Vijesti
Obavještenje za predstavnike društvenih centara i mjesnih zajednica

 

oBAVJESTENJE-800x445-351x185Obavještavaju se predstavnici društvenih centara i mjesnih zajednica da je ReLOaD projekat počeo sa kampanjom za prijavu ideja za website, desktop/mobilnu aplikaciju, digitalnu platformu ili neko drugo tehnološko rješenje kojim će građani pokrenuti inicijativu, prijaviti problem, podijelititi infomraciju o potrebama u zajednici ili saznati više o svemu što ih se tiče u radu lokalnih vlasti.

Prijavljene ideje trebaju da doprinesu unaprjeđenju komunikacije i saradnju između jedinica loklane samouprave i građana. Molim vas da pregledate ideju i podjelite informacije u okviru vaših mjesnih zajednica i drustvenih centara sa potencijalno zainteresovanim aplikantima, a posebno predstavnicima OCD s kojima imate uspješnu saradnju. Ovu priliku i link za prijave možete podjeliti i na vašim FB stranicama.

Link na prijavu je ovdje: http://bit.ly/LinkINPrijava, a možete podijeliti i objave sa Facebooka https://www.facebook.com/RELOADWesternBalkans/posts/2117224295049185 , Twittera: https://twitter.com/UNDPBiH/status/1169327723539570690 i Instagrama.

 
Održana radionica u prostorijama Društvenog centra u Mrakovu

radionica mrakovo 1U prostorijama Društvenog centra u Mrakovu održana je radionica na temu „Kancelarijsko poslovanje, poslovna korespodencija i efikasno vođenje poslovnih sastanaka“.

Na radionici su prisustvovali koordinatori za rad sa mjesnim zajednicama iz općina Ilijaš, Pale – Prača i gradova Zenice i Visokog, te predstavnici partnerskih mjesnih zajednica u projektu Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH.

Radionica predstavlja sastavni dio aktivnosti predviđenih projektom Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH, koji realizuje Razvojni program Ujedninjenih nacija u BiH, usmjerenih ka podršci predstavnicima mjesnih zajednica u pogledu izrade i operacionalizacije specifičnih planova za unapređenje uloge MZ u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou i pružanje osnovnih javnih usluga.

 
Počela realizacija projekta (Za)kuhajmo zajedno 3

5874458484156999999999999Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“ započela je sa realizacijom projekta (Za)kuhajmo zajedno 3.

Riječ je o projektu koji finansira Općina Ilijaš a provodi se u saradnji sa Udruženjem Budi mi drug.

Tokom projekta će biti realizovano osam radionica, od čega su četiri usmjerene na kreativno izražavanje putem aranžiranja hrane, dok su preostale četiri usmjerene na izradu lutaka, čestitki i teglica sreće, privjesaka za ključeve, izradu nakita i crtanje na platnu.

Sve proizvode koje naprave djeca zajedno sa volonterima će biti prezentirani na Bazaru. Svi građani i građanke moći će dati svoju podšku i pomoć kupovinom navedenih proizvoda. Prikupljeni novac će biti usmjeren na ispunjavanje dječije želje, da li to bio odlazak u kino, na izlet ili nešto drugo. Informacije o Bazaru će biti objavljene u skorije vrijeme.

Cilj projekta jeste pružanje podrške i pomoći djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju u kreativnom i umjetničkom izražavanju kao i senzibiliziranje javnosti za njihov umjetnički rad.

 
Ministar Garibija u posjeti Općini Ilijaš

 

54144187456124517499999999999Načelnik Općine Ilijaš jučer je održao sastanak sa Malikom Garibijom, ministrom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a i Samirom Suljagićem, direktorom J.U. Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo. Sastanku je prisustvovao i Alana Šerak, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš.

Na sastanku je dogovoreno uspostavljanje operativne koordinacije lokalnih rukovodilaca općinskih službi i ispostava kantonalnih ustanova.

