Vijesti
Obilježen Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.
Ove godine, poštujući upute nadležnih organa vezano za pandemiju korona virusa, nije bilo masovnog okupljanja građana i upriličen je samo vjerski dio programa.

dansehida3

U jutarnjim satima delegacije Općine Ilijaš predvođene općinskim načelnikom gospodinom Akifom Fazlićem i Općine Vogošća predvođeni načelnikom Gospodinom Edinom Smajićem, te predstavnici koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš i općine Vogošća položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu.

O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, i čuvanju od zaborava naših šehida govorio je načelnik Akif Fazlić:„ Ovo je jedan od najvažnijih datum, datum koji smo ustanovili kao Dan sjećanja i jako je važno da gajimo instituciju sjećanja na naše šehide i na našu historiju. Nažalost, bošnjački narod je prošao kako povijesničari kažu 12 genocida do devedesetih godina nismo toga puno znali, nismo se sjećali tih događaja i hvala Bogu da je ustanovljen datum kao jedan od institucionalnih datuma koji će se vezati kroz njega i učiti, te na osnovu svega toga graditi naša budućnost. Uz sve ove uslove u kakavim danas obilježavamo ovaj dan zbog panedmije, okupili smo se i šaljemo jasnu poruku da ne smijemo zaboraviti naše najbolje sinove i kćeri, koji su nam omogučili da danas živimo u slobodnoj, nezavnisnoj i suverenoj državi te da gradimo svoju budućnost “ kazao je načelnik Fazlić.

sehidi6

Poslije programa na Centralnom spomen obilježju, posjećena su šehidska mezarja u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i obadva mezaristana u Brezi, zajedno sa načelnikom općine Vogošća gospodinom Edinom Smajićem te predstavnicima boračkih udruženja. U dogovoru sa mjesnim imamima, na svim mezarjima je proučen jasin, odata počast šehidima i položeno cvijeće delegacija koje su prisustvovale.

sehidi7

Istog dana, zajednička delegacija općine Ilijaš i boračkih udruženja položila je cvijeće na spomen česme u Solakovićima i Crnoj Rijeci, te posjetila mezarje u Solunu - Olovo gdje je ukopano uz ostale i 28 šehida Općine Ilijaš. Također delegacija općine i boračkih udruženja posjetila je šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima.

sehidi5

Poruka i amanet koji su nam šehidi, poginuli borci ostavili širom naše domovine jeste da budemo dostojni njihove žrtve. Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo, za slobodu, za mir, za domovinu. Oni su nam dali pravo da bošnjak nema straha ni od koga, da bošnjak ima pravo da kaže šta misli, da bošnjak bude ravnopravan sa drugima. Neka im je vječni rahmet i mir.

 
Imena 61 hrabrog šehida Trećeg bataljona zauvijek urezana u odbranu domovine
Godišnjica obilježavanja “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”, obilježit će se danas kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš sa početkom u 13.30 sati.
Ova godišnjica uvrštena je u kalendar obilježavanja značajnih datuma, a ove se godine obilježava prvi put.
Tim povodom u programu Radio Ilijaša gostovao je organizator obilježavanja Nijaz Medić koji je podsjetio na hrabrost i žrtvu sinova Ilijaša, čija su imena uklesana na spomen ploču šehidima MZ Dragoradi.
-Drugi dan Bajrama Dan je šehida, a istog dana obilježavamo ono što je Treći bataljon dao za BiH u sastavu 126. Brdske brigade Ilijaš. To su veliki doprinosi, 61 ime na spomeniku toga kraja govori o herojima koji su dali živote i govori o važnosti i vrijednosti tih jedinica, koje su odbranile jake položaje i kote. U velikim bitkama za Moševićko brdo u najodsudnijoj bici poslije pogibije komandanta Hašima Spahića, vod Ilijašana Trećeg bataljona je u oštroj borbi osvojilo kotu, ovladalo kotom i živote su izgubili četverica boraca. Ja im moram imena spomenuti jer oni to zaslužuju, tada su živote izgubili: Ibro Fazlić, Ibro Carina, Suad Durić, Fazil Memić. U drugim bitkama koje su se desile 5. novembra na Papratnoj stijeni, Mačku i širem platou planine Zvijezde poginuli su komandir tog voda Sifet Šečić, Hrustem Herić zvani Bjelkan čija su imena po hrabrosti dobro poznata pripadnicima Trećeg bataljona i Prve slavne olovske brigade u čijoj smo bili zoni odgovornosti, podsjetio je Medić.
Nakon obilaska šehidskog mezarja u Solunu,u 13:30 bit će održan vjerski program, polaganje cvijeća i odavanje počasti na kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš.
Zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa i mjera nadležnih organa, delegacije općine Ilijaš, boračkih udruženja općine Ilijaš i Organizacionog odbora će položiti cvijeće i na prigodan način odati počast šehidima i poginulim borcima – bez drugih programskih sadržaja.
 
