".

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP "Rad". To je ono što će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije i dobit ćemo reciklažni otpad koji će imati ekonomsku realizaciju", rekao je Fazlić.

Ministar  prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović je kazao kako je krajnji cilj uspostava reciklažnih dvorišta u svakoj općini kantona.

"U ovom momentu idemo ka tome da poboljšamo infrastrukturu u svim općinama kantona. Treba se izmijeniti određena legislativa po pitanju cjelokupne oblasti, od samog prikupljanja otpada, doveđenja otpada do reciklažnog dvorišta, pa do konačnog odredišta na gradsku deponiju. Pored infrastrukture mora da se radi i na kreiranju ekološke svijesti.

Ovo je prvo reciklažno dvorište, ali ministarstvo ovdje neće stati i nastavit ćemo sa izgradnjom i u drugim općinama kantona. Nadam se da će u ovom mandatnom periodu svaka općina imati svoje reciklažno dvorište, kako bi u konačnici sanitarna deponija Smiljevići dobila drugu dimenziju", rekao je Filipović.

Vijećnik u OV Ilijaš i rukovodilac radne jedinice Ilijaš KJKP "Rad" Alan Šerak je pojasnio sistem funkcionisanja reciklažnog dvorišta kada ono u konačnici bude izgrađeno.

„Mi se nadamo da ćemo izgradnjom reciklažnog otpada dovesti do toga da spriječimo dodatni nastanak divljih deponija koje imamo na području općine Ilijaš. S druge strane, građanima omogućujemo da na jedan legalan način mogu odlagati različite vrste otpada. Građane to neće ništa koštati, znači besplatno je odlaganje u određenim količinama. To će se svakako naknadno pravilnikom odrediti. Svakako, želim izraziti zahvalnost Općini Ilijaš i resornom ministru Damiru Filipoviću što su izrazili spremnost da otpočnu sa izgradnjom reciklažnog dvorišta u Ilijašu. Iz godine u godinu se trudimo da u Ilijašu ulažemo određena sredstva kada je u pitanju javna higijena, a Općina Ilijaš je primjer kako trebaju da izgledaju i ostale općine u KS", rekao je Šerak.

Do sada je Općina Ilijaš osigurala idejni projekat reciklažnog dvorišta, izdala urbanističku saglasnost, obezbijedila glavni projekat i izvršila reviziju glavnog projekta. Na Općini je još da izda neophodna odobrenja za građenje, provede proceduru javne nabavke i izabere najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1238
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7668
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56407