Vijesti
Odobreno 5.000,00 KM za Planinarski dom "Krivajevići"

novipdbijambareOpćinski načelnik g. Akif Fazlić, donio je Odluku o odobravanju finansijskih sredstava u iznosu od 5.000,00 KM za finansiranje opremanja objekta Planinarskog doma "Krivajevići".
Sredstva će se namjenski koristiti za dalje opremanje i uređenje objekta Planinarskog doma "Krivajevići", što podrazumijeva uređenje prizemlja objekta, priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, opremanje jedne učionice te uređenje vanjskih sadržaja objekta, parkinga, nadstrešnice i pratećih sadržaja neophodnih za jedan ovakav objekat.
Sredstva su osigurana u Budžetu Općine Ilijaš za 2014. godinu.
Finansiranjem ovakvih aktivnosti Općina Ilijaš želi dati poticaj razvoju turizma, planinskom turizmu, što je od izuzetnog značaja kako za Općinu Ilijaš tako i za Kanton Sarajevo.

 
Održan drugi set predavanja na temu "Stećci - zone rasprostiranja"

koposiciU subotu 13.09.2014. godne, prof. dr. Dubravko Lovrenović je na lokalitetu Kopošići kod Ilijaša, gdje se nalazi poznata nekropola Velikog kneza bosanskog Batića  održao  drugi set predavanja na temu Stećci – zone rasprostiranja.
I pored otežanih uvjeta, pristupa lokalitetu, Tribini je prisustvalo preko 50 članova Udruženja i grupa građana koji su nositelji inicijative da se ova nekrolopa uvrsti među one koje su kandidirane za UNESCO-vu listu svjetske baštine.  Skupu je prisustvovala i grupa turista – ljubitelja prirode i povijesnih tradicija  iz Dubrovnika.
Profesor Lovrenović je govorio o interkonfesionalnosti stećaka, o ukrasnim motivima, estetskim vrijednostima, simbolizmu i umjetnosti stećaka. Posebnu pažnju posvetio je epitafima – natpisima na ovim nadgrobnim spomenicima osvrčući se na epitaf  ispisan na stećku kneza Batića gde se navodi da je on  “milostju Božiom i slavnoga gospodina kralja Tvrtka KNEZ BOSANSKI” – što je bila vrlo visoka titula u Bosanskom kraljevstvu.- Govoreći o vrijednostima nekrople u Kopošićma Lovrenović je istakao da je svojevremeno jedan od kompetentnih stručnjaka za ocjenu likovnih vrijednosti – za ovu nekropolu rekao da je to “naš najljepši spomenik srenjeg vijeka” i da bi njenom  uređenju trebalo posvetiti više pažnje. Ocjenjujući i sam da se radi o nekropoli s posebnim kvalitetima obrade i primjenjenosti ornamenata, profesor je ukazao na neophodnost restauratorskog zahvata koji bi bio usmjeren na isticanje i očuvanje tih zaista  visokih vrijednosti ovog spomenika.-
Učesnici skupa posjetili su i lokaciju starobosanskog grada Dubrovnika i obišli ostatke njegovih porušenih kula. Lokalni entuzijasti su  prezentirali nove nalaze koji se odnose na podgrađe ovog grada koje se spominje  i u opširnom popisu bosanskog Sandžaka 1468/9 I 1604.g kao VAROŠ DUBROVNIK. Gosti iz Grada sv. Vlaha  nisu krili iznenađenje i oduševljenje činenicom da se u srcu Bosne nalaze ostaci grada kojeg su u vrijeme Kulina Bana sagradili nihovi sugrđani. Ali, nisu krili iznenađenje i razočarenje saznavši da postoje inicijative da se reaktivira kamenlom koji je već znatno narušio plato na kome je Varoš, i sigurno već uništio  znatan fond arheološki vrijednih ostataka ovog srednjovekovnog građevinskog kompleksa.-   
Po završetku radnog dijela, pristupilo se druženju i međusobnom upoznavanju. Predstavnici udruga su jedni drugima  prezentirali svoje  programske  ciljeve te se došlo do konstatacija da postoje vrlo dobre predispozicije za  saradnju domaćih udruga sa dubrovačkim ljubiteljima prirode i tradicija.
 Ljubazni mještani, počastili su goste domaćom bosanskom kavom a njihov predvodnik  g. Lukša Kraljević – ugledni turistički radnik iz Dubrovnika darivao je ovaj njihov gest –  novčanim prilogum “neka to budu prvi novci zaradjeni od turizma” – rekao je, ubjeđujući domaćice da dar prihvate.-  


 

 
Isplata invalidnina za RVI i nosioce ratnih priznanja

novciFederalno ministarstvo  finansija je osiguralo sredstva za isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, porodice  poginulih branitelja te nosioce ratnih priznanja za avgust  2014. godine, u ukupnom iznosu od 24.537.876,02 KM.

Također će biti isplaćene i zaostale invalidnine za općine Grude, Posušje, Ljubuški i Široki brijeg u iznosu od 1.286.413,40.

Izvor : tvsa.ba

 
Potpisani ugovori sa dobavljačima za unaprijeđenje odlaganja otpada

otocifazlicDanas je 11 općina iz okolice Sarajeva potpisalo ugovore s dobavljačima razne opreme za zbrinjavanje otpada u sklopu Općinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom u BiH kojeg financira Švedska Vlada. Vrijednost opreme je 952,000 Eura sve u cilju poboljšanja zbrinjavanja otpada u njihovim općinama.

Potpisivanjem ovih ugovora općina Ilijaš će za projekat “Zeleni otoci” dobiti 100 kontejnera 1,1 m3 i to : 40 za miješani otpad, a 60 za selektivni otpad i nabavku jednog specijaliziranog vozila za prijevoz selektivnog otpada.

 
Potpisani važni sporazumi o sanaciji i rekonstrukciji puteva

homarU organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo danas su potpisana četiri sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji lokalnih puteva na području općina Trnovo, Ilijaš, Hadžići i Vogošća, te dva ugovora s firmama izvođačima radova.

Sporazume su potpisali vršilac dužnosti premijera KS-a Muhamed Kozadra, ministar privrede KS-a Emir Hrenovica i direktor Direkcije za ceste KS-a Adem Zolj s načelnicima općina  Ilijaš Akifom Fazlićem, Vogošće Edinom Smajićem i Trnova Ibrom Berilom, te pomoćnikom načelnika Općine Hadžići Enesom Kazićem.

Ugovore o izvođenju radova potpisali su direktor Direkcije za ceste Adem Zolj i ministar Hrenovica s predstavnicima firmi „Grakop“ d.o.o. Kiseljak i „Ame“ d.o.o. Breza.

Dionice lokalnih puteva „Raskršće - Udrabi“ u dužini od 1,3 kilometra „Homar - Ravne“ u dužini od jednog kilometra i „Lepa Luka - Medojevići“ u dužini od 1,3 kilometara na području općine Ilijaš bit će rekonstruirano sredstvima od 330.000 KM od kojih je Ministarstvo privrede osiguralo 250.000 i Općina Ilijaš 30.000 i Direkcija za puteve preostalih 50.000 KM.

 
<< Početak < « 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1945
mod_vvisit_counterJuče2980
mod_vvisit_counterOva sedmica15735
mod_vvisit_counterOvaj mjesec61668