Ministar je naglasio da ga raduje pozitivan stav načelnika koji je spreman učestvovati i pomoći unapređenju rada Službe socijalne zaštite Ilijaš.

 
Posjeta ministra privrede KS - Nastavak podrške razvoju privrede

received 456539408405472Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović danas su ugostili ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića i njegove saradnike.

U kabinetu su razgovarali o stepenu ralizacije projekata čija je implemntacija u toku, te o podršci projektima koji su kandidirani Ministarstvu privrede KS za 2019. godinu.

Potom su obišli lokalitete u industrijskim zonama Željezara i Luka, gdje je u toku realizacija projekata koje je resorno ministarstvo podržalo. 

Ministar Bašić je iskazao zadovoljstvo jer se vide rezultati dodijeljenih sredstava lokalnim zajednicama kako bi uredili svoje privredne zone.

"Zadovoljstvo mi je što sam se odazvao pozivu načelnika Fazlića i što sam danas u Ilijašu, u posjeti industrijskim zonama i vidim kako teku radovi.

Uskoro očekujem da program za ovu godinu u okviru kojeg ćemo podržati i razvoj industrijskih zona u općini Ilijaš bude usvojen. Okvirna cifra za cijeli kanton je oko 2.700.000,00 KM. Mislim da je ovaj iznos dostatan da se rasporedi u ovoj godini i na sve općine kantona, a onda da loklana samouprava građevinski servisira svoje industrijske 

received 936943366659263zone, koje su  u razvoju.

Ministarstvo će voditi računa o relativno ravnomjernoj raspoređenosti sredstava. Moram istaći, da ću ja kao ministar imati poseban afinitet prema općinama u tzv. rubnim dijelovima kantona. Dakle, nema više zapostavljanja općina koje su izdvojene iz centra, nego, dapače možda ćemo ih malo i favorizirati, a sve u skladu sa rezultatima rada", rekao je Bašić.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo jer je Vlade KS opredjeljena da podrži projekte koji će privući nove investitore, stvoriti nova radna mjesta i u konačnici značiti ekonomski rast.

"Vlada KS je opredjeljena da razvija projekte koji su bitni za lokalne zajednice. Dakle, prije svega mislim na podršku daljem opremanju industrijskih zona kao ključnom elementu za dalji razvoj lokalne zajednice. Općina Ilijaš je kroz projekte iskazala svoje kapacitete u smislu implementacije projekata.

U toku je realizacije značajnih projekata, od rekonstrukcije pristupnog puta za industrijsku zonu Luka i time se stvara povoljan ambijent za privlačenje novih investicija. Imamo najavljenu gradnju tri nove hale i to znači dodatno zapošljavanje. Dakle, jako je bitno da se investira u 

received 518014048955841

poslovnu infrastukturu i zbog toga je ova vrsta saradnje sa resornim ministarstvom značajna, jer Općina nema kapacitete da samostalno iz svog budžeta prati sve projekte.

Prošle godine dobili smo 200.000,00 KM i 134.000,00 KM na bazi kreditnog zaduženja KS, to je opravdano. Međutim investicije u ovu infrastukturu blizu su milion KM. Općina ima nove projekte za 2019. i 2020. godinu koje kandiduje prema Vladi KS i očekujemo podršku u realizaciji", kazao je Fazlić.

Općina Ilijaš je prije nekoliko godina bila rekoreder u kantonu po izvoznim rezultatima, rastu zaposlenosti i investiranju, a taj trend je i danas pozitivan. U prošloj godini vrijednost izvoza bila je 250 miliona KM i jedina je općina koja ima pokrivenost uvoza i izvoza sa preko 200 posto, također broj zaposlenih raste. Kako bi se ovi trendovi zadržali potrebno je novo investiranje i nešto što će investitore dovesti na područje općine Ilijaš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas860
mod_vvisit_counterJuče2215
mod_vvisit_counterOva sedmica12599
mod_vvisit_counterOvaj mjesec46091