Vijesti
Čestitka povodom Vaskrsa

vaskrsPovodom Vaskrsa, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, uputili su čestitku u kojoj se kaže:

“U svoje i u ime svojih saradnika svim sugrađanima pravoslavne vjere upućujemo iskrene čestitke povodom Vaskrsa, uz želju da ga dočekaju i proslave ispunjeni vjerom i ličnim zadovoljstvom, u krugu svojih najbližih. Neka i ovaj praznik bude simbol mira, zbližavanja, radosti i razumijevanja među ljudima.“

 
Obavještenje iz Općinske izborne komisije Ilijaš

kkkkkOpćinska izborna komisija Ilijaš obavještava sve političke stranke, udruženja građana i građane općine Ilijaš da je Općinsko vijeće Općine Ilijaš, na 30 sjednici održanoj dana 18. aprila 2019. godine, donijelo Odluke o uslovima, načinu kandidiranja, održavanju izbora, dodjeli mandata u mjesnim zajednicama i razrješenju predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica.

Odluka je stupila na snagu 26.04.2019. godine. Izbori će biti održani u svim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš 18. maja 2019. godine (subota) u vremenu od 09:00 do 19:00 sati.

U savjete mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš bira se sljedeći broj članova:

1. Mjesna zajednica Dragoradi -bira se 5 članova savjeta,

2. Mjesna zajednica Gajevi -bira se 5 članova savjeta

3. Mjesna zajednica Kamenica - bira se 5 članova savjeta

4. Mjesna zajednica Srednje - bira se 5 članova savjeta

5. Mjesna zajednica Ljubina - bira se 5 članova savjeta

6. Mjesna zajednica Malešići - bira se 5 članova savjeta

7. Mjesna zajednica Ilijaš Stari - bira se 5 članova savjeta

8. Mjesna zajednica Ilijaš Grad - bira se 5 članova savjeta

9. Mjesna zajednica Luka - bira se 5 članova savjeta

10. Mjesna zajednica Misoča - bira se 5 članova savjeta

11. Mjesna zajednica Mrakovo - bira se 5 članova savjeta

12. Mjesna zajednica Podlugovi - bira se 5 članova savjeta

13. Mjesna zajednica Ljubnići - bira se 5 članova savjeta

14. Mjesna zajednica Lješevo - bira se 5 članova savjeta

Izbore za savjete mjesnih zajednica sprovodi Općinska izborna komisija Ilijaš i birački odbori u skladu sa odgovarajućim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Odluke o uslovima, načinu kandidiranja, održavanju izbora, dodjeli mandata u mjesnim zajednicama i razrješenju predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica, Statuta Općine Ilijaš i Odluke o osnivanju mjesnih zajednica na području općine Ilijaš.

Kandidate za članove savjeta mjesnih zajednica predlaže: najmanje 20 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za savjet;  udruženja građana koja djeluju na području općine Ilijaš; političke stranke koje djeluju na području općine Ilijaš.

Predlagač predlaže onoliko kandidata koliko se bira članova savjeta za tu mjesnu zajednicu, a predloženi kandidati moraju da ispunjavaju sljedeće uslove:

- da na dan raspisivanja izbora imaju prebivalište na području mjesne zajednice najmanje 6 (šest) mjeseci za čiji se savjet kandiduju,

- da su upisani u Centralni birački spisak za mjesno područje za koje se kandiduje,

- izjavu o prihvatanju kandidature,

- podršku potpisa građana (najmanje 20),

- da nije u status Općinskog vijećnika i uposlenika organa uprave Općine Ilijaš.

Prilikom predlaganja kandidata za članove savjeta mjesnih zajednica potrebno je voditi računa da sastav liste približno odražava nacionalnu strukturu, zastupljenost spolova i mladih.

Lista mora biti sastavljena na način da bude predložen minimalno po jedan kandidat za svaku podružnicu koja je sastavni dio mjesne zajednice za koju se sprovode izbori.

Zahtjevi za ovjeru kandidatskih lista podnose se na propisanim obrascima, a rok za predaju kandidatskih lista je 08.05.2018. godine do 15 časova, lično u sjedište Općinske izborne komisije (ul. 126. Ilijaške brigade br. 6 III sprat).

Uputstvo o organizovanju i sprovođenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice i svi potrebni obrasci mogu se preuzeti u sjedištu Općinske izborne komisije Ilijaš.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u sjedištu Općinske izborne komisije.

