Vijesti
Razgovor župnika Tunjića i općinskog načelnika o slučaju oskrnavljenja groblja

zupniknacelnikU utorak, 2. septembra u 14:30 sati dvoje maloljetnika ušli su u Katoličko groblje u Podlugovima- u ulici Polomska, te kamenicama oštetili nekoliko spomenika, a na osam spomenika razbijeni su ukrasi, stakleni križevi, vaze i razbacano je cvijeće.
PU Iljaš odmah je reagovala i vrlo brzo otkrila dvoje maloljetnika, te ih u pratnji roditelja privela i sa njima je obavljen razgovor. Djeca su priznala ovaj čin, a slučaj je proslijeđen Kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu.
O svemu je upoznat i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je danas u svom kabinetu razgovarao sa župnikom Perom Tunjićem.

- Prije svega želim da ovakav čin osudim i tražim od nadležnih organa da postupak dovedu do kraja. Općina Ilijaš će urgentno obezbjediti sredstva da se u potpunosti sanira šteta, kazao je načelnik Fazlić.

Sa ovim slučajem upoznat je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

- Zahvaljujem se načelniku na riječima potpore i na sredstvima za sanaciju štete. Iskreno se nadam da sličnih nemilih događaja neće biti, rekao je Ilijaški župnik Pero Tunjić.

Također naglašava da je potrebno što prije riješiti ovaj slučaj kako bi se nastavio normalan suodnos življenja i saradnje na ovim prostorima.

Tekst i slika: Nermina Avdukić

 
Realizacija vrijednih projekata uz saradnju Općine Ilijaš i MZ Malešići

20140708 095740Planom i programom Općinskog načelnika, kao i Budžetom Općine Ilijaš planiran je projekat izgradnje vodovoda za naselje Selišta prema Ribarićima u MZ Malešići. Općina Ilijaš za ovaj projekat je uradila svu projektnu dokumentaciju: idejni projekat, urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 16.000 KM, od čega je finansijsko učešće građana 4000 KM a preostala sredstva obezbijedila je Općina Ilijaš. U toku je i projekat izgradnje još jednog gradskog vodovoda za naselje Gornji Malešići. Vrijednost projekta je 130.000 KM, a iz budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 6.000 KM a finansirat će i priključak električne energije na pumpne stanice  a prije toga riješeni su i imovinsko-pravni odnosi.  Rok za završetak radova na ova dva vodovoda je 30. septembar ove godine. Ovim projektom je riješen dugogodišnji problem snabdijevanja pitkom vodom u ovom mjestu.20140903 105859

Općinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika za finansije i investicije Merima Osmanović i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović sa predsjednikom Savjeta mjesne zajednice Malešići Mirasadom Hamzićem obišli su mjesta izvođenja radova na području MZ Malešići.

 
Predstavnici zaštićenih područja iz regiona u posjeti Zaštićenom pejzažu Bijambare

krvavacZaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Bijambare i Vrelo Bosne ove su sedmice u centru zanimanja zaštitara prirode iz cijeloga regiona. Radi se o projektu pod nazivom “Parkovi Dinarskog luka“, koji provodi jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organzacija za zaštitu prirode – WWF. Kroz ovaj projekat, oko 20 predstavnika zaštićenih područja iz šest susjednih zemalja, posjetit će parkove  Bosne i Hercegovine s ciljem upoznavanja sa sistemom zaštite i upravljanja zaštićenim područjima u našoj državi.
Povodom toga, jučer je u Informativno-edukativnom centru na Bijambarima organizovana pres konferencija, koja je za cilj imala promociju zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo, sa posebnim osvrtom na Zaštićeni pejzaž “Bijambare“. bijambareobilazak Događaju su prisustvovali : pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostorno uređenje i okoliš Kantona Sarajevo Zijada Krvavac, šef odsjeka za biološku i krajobraznu raznolikost Federalnog ministarstva okoliša i turizma Zineta Mujaković, direkor Javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo Osman Delić, nacionalni koordinator DAP-projekta za BiH Stjepan Matić, voditelj WWF-ovog projekta Leon Kebe, te predstavnici zaštićenih područja iz šest susjednih zemalja.

 
Sanacija putne infrastrukture u MZ Luka

lukaNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović, predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić i član Savjeta Muhamed Handžić prošle sedmice obišli su naselja Luka, Bioča i Ribarići. Razlog obilaska je u vezi sa projektima rekonstrukcije i sanacije putne infrastrukture.

U naselju Bioča urađena je sanacija dva makadamska puta koji su stradali u majskim poplavama. U Ribarićima su asfaltirane dvije dionice puta, a u naselju Donja Luka u pripremi su dvije dionice koje će se asfaltirati.

Načelnik i Savjet MZ Luka dogovorili su sanaciju makadamskih puteva u reonu naselja Bioča,  za koje će Općina izdvojiti finansijska sredstva. Općina Ilijaš je do sada uložila preko 100.000 KM u rekonstrukciju i sanaciju puteva u MZ Luka.

Piše : Nermina Avdukić

 
Održana tribina "Povijest nekropola stećaka Srednje Bosne sa osvrtom na područje općine Ilijaš"

lovrenovic1 Hrvatsko kulturno društvo NAPREDAK Ilijaš  u suorganizaciji sa Općinom Ilijaš održalo je Javnu tribinu o temi: “Povijest-historija nekropola stećaka Srednje Bosne sa osvrtom na područje općine Ilijaš“ (Nekropola stećaka kneza Batića u Kopišićima).

Na tribini je govorio ugledni doktor  Dubravko Lovrenović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Pitali smo ga da li postoji šansa da se stećci u Kopošićima uvedu na UNESCOV-u listu .

-U ovom trenutku koji se tiče nominacije stećaka još uvijek nema šansi, ali nekropola u Kopošćima predstavlja jednu od najvrijednijih , ne samo općine Ilijaš, nego i cijele BiH. Stećci, kao složeni kulturni fenomen,j oš uvijek nisu istraženi do kraja, jer arheološka istraživanja daleko zaostaju. Uspostavljanje institucije koja bi se trebala specijalizirano baviti istraživanjem stećaka je prvo što bi ova zemlja trebala uraditi-kazao je prof Lovrenović.

 
<< Početak < « 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas722
mod_vvisit_counterJuče2279
mod_vvisit_counterOva sedmica7306
mod_vvisit_counterOvaj mjesec16812