Vijesti
Promotivni film projekta LIFE

LIFE_video

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a
Promotivni video možete pogledati na klikom na ikonu ispod:

alt

 
Posjeta ministrice Sofić: Dogovorena nabavka sanitetskog vozila i završetak rekonstrukcije zgrade DZ

posjeta minstrice zdravstva 1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sasatanak ministricoma zdravstva Kantona Sarajevo Amelom Sofić.

Sastanku su također prisustvovali i generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić, pomoćnica generalnog direktora JU DZKS Dženana Tanović, šefica odjeljenja za finansijsko – ekonomske poslove u Ministarstvu zdravstva Fadila Agić, direktrica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alen Bumbulović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić.

Zaključak sastanka bio je da će se u narednom periodu kroz Budžet KS i participaciju Općine Ilijaš planirati završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila.

amra matorugaDirektorica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga ovom prilikom je kazala:

"Danas smo svjedočili dobrom i konstruktivnom sastanku. Dogovorili smo daljnju saradnju na projektima koji su u zaostatku iz 2018. godine. To je prije svega završetak centralnog objekta DZ Ilijaš, tačnije bloka B, koji podrazumijeva sanaciju mokrih čvorova i garaža za službena vozila.

Drugi problem koji je aktualizaran je nabavka sanitetskog vozila. Posjedujemo staro sanitetsko vozilo koje pokriva potrebe stanovništva na cijeloj općini Ilijaš, a znamo da je općina prostorno velika i da se ne mogu zadovoljiti potrebe sa jednim vozilom."

posjeta minstrice zdravstva nacelnik fazlicNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se ministrici Sofić i direktoru Kuliću na posjeti, te naglasio da je Općina Ilijaš spremna sudjelovati u realizaciji projekata koji su definisani kao prioritetni.

"Konkretizirali smo najbitnije stvari za koje cijenimo da su sa aspekta prioriteta trebale ući u realizaciju.

Dva ključna projekta jesu završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila. Ova dva projekta ćemo kandidirati kroz Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju tih projekata i nadamo se da će se naći u Budžetu KS. Naravno, Općina Ilijaš je amela soficuvijek spremna da participira u svemu tome", rekao je Fazlić.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić je naglasila spremnost da pomogne projekte koji bi građanima općine Ilijaš pružili bolju zdravstven zaštitu.

"Došli smo da se upoznamo sa potrebama DZ Ilijaš, sa radom ove ustanove, njenim mogućnostima i potrebama. Upoznali smo se sa situacijom na terenu kada je u pitanju kadar, oprema i prostor. Ministarstvo zdravstva je spremno da pomogne kako bi građanima bila pružena što bolja zdravstvena zaštita", kazala je Sofić.

mehmed kulicDirektor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić rekao je kako je odnos između Općine Ilijaš, JU Dom zdravlja KS i Ministarstva zdravstva KS veoma bitan i da su uspjeli pronaći tripartitni dogovor kako će realizovati zadnju fazu rekonstrukcije Doma zdravlja Ilijaš, te je dodao:

"Razgovarali smo o problemima u raznim službama DZ koje trebaju da se kadrovski dopune, o materijalima koji su nedostatni i o tehničkoj dopuni.
Nadam se da ćemo u narednom periodu upotpuniti i poboljšati zdravstvenu uslugu za osiguranike DZ Ilijaš."

Prema zadnjem popisu i izvještaju Federalnog zavoda za statistiku, Dom zdravlja Ilijaš pruža zdravstvene usluge za 19.603 stanovnika općine, mada je u praksi mnogo više registrovanih korisnika. U porodičnoj medicini je registrovano 17.884 pacijenta od koji je 16.800 osiguranih korisnika. Osim centralnog objekta, na  još šest lokaliteta  djeluju ambulante porodične medicine,  stomatologija i labaratorija.

 
Nastavak saradnje Općine Ilijaš i Ministarstva saobraćaja KS - tri nova projekta do kraja godine

sastanak steta fazlic 1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom.

Sastanku su također prisustvovali i direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo Selmir Kovač, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alen Šerak, pomoćnica načelnika u službi za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, te pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj i građenje Aziz Fazlić.

Na sastanku su definisani projekti koji će biti završeni do kraja ove godine, a finansira ih Ministarstvo saobraćaja KS.

Načelnik Fazlić je naglasio važnost rekonstrukcije i modernizacije regionalne ceste na području općine Ilijaš, ali i ostale cestovne infrastrukture.