Potrebni obrasci za kandidovanje članova za Savjet MZ i akreditiranje posmatrača možete pronaći ovdje:


alt

 
U OŠ “Srednje” obilježen Dan škole

 

9284792759275 02852097592376Osnovna škola “Srednje” ovog petka je bogatim kulturno – zabavnim i edukativnim programom, proslavila svoj dan. Na priredbi su učenici pokazali znanje i vještine koje su usavršavali tokom školske godine u mnogobrojnim sekcijama. Tako je između ostalog bilo glume, plesa, pjesme i recitacija.

Program je počeo prigodnim govorom direktora škole Refika Kurtovića, koji se prisutnim gostima obratio sa nekoliko riječi o prošlosti ove škole i važnosti obilježavanja Dana škole. On se ovom prilikom također zahvalio svima na nesebičnoj podršci koju pružaju OŠ „Srednje“.

- Ovo je još jedan u nizu obilježavanja Dana škole i drago mi je što je danas prisutan ovoliki broj ljudi. Ovom prilikom se želim zahvaliti svima koji su nam bili podrška tokom ovih godina, a zaista se mnogo toga uradilo. Sve što smo radili iskreno i od srca kažem da je to za dobrobit djece. Želim kazati da mi imamo odličnu saradnju sa državnim i drugim institucijama, a posebno se vidi rezultat saradnje sa Nevladinim sektorom i u tom segmentu zaista se zahvaljujem predstavnicima organizacije World Vision ali i predstavnicima organizacije Boris Divković. U toku godine realizovano je par projekata i najviše je uložila Općina Ilijaš kao i uvijek. Naglasio bih da smo utopili područnu školu u Kamenici, a u narednom periodu planiramo također utopljavanje i područne škole u Gajevima. Ovo su jako bitni projekti i ovom se 718261384681 9283759275prilikom želim zahvaliti načelniku Općine Ilijaš i njegovim saradnicima. Organizacija Word Vision nam je pomogla da opremimo kabinet fizike, zatim dobili smo nove knjige i naslovne za biblioteku i nekoliko puta smo boravili na izletu u Ajdinovićima. Uz pomoć organizacije Boris Divković uradili smo internet mrežu u školi, uredili kabinet biologije i još neke druge projekte, kazao je direktor Kurtović.

Svim uposlenicima i učenicima, u ime načelnika Općine Ilijaš, čestitku povodom Dana škole uputila je Enisa Mešetović, stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš.

- Ovom prilikom u ime Službe za društvene djelatnosti  i poslove mjesnih zajednica, direktoru i menadžmentu OŠ „Srednje“ želim da se zahvalim za izvrsnu saradnju. Uvijek nam je zadovoljstvo doći u vašu školu te zajedno sa vama sumirati izvrsne rezultate od prethodne godine. Općina Ilijaš će u narednom periodu nastaviti podržavati vaše projekte i aktivnosti, a sve u cilju pružanja kvalitetnog obrazovanja za naše učenike i učenice, rekla je Mešetović.

Program bogat sadržajima, pun pjesme, recitacija, igrokaza, veselih boja i 19083917491 2987582965kostima oduševio je goste, a završio je izvođenjem folkolorne sekcije i velikim pljeskom publike.

Na priredbi su dodijeljene i zahvalnice onima koji su dali svoj nesebičan doprinos obrazovanju.

OŠ „Srednje“ ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.

Izvor: radioilijas.ba

 
Na Bijambarama održan završni događaj ECO KARST projekta

IMG 7111U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i nevladine organizacije CENER 21 na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“, na prostoru nekadašnje kasarne „Zamo Dučić“ održan je završni događaj ECO KARST projekta, te dodjela nagrada za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“.

Projekat “ECO KARST – ekosistemske usluge zaštićenih kraških područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“ se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područa kao faktor održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područa iz sedam država koje odlikuju zajedničke karakteristike i slični izazovi s kojima se susreću. BiH na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažom „Bijambarae“ od januara 2017. godine. Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog programa transnacionalne saradnje, koji sufinansira Evropska unija kroz ERDF i IPA fond.

Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, se zahvalio kompletnoj zajednici, a prije svega načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, kao i Vladi Kantona koji su učesnici ovog projekta.

-Potrudili smo se da zadnju godinu dana sa lokalnom zajednicom pokušamo razviti lokalne biznise. Nastavljamo sa projektom u kojem učestvuje sedam država kako bi se vidjela ekonomska dobrobit na projektu, odnosno kako bi se nešto uložilo u infrastrukturu na ovim područjima, kazao je Delić.

