Vijesti
Usvojen Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu

24. put od konstituisanja zasjedalo je Općinsko vijeće Ilijaš. Na Dnevnom redu pred vijećnicima se našlo 14 tačaka. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa te Izvještaja o realizaciji zaključaka sa 23. sjednice vijećnici su usvojili rebalans Budžeta Općine Ilijaš za 2014. godinu, koji je manji za 163.800,00 KM u odnosu na planirani, tako da ukupno raspoloživa sredsta u Budžetu Općine Ilijaš za 2014. godinu iznose 9.481,500,00 KM. Pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije g. Merima Osmanović,  naglasila je da je prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2014. godinu predložen u veoma realnoj varijanti, te da zahtijeva maksimum angažovanja svih na prikupljanu prihoda te obavezu svih korisnika budžeta na štednju i poštovanje finansijske discipline. Realizacijom ovih Izmjena i dopuna Budžeta u potpunosti se i dalje zadržava finansijska stabilnost, kao i završili započeti projekti te realizovao jedan broj novih projekata.
Vijećnici su usvojili i Nacrt Budžeta Oćine Ilijaš za 2015. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu. Prema Nacrtu Budžet Općine Ilijaš za 2015. godinu iznosi 8.724.400,00 što je 10% manje u odnosu na plan Budžeta Općine Ilijaš za 2014. godinu. Općinski načelnik g. Akif Fazlić je dao pojašnjenja Nacrta Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu i pozvao građane, vijećnike, predsjednike Savjeta MZ da se maksimalno uključe u Javnu raspravu, kao i da svoje prijedloge i sugestije dostave Službi za privredu, finansije i investicije, kako bi imali što kvalitetniji dokument.
Javna rasprava za Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu kao i Javna rasprava o izvršavanju Budžeta za 2015. godinu održat će se u trajanju od 15 dana u periodu od 28.11.2014.-15.12.2014.godina. 
Usvojen je i Nacrt Izmjene i dopune Odluke o građevinskom zemljištu Općine Ilijaš. Razlog za donošenje Izmjene ove Odluke nastao je zbog izmjene zakonske regulative. Odluka o građevinskom zemljištu Općine Ilijaš je objavljena u "Sluzbenim novinama Kantona Sarajevo", broj: 23/14. Javna rasprava o Nacrtu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu održat će se 12.12.2014. godine u sali Općine Ilijaš sa početkom u 14:00 sati.
Vijećnici su većinom glasova podržali i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Ugovora o korištenju Gradskog nogometnog stadiona u Ilijašu, kojom se daje saglasnost Općinskom načelniku da sa NK "Ilijaš" zaključi Ugovor o korištenju bez naknade Gradskog nogometnog stadiona u Ilijašu na period od 5 godina.
Ugovorom će se detaljnije urediti međusobni odnosi između ugovornih strana.
Na ovoj sjednici usvojena su i određena rješenja iz imovinsko-pravne oblasti.
Općinskom vijeću  predočena je Informaciju o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period od 01.01.do 30.09.2014. godine. Budžet općine Ilijaš u periodu 01.01.-30.09.2014. godine bilježi 7.103.013,00 KM ostvarenih prihoda,  što je 74% od planiranih prihoda u Budžetu za 2014. godinu. Sa druge strane, ostvareni su izdaci u iznosu od 4.930.079,00 KM, što predstavlja 51% od planiranih izdataka u Budžetu za 2014. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 2.172.934,00 KM. Razlog za suficiti u ovom iznosu je to što nakon okončanja likvidacionog postupka privrednog društva INNTAL –BOSNA d.d. Ilijaš, te u postupku likvidacije, odnosno stečaja vlasnika kapitala navedenog privrednog društva DPSK BOSNA Ilijaš, nadležni sud  za pravnog sljednika preostalog dijela unovčene imovine proglasio je Općinu Ilijaš.
Informacija o bespravnoj izgradnji i sanaciji bespravno izgrađenih objekata primljena je k znanju.
Na posljednjoj tački našao se prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Ljubinići koji je također dobio potrebnu većinu.

 
Projekti, problemi i aktivnosti Službe za socijalni rad Ilijaš

hafizovicMnoštvo je razloga koji socijalnu i porodičnu zaštitu na području općine Ilijaš čine specifičnom. O tome smo razgovarali sa šefom Službe socijalne zaštite Općine Ilijaš Huseinom Hafizovićem.

