Vijesti
Završeno izlaganje na javni uvid za K.o. Gajevi, K.o. Homar i K.o. Kamenica

 

katastar uposleniciU službenoj posjeti Općini Ilijaš boravili su Federalni inspektori iz oblasti katastra nekretnina Zijad Džananović i Muris Ajanović.

Razlog posjete bio je pregled elaborata izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid za K.o. Gajevi, K.o. Homar i K.o. Kamenica. Pregled elaborata izlaganja obavljen je u službenim prostorijama Općine Ilijaš.

Elaborati izlaganja za sve tri katastarske općine odobreni su i za iste se u periodu do sredine narednog mjeseca očekuje izdavanje Rješenja o proglašenju novog premjera. Rješenje o proglašenju novog premjera donosi nadležna Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Ovim je u potpunosti okončan postupak izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja za navedene katastarske općine.

Po proglašenju novog premjera, a kroz projekat Registracije nekretnina, pristupit će se postupku preuzimanja podataka novog premjera u Zemljišnu knjigu i uspostavi Zemljišne knjige po novom premjeru za K.o. Gajevi, K.o. Homar i K.o. Kamenica, a sve u skladu sa Zakonom o zemljišnim KATASTAR SASTANAK knjigama Federacije Bosne i Hercegovine.

Digitalno okruženje i uspostava novog premjera za kompletnu teritoriju općine Ilijaš jedan je od prioritetnih zadataka kojima je Općina Ilijaš posvećena i čemu teži što se vidi iz Operativnog plana općinskog načelnika, a što će se posebno vidjeti kroz nastavak poslova na izlaganju podataka na javni uvid i za preostale katastarske općine.

Kao znak podrške i zahvalnosti na uspješno realizovanom poslu općinski načelnik je danas u svom kabinetu organizovao prijem za uposlenike Odsjeka za katastar.

 
Radni sastanak načelnika i Savjeta MZ Kamenica

 

12111111111111111111111Općinski načelnik Akif Fazlić i njegovi saradnici iz službe za privredu i finasije, službe za saobraćaj i građenje, te odsjeka za geodetske poslove i katastar održali su radni sastanak sa predsjednikom i članovima Savjeta MZ Kamenica, te sa predstavnicima JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš.

Na sastanku su aktualizarna pitanja na području mjesne zajednica Kamenica i to kanalizaciona mreža, vodosabdijevanje stanovništva i sanacija vozahvata Jazići, budžetski prijedlozi za 2020. godinu, te katastarska pitanja za određene parcele.

 
Općina Ilijaš osigurala informatičku opremu za urede četiri MZ

 

21695419752416455555555555555555Predsjednici Savjeta mjesnih zajednica Kamenica, Misoča, Gajevi i Malešići preuzeli su informatičku opremu sa kojom će uredi mjesnih zajednica biti opremljeni.

Protekle sedmice Općina Ilijaš je opremila ureda šest mjesnih zajednica sa kancelarijskim namještajem.

U šest ureda MZ i to Podlugovi, Ilijaš grad, Malešići, Misoča, Kamenica i Gajevi isporučen je set kancelarijskog namješraja koji čini radni sto, ormar za arhivu i stolica.

U narednom periodu planirano je opremanje ureda klupama i stolicama za zborove građana.

 
Općina Ilijaš i 14 mjesnih zajednica potpisali Protokol o saradnji

received 2614041768660501U velikoj sali Općine danas je upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji između Općine Ilijaš i 14 mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Potpisivanju su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić, predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović, te predsjednici 14 Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Ovim Protokolom se definišu oblasti i načini međusobne saradnje i komunikacije između Općine i Savjeta MZ, a sve u cilju stalnog unapređivanja i razvoja lokalne samouprave i jačanja uloge mjesnih zajednica u donošenju odluka na lokalnom nivou.   
Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac - Jozić je istakla važnost Protokola i ono što on definiše. 

„U posljednje vrijeme svjedočimo značajnijem aktivizmu Savjeta MZ ali i građana općine Ilijaš koji svoje interese artikulišu prema novoizabranim Savjetima MZ. Danas potpisujemo protokol između Savjeta MZ i Općine Ilijaš kojim su jasno definisana i prava i obaveze  received 1794002890743176Općine Ilijaš prema mjesnim zajednicama i obratno. Većinu aktivnosti iz Protokola je do sada smo realizovali i aktivno provodili, ali Protokol je ipak obavezujući. Prvi put, pored Statuta Općine Ilijaš imamo i zvanično stavljeno na papir šta to Općina Ilijaš kao organ uprave treba da obezbijedi za rad mjesnih zajednica, a šta to treba Savjeti da ispune prema Općini Ilijaš. 

Protokol značajno doprinosi ulogi jačanja mjesne zajednice i vraća povjerenje građana u institut mjesene zajednice kao prvi stepen mjene samuoprave u lokalnoj zajednici. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u koji je inicirao ove aktivnosti, želeći da ovaj protokol potpišešet partnerskih mjesnih zajednice u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica“. Općinski načelnik je ocijenio da je ovo zaista kvalitetan dokument i da treba da ga potpišu Savjeti svih 14 mjesnih zajednica. Ovo je jedna novina u radu a i nama otvara nove perspektive u radu sa Savjetima mjesnih zajednica", kazala je Zagorac - Jozić. 

Predsedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović je iskazala zadovoljstvo što se rukovodstvo Savjeta MZ odaziva na sve aktivnosti koje Općina, nadležna služba ili UNDP provodi i dodala:

"Nastavlja se jedan pozitivan i afirmativan trend između Općine i Savjeta MZ. Želim iskoristiti priliku i čestitati nadležnoj službi i u UNDP-u koji su vrijedno radili i zaista očekujem da će se pored partnerskih received 518547458958872mjesnih zajednica i ostale mjesne zajdnice uključiti i učestvovati u projektima UNDP-a, a Općinsko vijeće je uvijek tu da vas podrži."

Općinski načelnik je iskoristio priku da predsjednike Savjeta podsjeti kako je u narednom periodu planirana javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi. 

"Koristim priliku da vas pozovem da vi kao ključni akteri u mjesnim zajednicama pozovete Savjete i ostale građane kako bi se uključili u javnu raspravu, jer je to najkvalitetniji način komunikacije kada je u pitanju kreiranje jednog izuzetno bitnog zakona", rekao je Fazlić. 

Kenan Hasić, predsjednik MZ Ilijaš Grad je kazao: "Zahvaljujem se Općini Ilijaš koja nam je omogućila potpisivanje ovog značajnog Protokola. Smatram da će nam olakšati rad kako predsjednicima, tako i članovima Savjeta. Ovo je veliki dan za Općinu Ilijaš i Savjete mjesnih zajednica."

Kreiranje Protokola je inicirano kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

 
Napreduju radovi na uređenju korita rjeke Bosne u Ilijašu

 

541985615644856156741111111111111111Proteklog mjeseca počeli su radovi na realizaciji projekta uređenja korita rijeke Bosne u Ilijašu, na dionici od  restorana Diana do ušća rijeke Gnionice u rijeku Bosnu.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica u službi za privredu i finansije Merima Osmanović, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnici izvođača i nadzora obišli su danas lokalitet na kojime se izvode radovi.

Radovi su nastavak projekta koji koji započeo prošle godine.

S obzirom na veliku vrijednost projekta u ovoj godini planirano je uređenje dionice na lijevoj obali u dužini 190 metara, što podrazumijeva pet profila – od P8 do P12.

Na desnoj obali planirano je uređenje 90 metara, odnosno tri profila – od P7 do P9. Ukupna dužina uređene obale iznosit će 270 metara.

"Riječ je o značajnom projektu koji pozitivno utiče na imidž općine Ilijaš. Realizacijom projekta uređujemo vodotok, štitimo 4189478954265874222222222222222222222222poljoprivredno zemljište, ali i regionalnu cesta, kreiramo rekreativnu zonu sa šetnicama, te rijeku Bosnu otvaramo za građane.

U nekadašnjem ambijentu rijeka je praktično bila nepristupačna građanima. Kroz ovaj projekat i otvaranje šetnica omogućit ćemo javni pristup rijeci Bosni i korištenje u rekreativne svrhe.

Općina Ilijaš ima plan da za 2020. godinu kandidira projekat nastavka radova na potezu od mosta za Kadariće do ušća rijeke Gnionice, te izradu projekta regulacije rijeke Bosne u MZ Malešići", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Vrijednost radova koji se trenutno izvode je cca. 400.000,00 KM, a investitor je Agencija za vodno područje rijeke Save, u čijoj su nadležnosti vodotoci prve kategorije.

"Cilj ovog projekta je zaštita od štetnog djelovanja velikih voda rijeke Bosne na području urbanog dijela Ilijaša. Ranije je urađena zaštita u naselju Kadarići i Ljubnići. Također se planiraju radovi u naselju Mačešići.

Što se tiče nastavka radova u idućoj godini Agencije će podržati sve 2584784652541333333333333333333333333333što Općina Ilijaš bude kandidovala", kazao je Mirza Bezdrob iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Izvođač radova je firma "Termo beton" d.o.o. iz Breze, a rok za izvođenje radova je 120 dana dana. Nadzor vrši firma "Higracon" d.o.o.

"Posao nadzora je da štiti projekat i ugovor kako bi se svi parametri ispoštovali. Na ovom projektu ide sve po planu. Izvođač je izuzetno odgovoran, a kvalitet radova je vrhunski. Za svaki kamen koji postave rade se atesti, sve se to kasnije priloži kroz dokumentaciju. Tako da kvalitet ne manjka i nema grašaka", rekao je Ismail Meholjić iz firme "Higracon" d.o.o.

O dinamici radova i rokovima rekao je više direktor firme "Termo beton" d.o.o. Ahmed Turbo.

"Prvi upis u dnevnik radova bio je 26. august, a danas je 25. septembar. Mjesec dana radimo, a završili smo približno 70 posto posla. Koristimo dosta povoljne hidrološke prilike. Prvi put nas je prekisnoć poremtila kiša tako da jučer i danas nismo mogli dovoziti 6598465489444444444444444444444444444444materijal, jer čekamo da se teren prosuši. Rok je 120 radnih dana, ali mi planiramo najmanje mjesec dana ranije završiti."

Radi se o kompleksnom projektu čijom će se realizacijom postići brojni benefiti za općinu Ilijaš. Zaštit će se stambeni objekti, regionalna cesta Ilijaš – Visoko, te poljoprivredno zemljište. Također će se omogućit izgradnja šetnice duž korita rijeke Bosne, te izgradnja drugih sadržaja koji će definisati RP Banovac čija je izrada u toku.

Prošle godine realizovana je prva faza uređenja dionice u dužini 123 metra. Nakon cjelokupne realizacije ovog projekta dužina uređenog korita iznosit će 500 metara.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas858
mod_vvisit_counterJuče2215
mod_vvisit_counterOva sedmica12597
mod_vvisit_counterOvaj mjesec46089