Obilježen dan Kakanjskih dobrovoljaca Misoča 92
Prije 28 godina 23.maja 1992 godine dobrovoljci iz Kaknja došli su u ilijaško naselje Misoča, kako bi pomogli braniocima Misoče da se odbrane od žestokih napada neprijatelja. Taj dan se obilježava kao dan " Kakanjskih dobrovoljaca Misoča 92 ".
1
Zbog mjera u borbi protiv širenja pandemije Covida 19, ovaj dan je obilježen skromno bez većih okupljanja građana.
Cvijeće su na spomen obilježje braniocima Misoče u dvorištu Misočke džamije položile delegacija Općine Kakanj, predvođena načelnikom Adnanom Šljivom, delegacija Općine Ilijaš predvođena načelnikom Općine Akifom Fazlićem te delegacija savjeta MZ Misoča.
2
U ime domaćina prisutnim se obratio imam Misočke džamije ef. Mahmutović koji je učenjem Fatihe odao počast i sjećanje na šehide i poginule borce kako Misočkog tako i ratišta u cijeloj BiH koji su branili nezavisnu i suverenu državu BiH.
Općinski načelnik Akif Fazlić se zahvalio svim dobrovoljcima koji su došli pomoći braniocima Misoče, istaknuvši da je u to vrijeme Misoča bila simbol otpora moćno nauružanom i organiziranom neprijatelju, a istovremeno je predstavljala tračak nade i optimizma za sve patriote BiH da se možemo oduprijeti i odbraniti što je na kraju i učinjeno.
m3
Načelnik općine Kakanj gospodin Adnan Šljivo je istakao da je ovaj datum jedan od značajnih datuma za kakanjske borce i patriote, koji su dobrovoljno došli na jedno od najžešćih ratišta u cijeloj BiH pokazujući svoju hrabrost i ljubav prema državi BiH.
m4
 
Godišnjica obilježavanja "Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa"

Spomen Dragoradi 7

Godišnjica obilježavanja "Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa", obilježit će se u ponedeljak 25.05.2020.godine kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš sa početkom u 13.30 sati.

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa i mjera nadležnih organa, delegacije općine Ilijaš, boračkih udruženja općine Ilijaš i Organizacionog odbora će položiti cvijeće i na prigodan način odati počast šehidima i poginulim borcima - bez drugih programskih sadržaja.

 
Bajramska čestitka

Povodom Ramazanskog bajrama, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović uputili su čestitku u kojoj se kaže:

" Svim sugrađanima Islamske vjere, u ime uposlenika Općine Ilijaš, Općinskog vijeća i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

Bajram je prilika da se najljepši trenuci podijele sa porodicom, rodbinom, komšijama, prijateljima, ali isto tako neka Bajram bude prilika da se sjetimo i svih onih kojima je potrebna naša pomoć i podrška.

Provedite ovaj Bajram u zdravlju, miru, veselju i u krugu svojih porodica,rodbine i komšija.

Bajram Šerif Mubarek Olsun! "

Bajram-serif-mubarek-olsun

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas707
mod_vvisit_counterJuče1919
mod_vvisit_counterOva sedmica707
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10213