Vijesti
U toku gradnja spomen – obilježja borcima misočkog ratišta u Milakovom Dolu

 

spomen obiljezje milakov doU toku je realizacija prve faze na izgradnji spomen – obilježja borcima misočkog ratišta u Milakovom Dolu, u naselju Misoča.

Realizacija cjelokupnog projekta planirana je u dvije faze.

Prva faza podrazumijeva izgradnju spomen – parka, a druga izgradnju objekta spomen – sobe.

Za finansiranje prve faze Općina Ilijaš izdvojila je 53.281,75 KM, a Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo 50.000,00 KM.

Planirana vrijednost radova druge faze je 97.293,70 KM.

Izvođač radova uveden je u posao 26. marta, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

Završeni su betonski radovi, izrađena je armirano – betonska podloga, stubovi i ljiljan koji je pozicioniran u samom središtu spomen – parka. Također su završeni krovopokrivački radovi. Naredna faza su radovi na popločavanju platoa, te za kraj ostaju hortikulturni radovi i postavljanje mobilijara u spomen – parku.

Idejni projekat spomen – obilježja uradila je firma "Holding GPB" d.o.o. iz Visokog. Izvođač radova je "Vizija" d.o.o. Visoko, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

 
Svake večeri iftari za 105 socijalno ugroženih stanovnika općine Ilijaš

 

iftari opcina ilijasSvake večeri u podrumskoj sali Općine Ilijaš organizuje se podjela 105 iftara za korisnike javne kuhinje.

Podjela je koncipirana tako da većina postača dođe po svoje iftare, a 40 iftara se svakodnevno poslužuje u podrumskoj sali Općine.

U dogovoru sa općinskim načelnikom anonimni donator finansira iftare u toku 30 dana Ramazana. Prethodne godine isti donator je finansirao svakodnevnu podjelu 150 iftara, a Općina je osigurala prostor.

Svakom postaču poslužuje se čorba, somun, glavno jelo, kolač i sok. Interes građana je veliki, te svakodnevno dolaze novi korisnici koji bi željeli dobiti iftar, ali zbog ograničenog broja do kraja Ramazana neće se mijenjati broj iftara i način posluživanja.

 
Manifestacijom „Ramazanski kandilji“ u Ilijašu prvi put svečano obilježen doček Ramazana

top 1U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, Mreže mladih Ilijaš i članica ženskog aktivizma, večeras su ilijaški mališani na poseban način dočekali najdražeg gosta, mubarek Ramazan.

Šetnja stotina najmlađih sa balonima, krenula je ispred Općine Ilijaš, centrom grada do spomen obilježja odakle su se uputili na srebrenički cvijet na Karašnici i čekali historijski trenutak – top koji će označiti početak ramazana i puštanje lampiona i akšamski ezan koji je sa džamijskim kandiljima označio dolazak prvog ramazanskog dana 2019. godine.

Mališani su šetali uz prisustvo ponosnih roditelja, članova Mreže mladih i članica ženskog aktivizma, a prije samog početka ašere je proučio mladi ilijaški hafiz Abdurahman Tabaković, a prisutnima se obratio koordinator Mreže mladih za Općinu Ilijaš Dženan ef Mahmutović.

-Cilj je da kod djece probudimo radost zbog dolaska Ramazana, da otvorimo srca, da se družimo i budemo jedinstveni, poručio je Mahmutović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se zastupniku u Skupštini KS Mahiru Deviću i gradonačelniku Grada Sarajeva jer su realizirali ideju dovođenja ramazanskog topa u Ilijaš.

-Prije svega najveća zahvala pripada  roditeljima i djeci, jer ja mislim da se nijedan od ovih topova a podijeljeno ih je desetak u nekoliko gradova, neće oglasiti kao ovaj ilijaški pred većem masom. Čestitam i Islamskoj zajednici i Mreži mladih i Dženanu efendiji, koji rade na animiranju mladih i korištenja blagdana da razvijamo svijest o potrebi zajedništva, jačanju našeg karaktera. Želim svima Ramazan šerif mubarek olsun., poručio je Fazlić.

Zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević kazao je da je najveća vrijednost u realizaciji ideje, to da oko hiljadu sugrađana, mališana zajedno dočekuju mjesec Ramazan.

-Želim Vam puno zdravlja, sreće i uspjeha, dobrih godina našem dragom Ilijašu i našoj državi BiH. Živio naš Ilijaš i živjela država Bosna i Hercegovina!

Po završetku šetnje, mališani iz svih ilijaških džemata su se počastili slatkišima koje je obezbjedio vlasnik firme Imtec, te pohitali kućama kako bi klanjali akšam i spremili se za prvu ovogodišnju teraviju.

Izvor: radioilijas.ba

 
Koncert Latifa Moćevića i Mravka Travka održan na trgu Alije Izetbegovića

Latif-Mravko-Travko-640x480Koncert Latifa Moćevića i Mravka Travka za mališane, upriličen je na trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo. Uz ugodne vremenske uslove mališani su uživali u vrhunskoj zabavi koju su izveli Latif i Mravko Travko. Latif Močević kazao je da je izuzetno sretan i zahvalio se na ukazanom povjerenju.

„Ovaj projekat za djecu je zaista nešto posebno. On je zapravo i nastao u želji da pokažem kolika je praznina u nastupima i pjesmicama na bosankom jeziku kada su djeca u pitanju. Kada je u pitanju muzički dio, želimo da pokažemo sistem zdrave zabave. Kroz pjesmice želimo da djeca svjesno ili nesvjeno upijaju neke važne poruke, a također da uživaju u vrhunskoj zabavi”, kazao je Latif.

Mravko Travko je imao nekoliko poruka, ali nam je Latif pomogao i preveo iste sa mravljeg jezika.

„Mravko Travko je rekao da je izuzetno sretan. Želi da pošalje ljubav djeci u BiH i svijetu, a posebno povodom Dana Kantona Sarajevo i da ih pozdravi iz Ilijaša. Trudim se još uvijek da naučim mravlji jezik, ali mi se zaista trudimo djeci dati svoj maksimum. Nije bitno da li je u publici jedno ili hiljadu djece. Svako pojedinačno zaslužuje da mu se pristupi što otvorenije i da pošaljemo poruke koje će im značiti u životu“.

Enisa Mešetović, stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO Općine Ilijaš iskazala je zadovoljstvo zbog događaja povodom Dana KS koji se dešavaju u Ilijašu.

„Kanton Sarajevo je odlučio da prenese program na općine u KS. Na naše veliko zadovoljstvo danas imamo koncert Latifa Močevića a nakon toga i koncert rock benda iz Sarajeva. Sutra u 14:00 sati imamo muzički performans Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo – područno odjeljene Ilijaš sa programom „Klasična muzika na ulici“. Opredjeljeni smo da podržimo sve ovakve događaje da naši najmlađi sugrađani, mladi ali i svi ostali uživaju u programima“, kazala je Mešetović.

Ekipa Latif Moćević i Mravko Travko radi na novom projektu povodom kojeg će organizovati turneju u dvadeset gradova u BiH. Cilj im je napraviti festivalski program za sve generacije.

Izvor: radioilijas.ba

 
Dani KS u Ilijašu: Nastup benda Weltschmerz

U okviru programa Dani Kantona Sarajevo 2019. u četvrtak, 2. maja na trgu "Alije Izetbegovića" u Ilijašu od 19 do 20 sati planiran je koncert benda Weltschmerz za mlade.

Dobrodošli su svi građani općine Ilijaš.

                    bend weltschmerz

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1234
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7664
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56403