Vijesti
JAVNI POZIV POSLOVNIM BANKAMA ZA PLASMAN KREDITNE LINIJE

Javni-pozivOpćina Ilijaš je u ovogodišnjem budžetu osigurala 100 hiljada konvertibilnih maraka za regresiranje ukupne fiksne kamatne stope za podršku privrednim subjektima radi održavanja postojećeg nivoa privrednih aktivnosti, zaposlenosti i novih investicija.

S tim u vezi, Općina Ilijaš objavljuje Javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz regresiranje ukupne kamatne stope prema privrednim subjektima na području općine Ilijaš. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objave.

Prispjele ponude biti će vrednovane putem Komisije za odabir banke, a u skladu sa metodologijom i kriterijima utvrđenim Pravilnikom u uslovima, kriterijima i načinu provedbe Odluke o podsticaju privrednim subjektima na području općine Ilijaš kroz regresiranje ukupne kamatne stope.

Ponude je potrebno je dostaviti u zatvorenoj koverti poštom ili direktno na protokol Općine Ilijaš, ulica 126. Ilijaške brigade br.6 sa naznakom „Prijava na Javni poziv prema bankama - NE OTVARAJ“.Sve dodatne informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti putem telefona na broj: 033/ 580-666 Služba za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš.

 
Početak radova na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu

recikzažno dovrište 2020Radovi na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu obuhvatit će izgradnju manipulativnih površina, kolske vage, portirnice, nadstrešnica, elektroinstalacija, sistema navodnjavanja, protuprovale te instaliranje videonadzora u vrijednosti od 249.718,28 KM. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 200.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva.

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP "Rad", te će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što će u narednomreciklažno dvorište 2020.1 periodu biti zaokružen sistem dvolinijskog sistema odvoza otpada i što će taj otpad završiti u reciklažnom dvorištu. "Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta za područje općine Ilijaš smo započeli prije nekoliko godina i on predstavlja zaokružen sistem kada je u pitanju dvolinijski odvoz otpada. Ukupna vrijenost projekta je preko 700.000,00 KM i biće pozicionirano je na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP "Rad". Želimo da što prije dođemo u fazu da možemo predati izgrađeno reciklažno dvorište na upravljanje KJKP "Rad". Realizacija projekta značajno će doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije i dobit ćemo reciklažni otpad koji će imati ekonomsku realizaciju", istakao je Fazlić.

Izvođač radova je firma "Vizija" d.o.o. Visoko, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

 
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš

dan nestalih 2020.1Svakog devetog dana u mjesecu juni, porodice nestalih iz općine Ilijaš, porodice šehida i poginulih boraca, te brojni građani šalju poruku „Govorite, šutnja je bol duše“. Tradicionalno, 9. juni obilježava se kao Dan nestalih osoba općine Ilijaš. Obilježavanje ovog važnog datuma upriličeno je i danas, na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih.

Pitanje „Gdje je“ je pitanje bez odgovora za Zekiju Avdibegović, predsjednicu Udruženja nestalih, koja na svojim plećima nosi pogled komšije koji joj odvodi dijete u bezdan, drhtaj srca i uma na svaku zvonjavu telefona, tužioce, svjedoke, osuđene i neosuđene krivce, svojom šutnjom pozvala je prisutne da se pridruže u njenoj borbi. Majka koja dvadeset osam godina nosi breme najstrašnije sudbine koja je ikad mogla zadesiti jednu majku.

