Vijesti
Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

 

8 MART 2020Općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju čestitku povodom Međunarodnog dana žena u kojoj se navodi:

“Svim sugrađankama u ime općinskog organa uprave, predstavničkog tijela i u svoje lično ime, čestitamo 8. mart – Međunarodni dan žena.

Sigurni smo da ćete u predstojećem vremenu, kao naše majke, sestre, supruge, vijećnice i dalje biti aktivne sudionice zajedničkog puta ka boljem i ljepšem Ilijašu.

Zato, neka vam ovaj praznik bude snažan poticaj za uključenje u sve sfere društvenog života, kako bi sadašnjim, baš kao i budućim generacijama u općini Ilijaš obezbijedili bolje uslove života i rada."

 
Tradicionalni prijem povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Općine Ilijaš

 

4785648596546Tradicionalni prijem povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena upriličili su danas načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Druženje 25 ilijaških uspješnih žena iz raznih oblasti javnog i društvenog života općine održano je u ugodnoj atmosferi Biznis centra Ilijaš.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović istaknula je da je cilj ovog prijema naglasiti veliki doprinos koji žene daju u svim segmetnima društva, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou a u cilju povećanja  prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama.

– Žene se  nalaze na najvišim političkim i menadžerskim funkcijama, ali nam i dalje ostaje borba kako bi se osiguralo da se čuje glas žena.   Cilj našeg današnjeg druženja jeste da predstavimo 25  žena, jakih žena, koje su, svaka na svom području uspješne i bore se za svoja ali i uvjerenja mnogobrojnih žena u našem društvu.  Važno je da se žene u nažoj loklanoj zajednici povezuju radi razmjene iskustava, uspostavljanja dijaloga a sve u cilju jačanja pozicije žena u društvu. Posebno želim istaknuti ulogu žene kao majke i zdrave porodice kao najvažnije i osnovne ćelije društva, kazala je Omerović.

Direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić kaže da Međunarodni dan žena nije dan u godini kada se ženama poklanja cvijeće nego ukazuje na (ne)ravnopravnost žena u društvu.

– To je dan kada ukazujemo na potrebu jednakosti u svakom smislu, iste pozicije, plaćenosti i istih tretmana kao i njihovih muških kolega. U stvarnom svijetu to nije tako, ipak ličnim trudom i radom svaka žena uspijeva da se istakne, valorizira svoj položaj i dođe na poziciju koju zaslužuje, kazala je Zukić naglasivši da je ovaj prijem lijep gest koji slavi uspjeh žena te da se nada da će skup ubuduće biti veći sa mnogom većom zastupljenošću žena iz realnog sektora, koje se češće susreću sa nejednakošću.

Načelnik Fazlić kaže da je ovaj prijem dokaz otvorenosti Općine Ilijaš i dokaz koliko žene doprinose pozitivnom imidžu lokalne zajednice, te da raduje da su žene sve uključenije u sve društvene tokove.

– Ilijaš pokazuje da kroz uključenost svih gradimo naš napredak i ovaj skup to dokazuje. Zadovoljstvo je raditi u takvom ambijentu, naše saradnice su žene, majke, uspješne u svom poslu, i u politici i u drugim sektorima treba biti više žena jer onda imamo i puno odličnih rezultata, kazao je Fazlić čestitavši svim ženama Osmi mart i poželjevši svima uspjeh, sreću i zdravlje. 

Učesnice su iskoristile priliku da se zahvale na organizaciji ovog prijema, razmjenu mišljenja i iskustava vezanim za poslovni angažman, te za korisno i ugodno druženje.

 
Održano općinsko takmičenje iz matematike

145615485647856548U prostorijama JU OŠ "Hašim Spahić" održano je općinsko takmičenje iz matematike za učenike VII, VIII i IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš.

U kategoriji sedmih razreda učenik OŠ "Podlugovi" Ahmed Krdžić je osvojio prvo mjesto, Amel Kadrć učenik OŠ "Hašim Spahić" drugo i Amer Šišić iz OŠ "Stari Ilijaš" treće mjesto.

Učenica osmog razreda OŠ "Stari Ilijaš" Ines Jozić zauzela je prvo mjesto, Jasmin Sinan iz OŠ "Stari Ilijaš" drugo, a treće mjesto osvojila je Ajla Gljiva iz OŠ "Srednje".

Kada su u pitanju učenici devetih razreda najuspješniji je bio učenik OŠ "Podlugovi" Benjamin Mahmutović, drugo mjesto osvojila je Amila Demirović učenica OŠ "Hašim Spahić", a treće mjesto Ilhana Smjaić iz OŠ "Đulistan".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

Takmičenja se održavaju u svim općinama KS u isto vrijeme, a zadatke za takmičenje pripremaju savjetnici Prosvjetno – pedagoškog zavoda.

 
Općina Ilijaš podržala rad Memorijalnog centra u Potočarima sa 20.000 KM

 

potocari  1Općina Ilijaš podržala je iz svog budžeta sa 20.000 KM rad Memorijalnog centra u Potočarima s ciljem osiguranja održivosti, razvoja i kontinuiteta institucije posvećene kulturi pamćenja i učenja o genocidu.

"Nažalost institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za funkcionisanje i finansiranje Memorijalnog centra u Potočarima zbog blokada zvaničnika iz Republike Srpske dovode u pitanje programski razvoj centra koji je prije svega vezan za kulturološke, muzejske i druge sadržaje.