- Specifičnosti su teritorijalna razuđenost, veliki broj nezaposlenih oko 5.500 hiljada, te penzioneri sa minimalnom penzijom kojih ima oko 40 posto, 290 raseljenih domaćinstava, 643 lica su u tim porodicama. Socijalnu sliku specifičnom čini i veliki broj nepotpunih porodica, oko 500 porodica je sa jednim roditeljem, što je posljedica ratnih dešavanja. Tu su i romske porodice, oko 60 porodica. Općina Ilijaš je prva što se tiče zbrinjavanja osoba koje su u stanju socijalne potrebe ili imaju neriješeno stambeno pitanje jer nemamo gotovo nijednu porodicu koja nema obezbijeđen stan i to je pozitivan trend. Još jedna karakteristika je broj djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, radi se i o porodicama raseljenim iz drugih kantona sa kompleksnom problematikom, vodi se i posebna evidencija osoba sa duševnim smetnjama, kao i lica sa invaliditetom koja uživaju neka prava bilo po kantonalnom ili federalnom zakonu. Sve to čini složeni sistem rada u Službi, kazao je za Radio Ilijaš Hafizović.

Oko 1500-2000 porodica su korisnici neke vrste pomoći.

Veliki broj administrativnih poslova i nagomilavanje nadležnosti znatno otežava rad službama i odvlači od kreativnog rada i posvećivanja više pažnje samim ljudima. bebek

 
U petak otvorenje novih prostorija Udruženja “Budi mi drug”

budimidrugOtvaranje novih prostorija za članove Udruženja “Budi mi drug” Ilijaš održat će se u petak 28. novembra 2014. godine u 10 sati. Objekat je smješten u ulici Kakanjska 15.

- Konačno je došlo vrijeme za ostvarenje našeg sna. Nakon nekoliko godina, dočekali smo i ovaj dan, koji će roditeljima i djeci omogućiti puno bolje uslove za rad i druženje, poručuju iz “Budi mi drug” Ilijaš.

Goste očekuje prigodan program koje su članovi Udruženja pripremili.

 
Puštena trasa puta koja povezuje dvije industrijske zone

općinaJoš jedan važan projekat, koji se tiče putne infrastrukture na području općine Ilijaš je priveden kraju. Danas je puštena u promet dionica puta koja povezuje Industrijsku zonu Željezara sa Industrijskom zonom Luka. Putna komunikacija povezuje dijelove MZ Luka i naselje Bioču sa regionalnim putem.To je saobraćajnica alternativnog karaktera i samim tim će biti izbjegnut saobraćaj kroz grad.

Današnjem otvaranju su prisustvovali predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici MZ Luka i predstavnici firmi koje egzistiraju na ovom području.

-Ovo je veoma važan projekat, jer podvožnjak u Starom Ilijašu neće biti limitirajući faktor za velika teretna vozila. Najveći značaj ova saobraćajnica ima za razvoj Industrijske zone Luka.Ostali su još neki sekundarni radovi, kao što je ograda na mostu i odvodnja, a ukupnim završetkom ovih radova će biti upriličeno i zvanično otvaranje ove trase puta.–rekao j e načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Almir Pušćul ,direktor Željezare Ilijaš je istakao važnost projekta.

- Ovo je veoma važan dan za sva firme koje se nalaze na ovom području prvenstveno kada je u pitanju transport između dvije industrijske zone .Od sada će biti mnogo lakše raditi –rekao je Pušćul.

Adnan Hajdarpašić, direktor AMA Adriatic d.o.o Ilijaš je istakao, kako današnjim puštanjem trase puta znači da će repromaterijal dolaziti brzo ,i da će roba koju proizvode odlaziti brzo,što će znači veliku uštedu vremena.

I predsjednik MZ Luka Elmir Brkić je kazao kako će od sada biti znatno lakše i svim stanovnicima koji žive na ovom području. Vrijednost radova je oko 600.000 KM, a izvođač je firma TB INŽENJERING Breza.

 
Čestitka povodom Dana državnosti BiH

cestitkadan-drzU povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Damir Filipović, uputili su čestitku u kojoj se navodi:

 „Povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš i u svoje ime, upućujemo iskrene čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine, sa željom i nadom da ćemo zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinijeti izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti. Principi ZAVNOBIH-a kojima je naglašeno da Bosna i Hercegovina pripada svakom njenom građaninu i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve, danas su nam potrebniji nego ikada do sada. U duhu tih misli, svojim sugrađanima i sugrađankama i svim Bosancima i Hercegovcima, upućujemo srdačnu čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.“

 
<< Početak < « 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas760
mod_vvisit_counterJuče1613
mod_vvisit_counterOva sedmica2373
mod_vvisit_counterOvaj mjesec52901