Vijesti
Ministar Kurić i načelnik Fazlić: Iznalaženje načina za nastavak izgradnje gradskog stadiona

posjeta gradskom stadionu 1Prva faza izgradnje gradskog stadiona u Ilijašu, jednog od najznačajnijih i najvrednijih projekata posljednjih godina, je pri kraju.

Pravo je vrijeme za planiranje realizacije druge faze, koja bi trebala biti završena 2020. godine. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je sastanak sa ministrom kulture i sporta u Vladi KS Mirvadom Kurićem. Sastanku je prisustvovao i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević.

Podsjetimo, prva faza projekta, u vrijednosti 1.690.000 KM, finansirana je sredstvima Općine Ilijaš u iznosu 1.200.000 KM i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u iznosu od 500.000 KM.

Nakon sastanka, upriličen je obilazak stadiona i upoznavanje sa dosadašnjom realizacijom projekta i  planovima za nastavak realizacije.

Načelnik Fazlić napominje da je druga faza izgradnje sportskog centra planirana u 2020. godini i najvažnija.

"Razgovarali smo o realizaciji najznačajnijeg infrastrukturnog nacelnik posjeta gradskom stadionu ilijas 1projekta iz sfere sporta, a to je izgradnja gradskog stadiona koji je započet prošle godine.

Prva faza je 1.600.000 KM. Druga faza je najvažnija sa građevinskog aspekta jer će se objekat potpuno zatvoriti. Zatim ide i treća faza, odnosno, opremanje prostora i davanje na korištenje sportistima.

Nalazimo se u periodu donošenja nacrta Budžeta KS i Općine Ilijaš i pokušavamo da kroz prezentaciju urađenog, dogovorimo realizaciju druge faze. Ovo je vrijeme kad treba početi proces izbora izvođača za drugu fazu kroz javne nabavke.

Vrijednost druge faze je 1.200.000 KM i treba da utvrdimo realan odnos u smislu finansiranja i sufinansiranja Vlade KS i Općine Ilijaš. Treća faza je 1.700.000 KM i realizovat će se postepeno, ali cilj današnjeg sastanka je da ukažemo na vrijednost i važnost druge faze ovog značajnog projekta", kazao je načelnik Fazlić.

Ministar Kurić kazao je da je opredjeljenje Vlade KS da i u oblasti sporta ulaže i u općine koje administrativno ne pripadaju gradu Sarajevu, te je izrazio zadovoljstvo onim što je izgrađeno dosad na gradskom stadionu Ilijaš.

"Prošle godine u Ministarstvu kulture i sporta KS opredijelili smo se za poboljšanje sportske infrastrukture u ministar kuric posjeta gradskom stadionu 1udaljenim općinama. Danas smo razgovarali o načinima i modelima osiguranja sredstava za nastavak projekta izgradnje gradskog stadiona. Ministarstvo provodi značajne projekte i u Vogošći i Trnovu.

Ono što ću predložiti Vladi da osiguramo jedan dio budžetskih i jedan dio kreditnih sredstava kako bi 2020. godine završili drugu fazu projekta u Ilijašu", kazao je ministar Kurić.

Vrijednost  zahtjevnog projekta izgradnje gradskog stadiona Ilijaš iznosi više od pet miliona maraka, a njegovom realizaciojom Ilijaš bi trebao dobiti moderni sportski centar sa najsavremenijom opremom koji će biti na usluzi sportistima, klubovima i građanima.

 
Obilježavanje 26. godišnjice napada na Crnoriječku visoravan

258418741541477444444Udruženje boraca „Patriotska liga '91“ Ilijaš obilježit će u petak i subotu, 8. i 9. novembra 2019. godine, 26. godišnjicu napada na Crnoriječku visoravan.

Program obliježavanja:

Petak, 08.11.

12:00Vjerski program u džamiji Crna Rijeka poslije džuma namaza;

Subota, 09.11.