"Nulti prioritet za Općinu Ilijaš je daljnja rekonstrukcija regionalne ceste. Trenutno se intenzivno izvode radovi na potezu u MZ Lješevo, prema granici kantona Sarajevo. Direkcija za ceste KS je značajno povećala dužinu ove dionice i ove godine trebali bi doći do kraja granice kantona.

16-09.2019 sastanak fazlic izjavaDrugi značajan projekat je dionica ceste od Starog Ilijaš do mosta u Malešićima. Dakle, nešto što smo zadnje dvije godine pripremali i najavljivali. Ono što se desilo pa je došlo do neke vrste zastoja u realizaciji projekta jeste da smo novim regulacionim planom definisali potpuno drugačije i puno bolje performanse tog poteza. Uradit će se rekonstrukcija koja podrazumijeva trotoare sa obje strane i izgradnju kanalizacije. Direkcija privodi kraju izradu glavnog projekta, Općina je uradila projekat kanalizacije i sve to ćemo inkorporirati u jedan projekat. Do kraja godine izdat će se građevinska dozvola, a potom će Direkcija početkom naredne godine raspisati  tender i radovi mogu započeti na proljeće 2020. Isti slučaj je i sa potezom Alića Han – Gnionica. Realizacijom ova dva projekta regionalna cesta će praktično biti završena, osim poteza prema granci sa općinom Breza", rekao je Fazlić.

Na sastanku su definisana tri nova projekta čija realizacija se očekuje do kraja ove godine, a oni su projekat rehabilitacije ulice Ivana Franje Jukića, projekat rehabilitacije dijela ulice Hašima Spahića i projekat rekonstrucije puta od regionalne ceste do mosta u Ljubnićima.

16-09.2019 sastanak steta izjava"Operativno smo praktično spremni da odmah krenu radovi u ulici Ivana Franje Jukića, a u narednih
20 dana pripremit ćemo sve što je potrebno da krenu radovi i na ostala dva projekta", dodao je Fazlić.

Ministarstvo saobraćaja je ove godine izdvojilo značajna sredstva za regionalnu cestu na području općine Ilijaš. Više o tome je rekao ministar Adnan Šteta.

"Puno stvari smo pokrenuli, međutim ostalo je još dosta toga da se pokrene. U ovoj godini ćemo realizovati određene projekte koje smo planirali početkom godine i ubaciti nove. Nekoliko projekata će ostati nerealizovano zbog administratvinih stvari, ali ćemo ih pripremti do kraja godine kako bi na proljeće iduće godine mogli konkretno krenuti u realizaciju.

Općina Ilijaš je jako bitna i ona raspolaže velikim dijelom cestovne infrastrukture regionalnih cesta, ali i lokalnih cesta, gdje smo mi kao ministarstvo i Dirkecija za puteve KS spremni uvijek da se uključimo zajedno sa Općinom", kazao je Šteta.

Ministar i načelnik dogovorili su ponovni sastanak i obilazak terena za 15 dana, kako bi pratili dinamiku realizacije projekata.

 
U toku asfaltiranje 350 metara puta za Karašnicu

karasnica asfaltiranje fazli sabic dizdarevicU toku je asfaltiranje još jednog dijela puta na području općine Ilijaš.

Riječ je o dionici puta za naselje Karašnica u mjenoj zajednici Ilijaš grad.

Finansijksa sredstva za asfaltiranje ove dionice u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 46.384,65 KM.

Danas je ovu lokaciju obišao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, te je bio prisutan polaganju zadnjih metara asfalta na ovoj dionici.

Dužina asfaltirane dionice puta je 350 metara.

Širina kolovozne trake u dužini od 250 metara je tri metra, a ostalih 100 metara puta širine je 3,5 metra.

Izvođač radova bila je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo "IG" Banja

 
Za industrijske zone Luke i Željezara obezbijeđeno 545.815 KM

 

industrijska zona luka ilijas 1 260118 tw630Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

U Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM su kreditna sredstva. Prema najavama iz resornog ministarstva, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500 000 KM budžetskih sredstava.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom - pristupni i priključni putevi, komunikacije unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizacija.

U općini Ilijaš za sve projekte obezbijedit će se iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone “Željezara” Ilijaš, rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone “Luke”, rješavanje imovinsko - pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas909
mod_vvisit_counterJuče2215
mod_vvisit_counterOva sedmica12648
mod_vvisit_counterOvaj mjesec46140