Vijesti
Dan državnosti - 25. novembar neradni

drzava bihFederalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra/studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95), utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz resornog ministarstva. Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 
Taekwondo klub Ilijaš organizuje „Malu olimpijadu Ilijaš 2014“

MUNIRU organizaciji Taekwondo kluba Ilijaš u subotu 22. novembra 2014. godine od osam do 13 sati u Sportskoj dvorani Ilijaš održat će se „Mala olimpijada Ilijaš 2014“ za uzrast mlađi kadeti.

-Ovo je prvi put da Taekwondo klub Ilijaš organizira olimpijadu za mlađe uzraste u taekwondo disciplinama i očekuje se više od 100 boraca. Posjetitelji će imati priliku vidjeti aktraktivne vještine naših najmlađih u sve tri zastupljene discipline. Koristim priliku da se zahvalim Općini Ilijaš i JU „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ na podršci i ustupljenom prostoru, kazao je za Radio Ilijaš Munir Gaković, predsjednik i trener Taekwondo kluba Ilijaš.

 
Problem nezaposlenosti u Ilijašu i dalje jako izražen-šansa projekti Službe za zapošljavanje KS

sluzbaIlijaš je i dalje općina sa najvećim brojem nezaposlenih u Kantonu Sarajevo- taj procenat iznosi 43,81 posto. To je bio povod za razgovor sa rukovodiocem Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Službe za za zapošljavanje Kantona Sarajevo Mahirom Lokvančićem.

- Zaključno sa 17. novembrom 2014. godine na evidenciji nezaposlenih lica u općini Ilijaš prijavljeno je 5464 osoba. Od toga 3336 žena ili 61 posto. Do 35 godina nezaposlenih je 2426 ili 44,4 posto. Sa VSS imamo 1626 osoba , sa VŠS nalazi se njih 18, sa SSS 1198 ili 21,9 posto i VK,KV,PK,NSS i NK imamo 3966 ili 72 posto, kazao je Lokvančić za Radio Ilijaš.

Najviše je na Birou Ilijaš NK radnika, koji su teško uposlivi na tržištu rada. Prekvalifikacije, dokvalifikacije i stručne obuke način su da oni postanu konkurentniji.

-Mi smo u prethodnom periodu realizovali te projekte. Otprilike, pozitivni su efekti. Većina tih obuka obuhvata osobe koje imaju neku diplomu VK, KV, SSS, čak i osobe sa fakultetskom diplomom pohađaju naše obuke. U 2013. godini smo sufinansirali i završetak srednjoškolskog obrazovanja i prekvalifikaciju i promjenu zanimanja. Ono što je interesantno za Ilijaš je da su trenutno najtraženija zanimanja : stolari, tapetari, trgovci, kuhari, zavarivači, a od visoke stručne spreme : doktori farmacije i inženjeri građevine, pojašnjava Lokvančić.

 
Turska delegacija posjetila općinu Ilijaš

turciopcinaTurska delegacija bratske općine Bayrakli bila je jučer u zvaničnoj posjeti općini Ilijaš. Prva destinacija bile su Bijambare. Prirodne ljepote ovog područja oduševile su turske goste, na čijim licima se vidio izraz divljenja.turci4

 

 

 

 

 

 

tur5Direktor KJU za zaštićena prirodna područja, Osman Delić, je kazao kako je to samo jedan dio, te da je Bosna sva satkana od prirodnih ljepota kao ćilim. Zatim su domaćini i gosti zajedno pogledali kratki film o prirodi lijepe Bosne i Hercegovine. Nažalost, zbog hladnog vremena nisu posjetili Bijambarske pećine.