11:45 – okupljanje u haremu džamije Crna Rijeka;

12:00 – Podne namaz;

12:30 – Posjeta zatvoru „Solana“ Nišići – Jelik gdje će biti upriličen čas historije i polaganje cvijeća;

13:00 – Povratak u Crnu Rijeku, polaganje cvijeća na spomen obilježja;

13:15 – Projekcija filma 1993. godina u Domu MZ Crna Rijeka – Kamenica, obraćanje načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i gostiju.

Pokrovitelj obilježavanja godišnjice je Općina Ilijaš.

 
Otvorenje spomen česme i novoasfaltirane dionice puta u selu Homar

homar 01U selu Homar, mjesna zajednica Srednje, upriličeno je svečano otvorenje spomen česme šehidima i poginulim civilima odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. te puštanje u funkciju novoasfaltirane dionice puta Ravne – Homar.

Dužina asfaltirane dionice puta je 1.300 metara. Finansijska sredstva za asfaltiranje u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 170.443,73 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio koliko je važno građanima koji žive u najudaljenijim mjestima općine osigurati dostojne uslove stanovanja i življenja.

"Važno je napomenuti da se nalazimo u mjestu Homar koje je jedno od najudaljenijih mjesta općine Ilijaš, nekih 50 km od centra općine. Ljudi koji stanuju na granicama općine ali i entiteta, znaju da se na ovakav način brinemo o njima. Kroz projekte, želja nam je da stvorimo uslove da stanovništvo ostane na ovim područjima, da žive i da se bave poljoprivedom, stočarstvom, šumarstvom. Ključna intencija Općine Ilijaš je da dođemo u svako udaljeno mjesto i da obezbjedimo dostajno uslove kakvi trebaju biti u 21. vijeku za stanovanje. Ovdje je realizovan niz projekata. Najbitnija je asfaltirana saobraćajnica koja povezuje ovo naselje sa općinom ali i sa Sarajevom. Omogućena je putna komunikacija i za učenike, i za ljude koji rade ali i sve druge kojima je potrebna dobra putna komunikacija", rekao je Fazlić.

Idejom grupe mještana sela Homar, na čelu sa hadži Mujom Karavdićem, pokrenuta je inicijativa za izgradnju mesdžida. Nakon toga je došla ideja o gradnji hajr česme u haremu. Vođen željom da ostvati svoje dječije snove, projekat izgradnje i finansiranja na sebe je preuzeo upravo hadži Mujo, uz homar 2pomoć i finansijsku podršku komšija, sugrađana, prijatelja te Općine Ilijaš.

„Bio sam u Savjetu mjesne zajednice i imao potrebu i želju da uradim nešto za svoje selo. Pokrenuo sam ideju da se izgradi mesdžid, a u saradnji sa načelnikom Akifom Fazlićem, saradnicima i Muamerom Derviševićem, kao tadašnjim vijećnikom, da se asfaltira put. Mesdžid je posvećen mojoj majci. Kada sam došao do izgradnje harema došao sam na ideju da izgradimo i spomen česmu šehidima i civilnim žrtvama rata. Naravno pomogle su mi moje komšije i prijatelji iz Ilijaša i Breze. Danas smo presretni jer smo ostvarili naše ideje. Danas smo klanjali i prvu džumu što nam je posebna radost u ovom danu", kazao je Karavdić.

U procesu realizacije ovog projekta značajan doprinos i podršku dao je i Mahir Dević, predsjednik OO SDA Ilijaš i šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Cijenimo da je asfaltiranje puta kruna svega što se radilo na ovom području jer je naselje spojeno sa regionalnim putem Sarajevo – Tuzla. Nakon nekoliko godina aktivnosti, konačnu su građani dobili cijelu asfaltiranu dionicu puta. Veliki je mubarek i otvorenje vjerskog objekta pored kojeg se nalazi i šehidska česma koja je danas svečano i otvorena kao simbol pažnje prema našim najhrabrijim sinovima koji su dali svoje živote za domovinu", rekao je Dević.