Ove godine navršava se 25 godina od tragičnih dešavanja u Srebrenici, te je jako bitno ovu godišnjicu genocida obilježiti na najdostojanstveniji način kako u Potočarima tako i diljem cijelog svijeta. Zbog toga smo ovu podršku stavili u vrh prioriteta naše općine kao način da doprinesemo ukupnoj društvenoj akciji", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Memorijalni centar izgrađen je na inicijativu članova porodica žrtava genocida u Srebrenici, prije svega majki, koje su istrajale u svojoj ideji da svoje najmilije vrate na mjesto gdje su posljednji put viđeni živi.

Nakon faze u kojoj je bio posvećen, pronalasku, identifikaciji i pokopavanju žrtava genocida u novoj fazi „stadija sjećanja“ posvetiće se prikupljanju, konzerviranju, čuvanju predmeta, video zapisa, izjava preživjelih i drugih dokaza koji su temelj jednog jedinstvenog narativa o genocidu u Srebrenici, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Krajem prošle godine Općina Ilijaš je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine potpisala Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu Memorijalnog centra.

Potpisivanje Memoranduma predstavlja temelj šire društvene akcije, obaveze i brige za osiguranje održivosti, razvoja i kontinuiteta Memorijalnog centra.

 
Općina Ilijaš četvrta najotvorenija lokalna samouprava u BiH

otovorenost jedinica lokalne samouprave hadzibajric fazlicOpćina Ilijaš u analizi otvorenosti lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, zauzela je četvrto mjesto sa 57,93% zadovoljenih indikatora.

Monitoring je proveden u ukupno 145 općina u BiH, te Gradu Sarajevo, Gradu Istočno Sarajevo i Distriktu Brčko.

Na današnjoj press konferenciji Udruženja „Zašto ne“ predstavljeni su rezultati istraživanja, a općinskom načelniku Akif Fazliću uručen je certifikat za promociju principa otvorenosti u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Analiza je obuhvatala četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost, a cijenili su se budžetska transparentnost, javne nabavke, javne rasprave, pristup informacijama, izvještavanje o Općinskom/Gradskom vijeću i drugo.

Monitoring je četvrtu godinu zaredom provelo UG „Zašto ne“, a kako je istakla Selma Ašćerić iz ovog udruženja, lokalne vlasti u BiH u 2019. godini ukupno su zadovoljile svega 34% postavljenih indikatora.

„Općina Stari Grad imala je rezultat koji je zaista dobar 67%, Grad Tuzla zadovoljio je 60% indikatora, Grad Bijeljina 59%, Općina Ilijaš 58%, te Općina Tešanj sa rezultatom od 58%. Ove općine i gradovi su imali najbolji rezultat kad je u pitanju mjerenje za 2019. godinu,“ izjavila je Ašćerić.

Rezultati monitoringa predstavljeni su i kroz prateću brošuru iz koje je vidljiv poredak svih 145 jedinica lokalne samouprave i pomenutih gradova i distrikta.

Govoreći o općinama u KS, Općina Stari Grad zauzima prvo mjesto, odmah iza nje je Općine Ilijaš, na sedmom mjestu je Općina Novo Sarajevo, potom na 22. mjestu Općina Centar, na 29. mjestu Općina Trnovo, na 46. mjestu Općina Ilidža, na 56. mjestu Općina Vogošća, na 68. mjestu Općina Novi Grad i na 70. mjestu Općina Hadžići.

certifikat otvorenost jls

Ašćerić je istakla i da je monitoring pokazao hronične nedostatake određenih podataka kao što su: neadekvatno provođenja Zakona o slobodi pristupa informacijama, planiranje i trošenje budžetskih sredstava, odnosno objavljivanje odluka koje se tiču utroška budžetskih sredstava, neažuriranje web stranica općina i gradova i drugo.

Cilj projekta je postići proaktivnu transparentnost, način rada u kojem institucija u roku od sedam dana objavljuje planove, programe, dokumente koje je napravila, te da se omogući lakši pristup informacija za javnost a bez pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, istaknuto je na press konferenciji.

Nažalost još uvijek postoje slučajevi općina i gradova koje nemaju web stranicu ili su stranice neadekvatno i nepravovremeno ažurirane, a lokalne zajednice u većini slučajeva nemaju ni mjesečne biltene o svom radu i aktuelnim dešavanjima u tim lokalnim zajednicama.

Nešto manje od polovine institucija, njih 48% obuhvaćenih istraživanjem u 2019. godini nije provelo nikakav vid javnih konsultacija kada su u pitanju nacrtu budžeta za tu godinu, a dokument Budžet za građane ima svega 18 jedinica lokalne samouprave u BiH.

U Općini Ilijaš je monitoring proveden krajem prošle godine kada je ispunjen upitnik dostavljen iz Udruženja „Zašto ne“ u kojem je potvrdno odgovoreno na većinu postavljenih pitanja. Osim toga, bilo je potrebno dostaviti linkove za dokumente i informacije za koje se tvrdilo da su javni i nalaze se na općinskoj web stranici. Među njima su bili i likovi koji vode na objave bužeta, javnih rasprava, javnih poziva i konkursa nevladinim organizacijama i dr.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Javni poziv za prikupljanje prijava za davanjena koristenje poljoprivrednog zemljišta
 

 
 
Dopune i pojašnjenje Javnog poziva
za sačinjavanje preliminarne liste poljoprivrednih proizvođača koji će obavljati proljetnu sjetvu na području općine Ilijaš
 

 
 
JAVNI POZIV
za saćinjavanje preliminarne liste poljoprivrednih proizvođača koji će obavljati proljetnu sjetvu na području općine Ilijaš
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2450
mod_vvisit_counterJuče2410
mod_vvisit_counterOva sedmica7266
mod_vvisit_counterOvaj mjesec15504