IMG 7114Načelnik Akif Fazlić je istakao da mu je zadovoljstvo da danas Vlada KS ima sjednicu na Bijambarama i da to pokazuje opredijeljenost Vlade da ulaže u ovaj prostor, te da se nada da će kroz zajedničku saradnju i dobre projekte napraviti još bolji ambijent za razvoj biznisa.

-Želim da kažem da cijenim ovaj projekat kao jedan od najvažnijih projekata koje provodi Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo, jer upravo zbog toga što je uključeno i lokalno stanovništvo i što je dat akcenat na razvoj biznisa, djelatnosti i ekonomske aktivnosti. Drago mi je da imamo značajan broj aplikanata na ove biznise i da su prepoznati. Naravno na lokalnoj zajednici jeste da ih podrži kroz izdavanje potrebne dokumentacije za registrovanje biznisa. Ključno je da ovaj prostor dobije jednu ekonomsku valorizaciju, a ona se prije svega ogleda u otvaranju novih radnih mjesta. Lokalno stanovništvo će onda osasti na ovom prostoru koji je bogat prirodnim resursima i koji ima potencijala prije svega u vezi sa za poljoprivredom, šumarstvom i turizmom. Te potencijale treba iskoristiti i naravno stalno ulagati, kazao je načelnik Fazlić.

Predstavnik Firme Halilović d.o.o Ilijaš Osman Mušić je kazao da je kompletan projekat zasnovan na principu održivog razvoja, čuvanja okoliša i svi projekti su napravljeni maksimalno u skladu sa tim da se sačuva okoliš, lijepa priroda koju imamo na Bijambarama, Nišićima i generalno ovdje u široj okolini.

-Firma već postoji dugi niz godina i trenutno smo na jednom solidnom i zavidnom nivou, međutim uvijek ima prostora za napredak poboljšanja i proširenja proizovodnje. Ovaj projekat nam je puno pomogao da definiramo šta nam je to ustvari sve potrebno kako bi ostvarili svoje ideje. Sa ovim projektom koji smo radili uz pomoć ECO KARST-a i CENERA ćemo se definitivno prijavljivati na podsticaje i Vladina sredstva, naglasio je Mušić.

IMG 7116Mirsad Kusturaiz PD “Bijambare” je istakao da je ovaj projekat dostigao odlične rezultate i smatra da ovakve projekte i ubuduće treba održavati i organizovati.

-Cilj ovog projekta je kako doći do najboljih biznisa, planova u saradnji Javne ustanove za zaštićena područja KS sa privatnicima, poduzetnicima koji se bave ekološkom prizvodnjom, sa udruženjima građana koji imaju ekološke određene odredbe, dakle pomoći lokalnoj zajednici o razvoju ekološkog turizma. Mi iz PD „Bijambare“ smo svakako doborošli za suradnju sa svima zvaničnim javnim ustanovama koji imaju u svom zadatku ekološke projekte,te da uzmemo učešća i da damo svoj doprinos, kazao je Kustura.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da je Općina Ilijaš jedna od općina gdje su najveći potencijali upravo iz oblasti održivog razvoja i lokalne ekonomije i da će Općina imati punu podršku od Vlade Kantona KS.

-Želim da pozdravim sve prisutne i da kažem da ste svi imali priliku vidjeti da je pokrenuta akcija čišćenja cijelog KS. Jasno je da Ilijaš, a ni ostatak Kantona neće biti više na stazama tehničke industrije, željezara i nekih velikih industrija koje su hranile potpuno neku drugu vrstu tržiša. Ako pogledamo oko sebe i ono što vidimo jeste da je ovo naša budućnost i ovo je naš potencijal za razvoj, naglasio je premijer Forto.

Na kraju prezentacije dodjeljene su nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare”.

Izvor: radioilijas.ba

 
Završni radovi na izgradnji parking prostora u centru Ilijašu

 

parking asfaltiranje 1U ulici Hašima Spahića u Ilijašu izvode se završni radovi na asflatiranju parkinga.

Izgradnjom gradskog trga u centru grada, broj parking mjesta je upolovljen te se javila potreba za novim parking prostorom.

Izgradnjom novog parking prostora građani će biti bogatiji za još jedan parking u Ilijašu koji bi trebao spriječiti nagomilavanje automobila po okolnim ulicama i općenito bolju saobraćajnu infrastrukturu.

Vrijednost radova parkinga iznosi 32.000 KM, a sredstva je iz svog budžeta u cijelosti osigurala Općina Ilijaš.

Projekat je radila firma Geo put Banja Luka. Izvođač radova je firma „Halilović“ d.o.o. Nadzor vrši firma IG Banja Luka.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1140
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7570
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56309