Selo Homar je povratničko mjesto u kojem nakon rata živi oko 30 – tak stanovnika. Selo je pretrpjelo teška ratna razaranja te nije imalo izgrađenu putnu infrastrukturu. Mještani Homara su od MZ Srednje udaljeni oko 10 km.

 
Uskoro produženi boravak u OŠ Hašim Spahić

 

potpisivanje nacelnik fazlic i ministrica bogunicProstor stare sale za tjelesni odgoj u OŠ “Hašim Spahić” bit će namijenjen za potrebe produženog boravka, nakon što se uradi rekonstrukcija ovog prostora.

Ovim povodom, danas je općinski načelnik Akif Fazlić potpisao sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i obavljanju stručno tehničkog nadzora nad pomenutom salom sa ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinetom Bogunići direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

Ukupna vrijednost projekta je 200.000 KM, od čega će Ministarstvo osigurati  150.000 KM, dok će Općina izdvojiti nedostajuća sredstva za realizaciju, nakon provedene procedure javne nabavke i potpisivanja Ugovora sa odabranim ponuđačem.

“Zahvaljujući resornom ministarstvu mi ćemo od drugog polugodišta imati produženi boravak za mališane koji pohađaju Osnovnu školu "Hašim Spahić". Sve su procedure provedene i nadam se kako će roditelji i njihova djeca biti zadovoljni s ovim rješenjem”, istakao je načelnik Fazlić.

Ministrica Bogunić je poručila kako je jedan od ciljeva Vlade Kantona Sarajevo da svaka osnovna škola ima i produženi boravak.

“Ministarstvo pomaže školama, u ovom slučaju Općini, koja je od nas zatražila da se sredstva usmjere na rekonstrukciju prostora stare sale za tjelesni odgoj. Na ovaj način će boravak biti osiguran za veću grupu djece, jer na području ove općine s obzirom na broj stanovnika postoji samo jedna škola s produženim boravkom i mi na ovaj način zadovoljavamo potrebe roditelja”, potcrtala je ministrica Bogunić.

 
Posjeta grobljima branitelja povodom praznika Svi sveti

 

svi sveti groblje stupe 2U povodu katoličkog praznika Svih svetih općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš te predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina. Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira, na sinov grob je ove godine došao sam. Njegova supruga Jagoda je umrla. Uspomene su jedino što je ostalo Vladimiru i što vrijeme ne briše.

Sjećanje na najbolje sinove i heroje je tradicija Općine Ilijaš i to je segment društvenog života koji se uspješno prenosi i na mlađe generacije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da posjetom grobljima dajemo doprinos instituciji sjećanja.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović i predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš također su danas obišli katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginula borca Armije BiH Mijo Ilić, Drago Martinović i Josip Lajner i na njihove grobove položili cvijeće.

Velečasni dr. Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata i župnik župe Breza kazao je više o obilježavanju ovog datuma.
 
"Sve civilizacije i sve vjere svijeta imaju jedan dan u godini kada se sjećaju pokojnika. Kod nas je to na dan  Svih svetih  određeno na Dušni dan. Zahvaljujući onima kojih nema, mi postojimo. I mi baštinimo nešto od njih. groblje breza 1 novembarSvi su ostavili i uradili nešto u svom životu od čega mi profitiramo i nakon nas će profitirati drugi. To je dobro i važno jer se kaže da su groblja zalog naše budućnosti, odnosno kako pazimo grobove i poštujemo mrtve tako se odnosimo i prema živima. Trebamo biti zahvalni onima koji su braneći sebe i svoje obitelji dali nama kakav-takav mir i slobodu i njima dugujemo sjećanje i čuvanje od zaborava", poručio je velečasni Brkić.
 
Na obavezu sjećanja na najhrabrije sinove odbrane podsjeća i Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš.
 
"Svake godine, 1. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije", kazao Spahić.
 
Katolici 1. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.  Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1234
mod_vvisit_counterJuče2416
mod_vvisit_counterOva sedmica1234
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38084