Vijesti
Socijalni dan 2019: Srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim mjestima

 

socijalni dan 2Srednjoškolci su i ove godine, četvrti put za redom, pokazali koliku želju, motivaciju i moć imaju. Učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš dobili su podršku poslodavaca u lokalnoj zajednici i njih 30 danas će raditi. Tim povodom, u Općini Ilijaš uprličen je i prijem za srednjoškolce koji će danas raditi u organu Uprave.

Naime, danas je Socijalni dan - dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Nakon što poslodavci uzmu učešće u ovom projektu, mladi ljudi provedu jedan radni dan. Za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuje se dnevnica. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovim projektom mladi dobijaju priliku da uče i steknu svoje prvo radno iskustvo.

Omar Konjičanin koordinator projekta, treći je razed Informatičke gimnazije SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu  istakao je da iz godine u godinu, ovaj socijalni dan 3projekat dobija na značaju i sve je veće učešće kako srednjoškolaca tako i institucija i firmi koje podržavaju isti.

„Očekujemo radnu atmosferu i vjerujem da će članovi našeg lakalnog tima osjetiti šta znači radni dan i ono što ih čeka u budućnosti. Dvenvnice koje mi zaradimo, a koje će platiti institucije gdje ćemo provesti jedan radni dan uplaćuju se na račun Asocijacije. U januaru se otvara Fond socijalnog dana gdje svi srednjoškolci mogu uzeti učešće i zaraditi novac. Zadovoljan sam odzivom firmi iz općine Ilijaš koje su nas podržale i vjerujem da će sljedeće godine biti više i učesnika i poslodavaca. Ove godine obezbjeđeno nam je 30 radnih mjesta.  Podršku smo dobili od sljedećih poslodavaca: Općina Ilijaš, gradska biblioteka, KSC i Radio Ilijaš, Bulevar, Aurora, Azzuro, Mistik, Doner Damsi, Notar, Tamar, Memić, Inn, Zambak i Bosna, i ovom prilikum zahvaljujemo se svima na podršci“, kazao je Omar.

Enisa Mešetović službenica za mlade Općine Ilijaš iskazala je zadovoljstvo što će 15 mladih iz SŠC „Nedžad Ibrišimović“ provesti radni dan u organu Uprave.

„Oni će danas biti naše kolege, raditi s nama i učiti o organu Uprave ali isto tako učiti o tome kako mogu ostvariti  svoja prava koja su im propisana, a za koje je Općina zadužena da im omogući. Uzet će učešće u svim službama socijalni dan 1Općine Ilijaš i Općinskog vijeća. Vjerujem da će ponijeti lijepa iskustva današnjeg dana i da ćemo i dalje na čelu sa općinskim načelnikom podržavati ovakve projekte“, kazala je Mešetović.

Azra Ljubijankić, četvrti je razred gimnazije i ističe da je motivisana time što će steći radno iskustvo u današnjem danu, pored dnevnice koju će zaraditi za Fond.

„Moj prvi motiv za učešće u ovom projektu je bio da steknem praksu, jer gimnazijalci nemaju praktičnu nastavu. Ovo je idelan prilika. Nadam se da ćemo uspjeti doprinijeti uposlenicima u radu. Nisam upućena u rad Općine Ilijaš i to je još jedna prednost ovog projekta“, kazala je Azra.

Ove godine, učešće u Socijalnom danu uzelo je 2094 srednjoškolaca iz 52 lokalne zajednice. Ovo je jedinstvena prilika za srednjoškolce da dobiju vid praktične nastave, te da kroz provedeno puno radno vrijeme okuse rad i da svojim jednodnevnim radom pomognu svojim vršnjacima u realizovanju njihovih ideja i pomognu sebi pri odabiru budućeg zanimanja.

Izvor: radioilijas.ba

 
Završena izgradnja nove sportske plohe u Dragoradima

 

sportska ploha dragoradi 1Završena je izgradnja sportske plohe u mjesnoj zajednici Dragoradi.

Općina Ilijaš je u potpunosti finansirala ovaj projekat sa 98.996,28 KM.

Sportska ploha se nalazi u blizini područne škole u Dragoradima koja ne posjeduje fiskulturnu salu.

Izgradnjom plohe učenicima je omogućeno da časove fizičke kulture obavljaju vani u periodu kada vremeski uslovi budu povoljni.

Radovi su obuhvatali zemljene radove, tamponiranje, asfaltne radove, postavljanje mobilijara za mali nogomet i košarku, te instaliranje ograde visine četiri metra.

Izvođač radova bila je firma "Sela" d.o.o. Sarajevo, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka. Rok za izvođenje radova bio je 45 dana.

 
Obavještenje za poljoprivredne proizvođače

 

oBAVJESTENJE-800x445-351x185Obavještavamo sve poljoprivredne proizvođače na području općine Ilijaš, koji žele aplicirati za novčanu podršku putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za određeni vid primarne poljoprivredne proizvodnje, da su dužni do 15. novembra teukuće godine izvršiti prijavu plana proizvodnje za narednu 2020. godinu, kako je to propisano članom 13. stav (1) i (2) Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službene novine Federacije BiH" br. 42/10) kao i člana 6. stav (1) i (2) Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji („Službene novine Federacije BiH“ br: 32/17, 55/17 i 56/18).

Obrazac prijave plana proizvodnje (PPP obrazac) može se preuzeti od službenika šallter sale Kantona Sarajevo ili u Općini Ilijaš (kancelarija br.13).

 
Počela rekonstrukcija ulice Ivana Franje Jukića

ivana franje jukica 11Počela je rekonstrukcija ulice Ivana Franje Jukića.

Vrijednost projekta je 275.956,09 KM.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo – Direkcija za puteve KS je investitor.

Izvođač radova je firma Citarprodukt d.o.o. Visoko – PJ Ilijaš, a nadzor će vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Planirano je da radovi traju 62 dana.

Kakanjska ulica će se korisitit kao zaobilaznica dok traju radovi.

 
U toku asfaltiranje pješačke staze na Karašnici

 

asfaltiranje pjesacke staze karasnica 1U toku su radovi na asfaltiranju pješačke staze u mjesnoj zajednici Ilijaš grad u dužini cca. 300 metara ili 500 m².

Radovi se izvode na dionici puta koja vodi od grada prema naselju Karašnica.

Vrijednost projekta je 6.500 KM. Općina Ilijaš u potpunosti finansira projekat.

Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka.

U narednim danima planirano je asfaltiranje kolovozne trake.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1384
mod_vvisit_counterJuče2416
mod_vvisit_counterOva sedmica1384
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38234