„Naš je moto „GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE“ i pitanje „Gdje su“? Punih 28 godina mi nemamo informacije. I koje smo dobijali, bile su lažne. Naše bivše komšije Srbi se služe lažima. Neće da nam otkriju gdje su naši najmiliji. To je van ljudske pameti. Ne mogu da shvatim ljude koji to znaju, kako spavaju i žive s tim tajnama. Čitava Republika Srpska je pokrivena grobnicama. I ovdje su isto radili. Trudimo se da otkrijemo ono što želimo. Jedina nam je želja da naši najmiliji nađu svoj smiraj i da doživimo da odemo na mezar i proučimo im Fatihu. Ovim obilježavanjima želimo probuditi svijest kod onih koji znaju gdje su naši najmiliji. U našem Udruženju nema još mnogo majki koje čekaju da saznaju informaciju o svojoj djeci. Otišle su na bolji svijet a nisu saznale gdje su njihova djeca, muževi, braća. Moj sin je imao 17 i pol godina, odveli su ih od kuće i od tada im se gubi svaki trag. Bili su u osnovnoj školi mjesec dana. Svaki dan sam dolazila i donosila im hranu. Jedne noći, u gluho doba su ih odveli, njega, oca i još pet komšija. Još nikad nismo saznali za njihovu sudbinu”, kazala je Zekija.dan nestalih načelnik

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ovakvim obilježavanjima moramo upućivati pitanje „Gdje su“ svim nadlaženim koji jesu zaduženi za puno veću i aktivniju borbu da se ide u procese pronalaženja onih koje vodimo kao nestale.

„Nažalost, još uvijek 46 ilijašana nismo pronašli, još uvijek 46 porodica nema svoj smiraj jer ne znaju šta je s njihovim najbližim. Jedan zločin je napravljen 92. godine. Ja kažem da se i danas dešava zločin jer oni koji znaju informacije, neće da ih kažu. Ako nakon 24 godine poslije rata nisu propitali svoju savjest i ako nisu na civilizacijski način sagledali sve ono što je bilo, ako imamo priliku da neke stvari popravimo i pomognemo ljudima, onda dođemo do razočarenja. Apeliram na one, a sigurno su još živi, tu su i blizu su, da daju informacije zbog onih koji traže informaciju a i zbog njih samih“, poručio je načelnik Fazlić.

dan nestalih 2020.2Prošlo je više od dvije decenije od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko 7000 nestalih osoba. U našem gradu se još 46 osoba vode kao nestale, a 30 sugrađana iz Bioče, Luke i Kadarića je pronađeno u grobnici na brdu Žerovanj koju su danas posjetili predstavnici Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i ostali sugrađani.

I nakon 28 godina, nemamo tačku na 46 životnih priča… „GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE“.

 
Općina Ilijaš podijelila 700 paketa socijalno ugroženim porodicama

podjela paketa mrakovoOpćina Ilijaš obezbjedila je 700 prehrambreno-higijenskih paketa za socijalno ugrožene porodice i dobrovoljne davaoce krvi sa područja općine. Navedene aktivnosti provode se u okviru programa mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanim pandemijom COVID-19 i obuhvatile su 320 porodica.

Distribucija paketa vršila se u periodu od 01-08. juna 2020. godine putem općinskog štaba civilne zaštite, nadležne službe i mjesnih zajednica a korisnici pomoći su porodice koje su smještene u zgradu kolektivnog stanovanja Minisarstva za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica; romske i porodice slabog imovinskog stanja koje su predložile mjesne zajednice te dobrovljni davaoci krvi.

Štab civilne zaštite na čelu sa komandantom načelnikom Akifom Fazlićem obezbijedio je ovu skromnu pomoć sa željom da navedene kategorije što lakše prebrode ovo krizno vrijeme, a u skladu sa mogućnostima, te daljim razvojem ove krizne situacije i u narednom periodu Općina će nastojati pomagati onima kojima je to najpotrebnije.

 
Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina u Solakovićima

U petak 12. juna 2020. godine sa početkom u 10:00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina na Spomen obilježju u Solakovićima.

Ovom prilikom bit će obilježena 28. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića.

Pozivaju se sve patriote da svojim prisustvom, uz poštivanje svih mjera zaštite u epidemiološkoj situaciji, doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog događaja i njegovanju kulture sjećanja.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas699
mod_vvisit_counterJuče1919
mod_vvisit_counterOva sedmica699
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10205