Nakon obilaska Bijambara delegacija se uputila prema Etno Begovom selu, gdje su imali priliku pogledati ambijent pravog bosanskog sela. Ideja o izgradnji je nastala kada je vlasnik sela, inače stravstveni kolekcionar starina i kulturnog nasljeđa Bosne, odlučio da sakupljenu kolekciju prezentuje javnosti u originalnom ambijentu bosanskog sela. Selo je građeno od originalnih materijala, od kojih su neki i stari par stotina godina, i tehnikama koje su se koristile u tom periodu.turci12

 

 

 

 

 

 

tur26Vrijedne članice Udruženja “Zlatne ruke “Ilijaš su za goste pripremile obilat ručak. U prostorijama udruženja Turci su zaista uživali u bosanskim jelima,a imali su priliku pogledati Bosansku sobu. Nakon toga razmijenjeni su pokloni.

-Ovo je veliki dan za nas, jer posjeta našega Kemala (Babe ) za nas znači mnogo-kazala je Zakira Fazlić predsjednica Udruženja.

 

tur22Nakon šetnje glavnom ulicom ,položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju, a sastanak s privrednicima i menadžerima javnih ustanova održan je u hotelu Ilijaš. Prisutnima su se obratili: načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić , počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, guverner Distrikta Bayrakli Adem Arslan i aktuelni načelnik Općine Bayrakli Hasan Karabag.

- Općina Ilijaš je, na inicijativu nekadašnjeg načelnika Općine Karšijaka i počasnog konzula BiH u Turskoj Ahmeta Kemala Baysaka potpisala sporazum bratimljenja 20.juna 2012.godine. Općine Ilijaš i Bayrakli su teritorijalno i demografski potpuno dvije različite općine, ali ta razlika nas upućuje da možemo puno zajednički uraditi, da možemo prenositi ideje i razvijati ono što interesuje građane obje općine. Nadam se da ćemo naći prostora, gdje možemo razvijati zajedničku saradnju, jer nas puno toga tradicijski veže –kazao je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

Podsjećajući na ratni period, aktuelni načelnik Općine Bayrakli Hasan Karabag, je u svom govoru izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo bosanskom narodu u tom periodu.

-Ono što se vama dogodilo u proteklom ratu, dogodilo se i nama početkom 19.stoljeća. Mi nismo došli samo da obilazimo BiH, mi smo doveli i biznismene koji bi mogli ulagati u vašu zemlju i vaš grad-kazao je Karabag.

Adem Arslan, guverner Distrikta Bayrakli je u svom govoru izrazio zadovoljstvo posjetom.

-Sretni smo što nastavljamo saradnju, koju smo započeli 2012.godine. Bosna i Turska trebaju što više sarađivati u svakom smislu, kazao je Arslan.

 

Počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, je podsjetio na protokol koji je potpisan prije dvije godine .

-Prvi put je delegacija općine Bayrakli u posjeti Ilijašu, i ovo je prilika za bisnismene i nove poslove.Turska će uvjek pomagati Bosnu –kazao je Baysak .

tur31Poslije sastanka, održana je svečana akademija na kojoj su prikazani kratki filmovi o općinama Ilijaš i Bayrakli, uz nastup KUD-a Ilijaš i Muzičkog ansambla Preporod Ilijaš.

Druženje je nastavljeno uz zajedničku svečanu večeru.

 

 

 
Velike pobjede naših stonotenisera

stkProteklog vikenda nastavljeno je takmičenje u Premijer ligi BiH za stonotenisere, odigrano je 3. i 4. kolo u kojima je naša momčad bila domaćin ekipama iz Viteza i Zenice.

 Naime,  u prvom meču protiv ekipe STK " CM " Vitez nakon neizvjesnih doigravanja,  krajnim rezultatom 4:3 pobijedila je naša ekipa, što predstavlja istorijski uspjeh i prvu pobjedu u Premijer ligi. Sva trojica naših igrača igrala su izvanredno  a ističemo odličnu igru Mirnesa Čustovića u sedmoj odlučujućoj partiji protiv Hrvoja Livančića.

 Ako se pobjeda protiv CM-a mogla i očekivati , pobjeda u 4. kolu protiv STK " Mladost " Zenica spada u veliko iznenađenje.

 
<< Početak < « 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1344
mod_vvisit_counterJuče1613
mod_vvisit_counterOva sedmica2957
mod_vvisit_counterOvaj mjesec53485